Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • SM, avagy 'Segíts Másokon'- program: önkéntesek segítenek SM – betegeknek
  [2012.02.16.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  - Hogyan telt az első hónap?

  Az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány a Novartis Hungária Kft. támogatásával 2011 szeptemberében indította útjára azt a programot, melynek keretében egy önkéntes hálózat létrehozásával otthoni segítséget nyújtunk a sclerosis multiplexes betegeknek.
  A program budapesti megvalósulását az Ökumenikus Segélyszervezet koordinálja „Segíts Másokon!” (SM) Önkéntes Hálózat elnevezéssel. Itt számoltunk be erről tavaly decemberben >>

  Most az elmúlt két hónap történéseit kérdeztük meg Borgli Edittől, a segélyszervezet munkatársától, a program koordinátorától:

  - Mit tanulnak a képzésen? Hányan vannak, hol van a képzés, milyen gyakorisággal, kik tartják?

  A Segélyszervezet tavaly év végi felhívására sok önkéntes jelentkezett és ajánlotta fel segítségét az SM betegeknek.
  Annak érdekében, hogy feladatukat minél nagyobb felkészültséggel végezzék, az önkéntesek egy képzésen vettek részt. A képzések 2012 januárjában két csoportban zajlottak két hétvégén keresztül. Az első képzésen 14-en, a másodikon 11-en vettek részt. A nagy érdeklődés miatt volt olyan önkéntes jelentkező, akinek most nem volt alkalma bekapcsolódni a programba, de a következő képzés alkalmával, legkorábban áprilisban nekik is lesz lehetőségük csatlakozni.
  A képzést a Segélyszervezet munkatársa és a program koordinátora tartották, illetve meghívott előadóként neurológus orvos és a Nemzetközi Pető Intézet konduktora ismertetett egy-egy szakmai témát.
  Dr. Rózsa Anikó, a Péterfy Sándor utcai Kórház, neurológus adjunktusa az SM betegség diagnosztizálásáról, tüneteiről és a betegség lefolyásáról beszélt az önkénteseknek.
  A Pető Intézetben SM betegek számára konduktív mozgásfejlesztő csoportfoglalkozásokat tartanak. A foglalkozások tapasztalatai alapján a konduktor (Urbán Judit ill. Jenes Katalin) bemutatta az SM betegek esetében előforduló mozgással kapcsolatos segítségnyújtási formákat, és az önkéntesek gyakorolhatták a kerekes székes kísérést is.
  A képzés többi részében bemutatásra került az otthoni segítségnyújtás program, az önkéntesek lehetséges feladatai és az önkéntességgel kapcsolatos általános tudnivalók.
  A feladataik minél hatékonyabb ellátáshoz az önkéntesek kommunikációs, konfliktuskezelés és mentálhigiénés ismereteket hallgattak, kommunikációs gyakorlatokat végeztek. A képzés során az önismeret és a motiváció feltárása is hangsúlyt kapott, s hogy egymást megismerve közösséggé formálódjanak az önkéntesek az szintén fontos célja az Ökumenikus Segélyszervezetnek.

  A csoport érzékenységét és toleranciáját növelte, hogy a résztvevők között olyan SM beteg is volt, aki sorstársai segítésére jelentkezett önkéntesnek.

  - Mik voltak a legfontosabb szempontjai a kiválasztásnak?

  Mivel az önkéntesek ápolási feladatokat nem végeznek, ezért szakmai előfeltétele nincsen a jelentkezésnek. A programban részvételnek feltétele ugyanakkor az írásban beküldött jelentkezési lap, valamint a felkészítő képzésen részvétel és minden önkéntestől kérünk ajánlást is. A képzést követően a segítők a program koordinátorával közösen határozzák meg az önkéntes számára is vállalható feladatokat és rendszerességet.

  - Hogyan választják ki a rászorulókat?

  Súlyosság szerint, mindenki ágyban fekvő? Ha nem így, akkor mi szerint?


  - Egyelőre senkit nem kellett visszautasítanunk, de természetesen fontos szempont, hogy legyen olyan önkéntes jelentkező, aki a segítséget igénylő közelében lakik vagy dolgozik, így nem az utazással telik el az önkéntességre fordított idő.
  Az önkéntes segítségét igénylő SM betegnek szintén írásban kell jelentkeznie egy igénylő lap kitöltésével, melyet az Ökumenikus Segélyszervezet program koordinátorától és valamennyi budapesti SM egyesülettől és alapítványtól kérhet.

  - Milyen gyakran járnak majd hozzájuk?

  - Az önkéntes segítők hetente vagy kéthetente egyszer, az előre egyeztetett vállalásuknak megfelelően járnak a gondozottjukhoz és alkalmanként 2-3 órát töltenek a betegnél.

  - Milyen problémákat tapasztalnak, és milyen élményeket, most, hogy beindult a képzés és a projekt?

  - Az önkéntesektől a felkészítő képzéssel kapcsolatban sok pozitív visszajelzést kaptunk, és valamennyien várják a tevékenység megkezdését és a találkozást a gondjaikra bízott igénylőkkel. Ez egy nagyon izgalmas időszak. A cél, hogy minden igénylő elégedett legyen és az önkéntesek is megtalálják a helyüket.
  Az Ökumenikus Segélyszervezet a következő hetekben szervez találkozót az első képzést elvégzett önkéntesek és a segítségüket igénylő SM betegek számára, de már az első találkozások alkalmával voltak sikeres egymásra találások. Az első találkozásokat követően pedig szeretnénk, hogy hosszabb távon és rendszeresen számíthassanak a segítőkre a mindennapokban az SM betegek.

  Köszönöm az interjút, további sok sikert kívánunk a munkájukhoz!

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>