Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
On-line fórumok, On-line konzíliumok

Felhasználási feltételek:

A magyarsminfo.hu igyekszik mindig naprakész és segítő tájékoztató információt közölni.

Biztosak vagyunk abban, hogy a kapott válaszokat Ön is hasznosnak találja majd, de mindig tartsa szem előtt, hogy ezek nem helyettesíthetik a szakszerű orvosi ellátást és tanácsokat. Az Ön vagy más egészségével kapcsolatos kérdésekben mindig konzultáljon orvosával, a sürgős esetekben azonnal vegye fel a kapcsolatot a sürgősségi betegellátás körzetileg illetékes szerveivel. Fontos, hogy az orvosi tanácsadás nem helyettesíti a személyes orvosi vizsgálatot és konzultációt.

Gyakori Kérdések (GYIK).


SM beteg tájékoztató fórumUtolsó hozzászólás: 2017.06.21. 13:48
Indította: PáciensIndítás dátuma: 2009.04.07. 11:14
Itt feltehetik a sclerosis multiplex-el kapcsolatos kérdéseiket, megoszthatják tapasztalataikat.



Kattintson ide, ha meg akarja osztani véleményét, kérdése van >>

VÁLASZ: MR lelet tükrében
17. 06. 06.
dr. Rajda Cecília
Kedves Kérdező!

Gratulálok a doktorálásához!

A koponya MRI leírása nem ír le SM-re jellegzetes gócokat. Ez alapján nem tűnik megalapozottnak a SM diagnózis. A leírása alapján több egészségügyi problémája volt egészen fiatalon. Ha a látászavar alatt a néhány másodperces-perces kettőslátást, homályos látást érti, akkor az inkább keringési vagy egyéb zavarra, mint sem SM-re jellegzetes tünetre utal. SM-ben a látóideg érintettsége jellegzetes, folyamatosan fennálló látászavart, olykor szem mögötti fájdalmat okoz.
Az egyensúlyzavar is összetett. A jó egyensúlyhoz szükség van jó látásra, ép belsőfülre, ép idegrendszeri struktúrákra (ezt Önnél a koponya MRI támogatja) és ép érzőrendszerre.
Remélem neurológusával át tudják majd beszélni a tüneteinek a lehetséges okát az eredmények birtokában.

Jó egészséget kívánok!


MR lelet tükrében
17. 06. 06.
SzE
Tisztelt Doktornő!

Napok óta olvasgatom az oldalt, és azt látom, hogy szívesen és nagy türelemmel segít mindenkinek, aki Önhöz fordul. Ezért bátorkodom és is véleményét kérni.

Ma kaptam kézhez az MR leletemet. SM gyanúval történt a vizsgálat egy vidéki SM centrumban. Kb. 2 hónapig tartó egyensúlyprobléma, járási bizonytalanság, 3 alkalommal néhány másodperces, esetleg perces kettőslátás, erős nyak- és vállfájás, hangyamászás-érzés a vállam-lapockám területén, hőérzékenység következtében kerültem neurológushoz. Piracetamot kaptam, amit három nap után nem tudtam tovább szedni, szó szerint kiütött. Brutál szédülést okozott, mintha az agyamat valami szorította, máskor meg nyomta volna. Halálfélelmem volt.

Egyensúlyproblémám és látási zavaraim (kettőslátás, homályos látás) sajnos már korábban is voltak. Infektív endocarditisem volt másfél éve, és mivel hónapokig tartott a diagnózis felállítása, az időben igazán a legváltozatosabb tüneteim voltak, többek között ezek is. Szívműtét (2016. január) lett a dolog vége, aorta műbillentyűvel élek. (Kardiológiai okát is kizárták jelen problémámnak, két hete voltam kontrollon, szívultrahangon.) A műtét után néhány hónappal újra előjöttek az egyensúlyproblémák.
Néhány hónap múlva, 2016 októberében kezdődő rosszindulatú elváltozásokat találtak a méhnyálkahártyámban, így novemberben totál nőgyógyászati műtét következett, petefészkeimet is eltávolították. (Bevérzés miatt reoperációval.)

Idén tavasszal jöttek elő újra a látási és egyensúlyproblémáim, majd sorra a többi.

Közben tavaly ősszel doktoráltam, a 3 éves lányom elkezdte az óvodát, ahol egyik betegség követte a másikat. Egyszóval stresszhelyzetek egymás után, és én valószínűleg elég mélyre süllyedtem ezekben.

Mindenesetre a neurológus egyből SM-re gyanakodott, ami újabb kemény, szorongásos másfél hónapot jelentett számomra.

A háziorvos a kimerültségemnek, ill. pszichés eredetűnek tartotta a problémáimat, megint más a menopauza tüneteinek. Mindenesetre a szervi okokat ki akarták zárni.

