Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
  • A tetoválásról
    [2013.07.12.] - Magyar SM Info, dr. Mátyás Klotild - Hírkategória: Általános
    Hódít a tetoválás. Óriási divat. Pár évtizede még a primitívség és a bűnözők jutottak eszünkbe egy tetovált testről. Manapság ápolt, művelt emberek is tetováltatnak. A motívumok egyre színesebbek és finomodnak. Kiterjedésük szélsőségek között mozog a rejtett helyen elhelyezkedő diszkrét méretű és az akár egész testfelületet, fejtetőt és arcot beborító között. Lehet mondani, hogy ízlés dolga, de orvosként nézve ennél többről van szó. A procedúra során sok apró sérülés éri a bőrt – szerencsére ma már fertőzés csak kivételesen -, ami aprócska hegeket okoz, akadályozva a sejtek közti nedvek szabad áramlását. A festék idegen anyag, befogadása munkára készteti a szervezetet.
    Sokan figyelmen kívül hagyják, hogy a bőr fontos szervünk és csak egyik funkciója, hogy takarja testünket. Pedig ez a takarás már önmagában is összetett, nem egyszerű csomagolásról van szó. A mechanikus védelmen túl fényvédelmet és a kórokozók elleni védelmet is nyújt, valamint hőszabályozó szerepet is betölt.
    A külvilágból jövő ingerek egy részét a bőrben elhelyezkedő idegvégződésekkel érzékeljük. Fontos anyagcsere- és immunfolyamatok zajlanak benne. A manapság sokat emlegetett D-vitamin is itt termelődik. Egyszóval a bőr folyamatos munkát végez, nem szerencsés akadályozni ebben és károsítani működését.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>