Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Péter bácsi taxija- ingyenes elektromos autó szállítja a mozgáskorlátozottakat
  [2014.02.07.] - Forrás: electroauto.hu - Hírkategória: Általános
  A közösségi segítség működése  A szklerózisos betegek egy része nehezen mozog, és sokszor a legrövidebb távolság megtétele is kihívás számra. Egy érdekes és egyedi megoldást mutatunk most be a mozgásban való segítség megoldására: ez a Péter bácsi taxija- projekt.
  Vidéken, kistelepülésen talán könnyebb az akadálymentes közlekedést illetve a személyi segítést megszervezni, de a nagyvárosokon belül minden kerületben több száz beteg vagy idős ember él úgy, hogy hónapokig nem tud kijönni a lakásból, mert néhány métert sem tud megtenni egyedül, és nincs, aki segítsen neki. Budapesten az egyik „legidősebb” kerületben, Újlipótvárosban- (XIII. ker.)  -  remek megoldást vezette be pár éve. 

  Lipócia Taxinak hívják a szolgáltatást, ami nem más, mint egy ingyenesen taxiként igénybe vehető 6 személyes elektromos autó, az ElectroAutó Kft. nevű hazai cég gyártmánya. Kényelmes, bár feküdni nem, de ülni lehet benne, akár mozgásképtelen lábbal is. Az időjárás viszontagságai ellen ponyva védi a bent ülőket.  A kerekesszéket nem lehet beletenni, szóval inkább a bottal járóknak tud segíteni. Ahogy a fenti, 5 perces riportfilmből is látni lehet, az  autó- egy készséges, segítő szándékú szakember, Adler Péter vezetésével működik. Péter az autóval ingyenesen elviszi a mozgáskorlátozottakat, időseket a céljukhoz: orvoshoz, piacra, gyógyszertárba, még ha csak pár száz méter is az, és amit a taxis nem vállalna. 

  Beindulás

  Az autót egy magánkezdeményezés hívta életre, az ötlet gazda, és megvalósító az Elintézzük.hu Kft. ügyvezetője, Salgó Adrienne. Pár évvel ezelőtt felkutatta a járművet készítő szervezetet, az autógyártó cég munkatársaival kialakította a megfelelő járművet, keresett a működtetéshez szponzorokat, és megfelelő sofőrt.   Adler Péter maga is több súlyos rákbetegségen esett át, csípőprotézise van, tehát saját élményű tapasztalata van az elesettségről,mozgáskorlátozottságról. Közismert róla a sajtóban megjelentekből is,  hogy nyugdíjas, korábban gépészmérnök volt, és nem szeret otthon ülni, segíteni annál inkább.  

  Haladás

  Jól mutatja ezt a róla megjelent cikkek közül az egyikben olvasható két kis sztori: Megesett, hogy egy idős hölgy azzal hívta fel: elromlott a zár, nem jut ki a lakásból. Adler úr fogta a szerszámládáját, bepattant a villanyautóba, és ment segíteni.
  Adler úr meséli, egy idős pár az ötvenedik házassági évfordulóját ünnepelte a szintén Lipótvárosi , budapesti Lehel téri templomban. Őt kérték meg, hogy az alkalomra vigye el őket. Adler úr virággal díszítette fel a kicsi kocsit, sőt, üres sörösdobozokat is vásárolt (!) pár hajléktalantól, hogy a filmekből jól ismert zörgős-konzervdoboz- hatást elérje.

  De miért kell vészfékezni?

  Az elektromos autó használata a mozgássérültek fuvarozására remek ötlet, el kellene terjednie. De most épp a fordítottja történik, veszélybe került ez a vállalkozás.

  Mivel nincs elvárt bevétel, ezért nincs taxitarifa, nem profitorientált a vállalkozás. Az időseket ingyen szállítják, a nem rászorulóktól azt kérik, hogy adakozzanak az autó üzemeltetésére. Ám ez nem kötelező. Azonban a  kisautó működtetési költsége évi többszázezer forint, amihez az önkormányzat támogatást nem adott, így a nyugdíjasok összefogtak, hogy Péter bácsinak megvegyék az autót, és előteremtsék a költségeket.

  A napokban – 2014 január végén- került a közösségi médiába ez a hír, ezzel a pár perces videóval: Mentsük meg a Lipócia taxit! A közösség összefogását kérik a mozgalom elindítói. Több eszközt is bevetettek a cél érdekében:  a közösségi oldalakat, az ott megosztott videót és cikkeket, támogató honlapot is készítettek.  

  A támogatás – e sorok írásakor, 2014 február elején - szépen gyűlik, már 122 személy  aktívan tett a Lipócia Taxiért. A megoldás másolható, a példa jól mutatja: ha megvan a jó szándék, az igény és megfelelő kreatív kivitelezés, akkor a hozzá tett emberi teljesítménnyel és akarattal sikerre lehet vinni.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>