Neurológiai vizsgálatok rendben (mindössze: mindkét oldali Achilles-reflex hiányzik), natív koponya CT negatív, szemészet, fülészet, reumatológia negatív, jó vérkép.
Az MR lelet:
A IV. kamra a középvonalban van. A kisagyi féltekében kóros nem látható. Mindkét oldalon az V., VIII. agyideg szabályos helyzetű, vastagságú. A ponto-cerebellaris cisternák szabadok. Az oldalkamrák nem tágabbak, megtartott helyzetűek. A supratentorialis fehérállomány valamennyi sequentian szabályos jelmenetet ad. A sulcusok nem szélesebbek. A sella, cranio-spinalis átmenet eltérés nélkül.
Az MR angiogrammokon mind a carotis internák, mind az a.basilaris ágrendszere jól ábrázolódott. A jobb ACM M2-es szakaszán kis tölcsérszerű tágulat látható, de egyértelmű aneurysma nem ábrázolódik.

Mivel csak későbbre kaptam neurológiára időpontot, tisztelettel kérem doktornőt, röviden legyen szíves értelmezni mindenekelőtt az MR leletemet, de azt is hálásan megköszönöm, ha esetleg globálisan tud valamit tanácsolni, javasolni nekem.
Köszönettel,
SzE


VÁLASZ: Glatiramer acetát injekció
17. 05. 12.
dr. Rajda Cecília
Kedves Ivett!
Az injekciós készüléket az SM centruban tudja kicserélni. A felsorolt tünetek általában akkor jelentkeznek, ha kis eret talál el az öninjekciózás során. Szerencsére átmeneti, ártalmatlan, ám kellemetlen tünet csoportról van szó. Pár perc alatt elmúlik. Próbáljon állítani a tű mélységén és kerülje a bőrön látható felületes vénákat az injekció beadásakor.
Jó egészséget kívánok!


Glatiramer acetát injekció
17. 05. 12.
Horvát Ivett
Kedves Doktornő!

Kérdésem az lenne,hogy glatiramer acetát injekciós készüléket hol tudok beszerezni?
A másik, hogy egyre többször fordul elő az injekció beadása után rosszullét: szédülés, mellkasi nyomás,és olyan a fejem mindha pumpálnák fel...Van hogy pár perc alatt jobb lesz, de van, hogy akár negyed óra is eltelik mire elmúlik. Kezelőorvosmnak már említettem, de azt mondta ez nem az injekció miatt van. Ön szerint mitől lehet? Válaszát köszönöm


VÁLASZ: SM betegség gyanú?
17. 05. 12.
dr. Rajda Cecília
Kedves Édesanya!
Megnyugodhat. A lánya tünetei teljesen elmúltak és a koponya MRI is normális viszonyokat mutat. A lányánál leírt tünetek, bár szerteágazóak és minden bizonnyal ijesztőek voltak, nem feltétlenül csak SM betegségre utalhatnak.
A SM diagnózisához csak kiegészítő vizsgálat a gerinc MRI, amit akkor vizsgálunk, ha a páciensnek gerincvelői tünetei vannak. Az agyvíz vétel is akkor történik, ha a SM gyanúja megalapozott.
http://www.magyarsminfo.hu/info.aspx?SP=2
http://magyarsminfo.hu/info.aspx?sp=33


SM betegség gyanú?
17. 05. 10.
Bak Éva
Kedves Doktornő!
Lányom 43 éves. Az elmúlt 3-4 hónap alatt nem egyszerre,hanem fokozatosan/ szinte minden SM-re jellemző tünetet produkált, ami csak létezik.Kezdődött egy nagyon erős szédüléssel, ami később enyhült, majd bizonytalan járás,látási zavarok, homályos látás,rövid ideig tartó akaratlan szemmozgás,az egyik fülre hallásromlás.Később az újjak zsibbadása, székrekedés, nagyon hideg kéz és láb. E mellett régóta gyakran, és mindig máshol jelentkező migrénes fejfájás.Az MR lelete most készült el, a vizsgálatot végző doktornő nem tartotta fontosnak a kontraszt anyag beadását.Megköszönném, ha véleményezné az eredményt, mert bár jónak tűnik, még mindig nem vagyok nyugodt. Olyat is hallottam, hogy van amikor az SM betegség az agyból nem, hanem csak a gerincből mutatható ki. Ilyenkor egy gerinc MR is elegendő, vagy csak a gerincvíz csapolása,(mert félek arra nem hajlandó) Még annyi, hogy a tünetei mára szinte teljesen elmúltak. A válaszát előre is hálásan köszönöm.üdv Bak Éva Koponya MR vizsgálat: natívan axialis FLAIR,T2, diffusió súlyozott, haemogradiens, space, coronalis T2, sagittalis T1 és 3DT1 mérésekkel végeztük, az intracranialis nagyerekről TOF MRA vizsgálat és rekonstrukciók készültek.Siemens Magnetom Aera készüléken. A vizsgálatot 4 hónapja észlelet, szédülés, fülzúgás és nyomó fejfájás miatt végeztük. A külső és belső liquortér mind supra- mind infratentorialisan normális tágasságú. A középvonali képletek nem áttoltak. Az aquaeductus Sylvii nem szűkebb. A meninxeken és az ependymán körülírt kóros képlet vagy diffúz eltérés nem látható. A cerebralis cortex és a fehérállomány normális szerkezetű. A basalis ganglionok és a thalamusok szabályosak. A cerebellum szürke- és fehérállomány aránya megtartott. A vermis ép. Az agytörzs szabályos. Az említett struktúrákban diffúz eltérés vagy körülírt kóros képlet nem mutatható ki. Az agyállományban diffusió gátlás nem látható. A corpus pineale és a hypophysis régiójában kóros nem látható. A craniocervicalis átmenet normális. Az orbitákban és az orr-melléküregekben eltérés nem mutatkozik. A koponyabázis és calvaria csontjai és az extracranialis lágyrészek épek. A Willis-kör artériái és a venás sinusok szabályos képet mutatnak. Vélemény: Acusticus neurinomáa, vagy egyéb kóros folyamatra utaló eltérés nem ábrázolódott.


