Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Önkéntes segítség- a zöldségpucolástól a lelki segítségnyújtásig
  [2012.04.06.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Önkéntes hálózatban otthoni segítséget nyújtanak SM betegeknek egy civil szervezet és egy segélyszervezet együttműködésében. Itt számoltunk be erről tavaly decemberben >>>>

  Az elmúlt két hónap történéseiről, az önkéntesek képzéséről, a résztvevők kiválasztásáról februárban kérdeztük meg Brogli Editet, a segélyszervezet munkatársát, a program koordinátorát. Az erről szóló cikk itt olvasható >>

  A program beindult, a kiképzett és motivált önkéntesek már járnak az azt igénylő betegekhez. Hogyan képzeljük el ezeket a látogatásokat? Mi történik, milyenek a tapasztalataik? Ebben a cikkben ezt járjuk körül. A következő történet pedig egy résztvevő beteggel való interjú lesz. Erzsébet arról beszél majd, miért fontos neki ez a látogatás, és miket él meg betegként. Húsvét után tehát – személyes interjú! Boldog Ünnepeket kívánunk addig is minden kedves olvasónknak!

  - Elindult az SM-Segíts Magadon- program. Hányan vesznek részt benne(önkéntes, ill. beteg?)
  Az Ökumenikus Segélyszervezet a múlt év végén hirdette meg az önkéntes segítség igénybevételének lehetőséget az SM betegek számára a budapesti SM egyesületek, alapítványok és klubok, valamint az elérhető internetes fórumokon, a betegtársak bevonásával. Ugyanebben az időszakban kezdtük meg az önkéntesek összegyűjtését is, akik nagy számban jelentkeztek, hogy segíthessenek a betegeknek. Az önkéntesek anyagi ellenszolgáltatás nélkül, a szabadidejükben segítenek örömmel.
  Az önkéntes jelentkezőknek januárban két csoportban felkészítő képzést tartottunk, ahol a betegséggel és a segítségnyújtással kapcsolatos tudnivalókat orvos és konduktor közreműködésével ismertettük velük.
  Idén februárban és márciusban összesen 25 lelkes önkéntes kezdte meg a segítségnyújtást a programba jelentkezett 14 SM beteg otthonában.

  - Melyik településeken működik a program?
  Az Ökumenikus Segélyszervezet a program budapesti megvalósítását koordinálja, így a Budapest területén belül lakó SM betegek számára elérhető most ez a lehetőség a Segélyszervezeten keresztül. Ennek megfelelően az önkénteseket is Budapesten toboroztuk. A fővároson belül is vannak távolságok, ezért a segítő és az igénylő találkozásánál igyekszünk odafigyelni arra is, hogy lehetőleg közel lakjanak egymáshoz, hogy az önkéntességre szánt idő ne az utazással teljen el, s így több időt tölthessenek a segítők a betegnél.

  - Miben kérik leginkább a segítséget a rászorulók?
  A betegek általában az ügyintézésben, a házimunkában és a kísérésben kérnek segítséget, de gyakran előfordul, különösen az egyedül élőknél, hogy a társaság hiányát is pótolják az önkéntesek.
  A betegek által kért segítségek és az önkéntesek által elvégzett feladatok az eddigiek alapján:
  - recept kiváltása a gyógyszertárból, recepttel kapcsolatos ügyintézés
  - bevásárlás (közösen is)
  - közös főzés vagy sütés, főzés előkészítése (zöldség megtisztítása, aprítás)
  - mosogatás
  - rendrakás a konyhai szekrényben, könyvespolcon stb.
  - hűtő leengedése és tisztítása
  - portörlés
  - függönymosás
  - kimosott ruhák teregetése
  - vasalás
  - porszívózás
  - felmosás
  - beszélgetés
  - közös séta
  - felolvasás
  - ruhajavítás (varrás)
  - virágöntözés
  - karbantartási munkák (izzócsere, függönykarnis javítás, stb.)
  - kísérés, szállítás orvoshoz
  - telefonos lelki segítségnyújtás (egy SM betegségben is érintett, képzett önkéntes segítő vállalása)
  stb.
  Az önkéntesek feladatai az előre megbeszélt és vállalt feladatokon túl, sokszor az adott körülményekhez igazodva a látogatások alkalmával változóak lehetnek, attól függően, hogy az adott napon a betegnek mire van igénye.
  A kerekes székben ülő betegek esetében fontos igény az otthonról kimozdulás, a szabadban töltött időhöz az önkéntes segítségének igénybevétele.

  - Milyen tapasztalataik vannak?
  Az eddigiek alapján az önkéntesek nagyon szívesen járnak a betegekhez és sok örömöt okoz számukra, hogy tudnak segíteni és a betegektől is sok pozitív visszajelzést kaptunk. Ez azért is fontos, mert a program sikeres működéséhez mind az önkéntes mind a beteg elégedettsége fontos.

  ill. a résztvevők személyes élményei- amiről külön interjúban számolunk majd be!


  - mi okozza a legtöbb örömet a részvevőknek (mindhárom) oldalon?
  A segítőnek, aki önzetlenül szeretne tenni másokért és a segítségre szoruló igénylőnek a sikeres találkozása mindig nagy öröm annak, aki ebben akár csak közvetítőként is részt vesz, és így mindkettőjük örömében osztozhat. Számomra, a program koordinátora számára, talán ez a legfontosabb és legnagyobb öröm ebben a feladatban.

  A többi oldalról javaslom a résztvevőket megkérdezni a személyesség miatt.

  - mi okoz problémákat?
  Az önkéntes segítségét igénylő betegek és az önkéntesek párosítása során több szempontot kell figyelembe venni. A legfontosabb a lakóhely közelisége, és a vállalt és igényelt feladatok megfelelése egymásnak. A program sikeres működéséhez mind az önkéntes mind a beteg elégedettsége fontos, és ebben kell az egyensúlyt megtalálni. Szerencsére ez komoly problémát nem okozott eddig.

  - a tervezett folytatásról kérdeznék még, és arról, hogy meddig tart a program?
  A programban jelenleg résztvevő 14 igénylő mellett vannak új jelentkezők, akik számára új önkéntesek felkészítését szervezzük május elejére. A betegek részéről a továbbiakban a jelentkezőket már csak nagyon korlátozott számban tudjuk fogadni egyelőre.
  Mivel ez egy új kezdeményezés és minta program, fontosnak tartjuk a program során eddig megvalósultak értékelését és bemutatását a jövő tervezése érdekében.
  A programot és az eddigi eredményeit több fórumon is szeretnénk bemutatni a közeljövőben, hogy az SM betegek és a szélesebb nyilvánosság is tájékoztatást kapjon.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>