Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Sérültek olimpiája – újra lesz Abilimpia
  [2013.04.04.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Kép címeJó hír érkezett: idén is lesz Abilimpia, vagyis a "sérültek olimpiája", amire már most lehet jelentkezni. Az SMBOE elnökéntől, Ván Ágnestől érkeezett tájékoztatás szerint az idei megmérettetés – a tavalyihoz hasonlóan- a Békés megyei Berekfürdőn lesz, a Megbékélés Házában, 2013. május 1-6-ig.
  Aki még nem ismerné ezt a rendezvényt, annak elmondjuk, hogy az egy olyan verseny, amit az olimpiák mintájára szerveznek, különböző helyekről érkező SM-beteg versenyzőknek, a képességek és készségek összemérésére.
  Ván Ágnes, az SMBOE elnöke néhány kérdésünkre részletesen is válaszolt az abilimpiával kapcsolatban.

  Mi a célja ennek a rendezvénynek, milyen üzenettel rendezik meg idén is?

  - Az abilimpia célja elsősorban az, hogy az sm betegek felmérjék és felfedezzék magukban a megmaradt képességeiket, ezek alkalmazásával hasznos elfoglaltságokat végezzenek a hétköznapjaikban, esetleg ezek fejlesztésére új közösségeket keressenek,( pl. beiratkozhatnak a környezetükben létező szakkörökbe, tanfolyamokra az őket érdeklő témakörben ).
  Alapszabályzatunk ezt így fogalmazza meg: "lehetőséghez mérten tagjaink a legteljesebb életet élhessék a társadalom, környezetük és önmaguk javára".

  Hogyan esett a választás ismét Berekfürdőre?
  - Azért Berekfürdőn rendezzük meg ismét, mert ide hagyományosan szinte “hazajönnek” a betegek. A hely akadálymentes, az épület tetőterében elkülönített szobák, helyiségek vannak, az étterem és az imaterem nagyobb létszám befogadására alkalmas, az igazgató úrral és az ott dolgozókkal bejáratott jó kapcsolatunk van, ahonnan évről évre elégedetten távoznak betegeink. Kihasználjuk közben a fürdő közelségét és lehetőségeit is és ez egyben rehabilitációs lehetőség a betegek és családtagjaik részére. Nem utolsó sorban kedvezményt is kapunk.Kép címe

  Milyen az érdeklődés ez iránt, és hogy alakult ez az elmúlt években?

  - Az előzetes érdeklődés nagy, 8 megyéből és Budapestről érkeznek majd versenyzők. Minden évben az anyagi lehetőségeink bekorlátozták azt a létszámot amit az SMBOE finanszírozni tud, saját költségen meg nem nagyon jönnek illetve korlátozott számban jönnek el a betegek. 8 megyéből és Budapestről érkeznek majd versenyzők, legnépszerűbb a sakk és a hidegtál- készítés, valamint a torta - díszítés.

  Láttam, hogy a határon túli szervezetekkel is felvették a kapcsolatot , sőt, tőlük származik az ötlet is, ha jól értettem, kérem, tájékoztasson erről, hogyan alakul a szlovák, szerb, stb. tagszervezetekkel való kapcsolat az abilimpia terén? Hogy oldják meg a nyelvi nehézségeket?

  - Minden évben hívtunk határon túli magyar betegeket is, ezért nyelvi nehézségek nem adódtak, eddig Vajdaságból , Óbecséről jöttek , Szlovákiából szintén magyarul beszélő vendégünk volt. Valóban először a szlovákok hívtak meg bennünket és ment ki hozzájuk 4-6 magyar beteg versenyezni, az ő lelkesedésük hatására kezdtük Magyarországon is próbálgatni ezt a fajta együttlétet.

  Miben lesz más az idei abilimpia, mint a korábbiak, és most milyen versenyszámokban lehet majd indulni?

  Az idei év újdonsága az lesz, hogy a tavaly felmerült igényekre válaszolva 2 nap ún. tanulási lehetőséget is biztosítunk minden velünk lévőnek. Sansz Műhelyek keretén belül , minden versenyzés nélkül tanulhatnak egymástól és szakemberektől technikákat a betegek és versenyezni ezután kezdenek a következő két napban. Versenyszámok: virágkötés, tortadíszítés, vízfestékes festés papírra, szalvétatechnika, hidegtál készítés, sakk, gipszöntés, keresztszemes hímzés, hagyományos hímzés, fényképezés. Idén a jelentkezéseket megfigyelve az látszik, hogy a legnépszerűbb a sakk és a hidegtál- készítés, valamint a torta -díszítés.

  A SANSZ-foglalkozások újdonságot jelentenek, ha jól értem, milyen kézművesek vesznek majd részt?

  A Sansz műhelyek a következő mestereket jelentik: Ani varrodája, Anikó kézműves kuckója, Kati virágkötészete, Kéknefelejcs cukrászműhely. A Sansz Műhelyt önkéntesek tartják, akik valamilyen módon elkötelezettek a betegek iránt, vagy mert érintettek, vagy támogatók ( pl. a Kéknefelejcs cukrászda )

  Kép címeHogyan alakul az Abilimpia-finanszírozása, milyen szerepet játszik ebben az SMBOE illetve más támogatók?

  - A finanszírozás az SMBOE részéről úgy történik, hogy minden tagegyesület 4-4 versenyzőt nevezhet, akiknek az útiköltségen kívül finanszírozzuk az ott tartózkodásukat, valamint a felkért önkéntes munkatársakra, pl. gyógytornász, masszőr, segítők is ez vonatkozik. Ehhez a pénz szponzorok biztosítják. Lesznek olyan betegek is , akik ezen felül önkéntes alapon jönnek és fizetik ki saját költségüket.

  Köszönöm az interjút!

  További információk:
  A www.smboe.hu honlapunkon megtekinthető a tavalyi évben készült riport, a Sárrét televíziósok műsora.

  Linkek, tudósítások az abilimpiáról:
  Abilimpia az SMBOE honlapján: http://smboe.hu/hu/civil-programok/301-sm-abilimpia-2013-ban-is
  A magyarsminfo.hu korábbi cikke az abilimpiáról: 2012.07.25.? http://magyarsminfo.hu/hirek.aspx?nid=25089#25089

  A Sárrét TV kisfilmje a 2012-es Berekfürdőn tartott abilimpiáról: http://www.youtube.com/watch?v=PpvCHCnz6ro.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>