VÁLASZ: furcsa tünetek
17. 05. 05.
dr. Rajda Ceclília
Kedves Ildikó!
A leírt tünetek pár órán keresztül tartottak, utána elmúltak és nem maradtak fenn legalább 24 óráig, ami SM-re jellegzetesebb lenne. Maguk a felsorolt tünetek más betegségre is utalhatnak, nem feltétlenül SM húzódhat meg mögötte. Szerencsére gyorsan kapott időpontot neurológushoz. Remélem mihamarabb tisztázódik az ok a tünetek hátterében.
Jó egészséget kívánok!
http://www.magyarsminfo.hu/info.aspx?SP=2
http://magyarsminfo.hu/info.aspx?sp=33


VÁLASZ: Intézményi elhelyezés
17. 05. 02.
dr. Rajda Ceclília
Kedves Richárd!
Elsősorban háziorvosa tud segíteni ebben a kérdésben, illetve szociális munkások tudnak tanácsot adni. Az önkormányzatnál is tud segítséget kérni az anyagi hátterének megoldásához.
Jó egészséget kívánok!


VÁLASZ: SM diagnózis?
17. 04. 30.
dr. Rajda Ceclília
Kedves Mónika!
Ezkből a leletekből még nem állapítható meg, hogy SM-ről van-e szó. Fontos tényező lehet még az Ön kora és társbetegségei. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy végül alapján let az agyi infarktus a végső diagnózisa.
A SM kivizsgálásához még hozzátartozik az agyvíz vétel is, mely kétes esetekben segít tisztázni a diagnózist.
Jó egészséget kívánok!
http://www.magyarsminfo.hu/info.aspx?SP=2
http://magyarsminfo.hu/info.aspx?sp=33


VÁLASZ: Kisbaba egyensúly
17. 04. 26.
dr. Rajda Cecília
Kedves Csilla!
Másfél éves életkorban a SM extrém ritka. A myelinizáció, vagyis az ideghüvely kialakulása kb. 1 éves korra tehető. Ha 8 hónaposan kezdődött a baba egyensúlyzavara, akkor ez tovább csökkenti az SM lehetőségét. Az MRI felvétel sem mutatott kórosat.
Azt javaslom keressenek fel gyermekneurológust.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10449107
http://emedicine.medscape.com/article/2091406-overview
http://www.webmd.com/multiple-sclerosis/guide/ms-in-children


Kisbaba egyensúly
17. 04. 25.
Krémer Csilla
Kedves Doktornő!
Most másfél éves kislányomnál 8 hónapos kora óta észleljük, hogyha valamilyen betegség támadja meg, bizonytalanná válik az egyensúly, az addig már biztosan elsajátított mozgásformák szintén bizonytalanná válnak. Eleinte "csak" fül-orr-gégészeti probléma miatti egyensúlyzavarra gyanakodtunk, azonban már bármilyen vírusos betegség eléri a kislányomat, megjelenik az imbolygás nála. Természetesen több kivizsgáláson is részt vettünk, túl vagyunk egy negatív MR, valamint CT-n is. Beszéde és mozgása egyébként (szakember diagnózisa alapján) meghaladja az életkorától elvárható szintet, azonban amikor valamilyen vírus kerül be a szervezetébe azonnal és látványosan elkezd imbolyogni, valamint a bal lábujján járni, míg a másik teljesen a talajon van.
Személy szerint teljesen kétségbe vagyok esve, imá