Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Erőt adó ajándékötlet- egy könyv- nem csak SM-eseknek!
  [2013.11.29.] - Magyar SM info - Hírkategória: Általános
  A napokban kezdődik az év különleges időszaka: a karácsonyi ünnepekre készülés örömteli, de sokszor nehéz hetei. Bizonyára olvasóink közül is sokan gondolkodnak azon, mit adjanak ajándékba majd szeretteiknek. Nos, e témában is jó hírek érkeztek az SM-betegek közössége felé is Mosolykától, a valószerűtlen nevű, és ugyanilyen valószerűtlenül mégis létező mozgássérült fiatal lánytól: megjelent a napokban az első könyve. Hozleiter Fanni,  alias Mosolyka büszkén jelentette be ezt blogján a „Te döntesz!”  - című kötetének megjelenését, követői nagy örömére, kritikusai, megfigyelői is végre nagyobb merítést kaphatnak a nem mindennapi személyiségről.
  Aki nem ismeri még az előzményeket, de érdekli, azoknak ajánlható, hogy  ebből a magyarsminfo.hu  cikkből ismerjék  meg Fanni történetét, ami 2013 júliusában jelent meg honlapukon.  A történet szomorúan indult, de lassan, mégis talán hihetetlen módon átfordult egy közösség által támogatott egyéni –egyedi - sikertörténetbe.  Nehéz ezt így leírni egy ilyen élethelyzetről, de mégis ez a szó fedi le leginkább a történet jellegét. Az történt, hogy Fanni gyógyíthatatlan izomsorvadsását öt éves korában diagnosztizálták, 18 évet „jósoltak” neki az orvosok, és még gyerek volt akkor is, mikor elveszítette édesnyaját is. Itt a drámai események felgyorsultak, mély hullámokat vetettek, de Fanni megerősödötten került ki ebből.  Kerekesszékbe került, de édesapja gondoskodásának és persze saját magának köszönhetően tanult és most dolgozik. A hullámvölgy után elhatározta, hogy nem adja fel és minél teljesebb életet él. Bár néha kis híján megfullad éjszaka, ha rossz pózban alszik el, és nem tudja egy palack kupakját letekerni, de elhatározásából nem enged: jelképnek sem rossz, ahogy leírja: egyszer egy szilveszteri éjszakán úgyis tűsarkú cipőben fog táncolni egy asztalon! „ - Az életben minden csak rajtunk, a hozzáállásunkon múlik”- fogalmazza meg a pozitív hozzáállása alapját, ami közhelyes lenne, ha nem kísérnék ilyen és ehhez hasonló történetek: „- Ma tökkelütött lett a Nyugatinál a beton. Kiestem a kerekesszékből. Nincs hibás, így alakult. Szerencsére nem történt nagyobb baj, csak egy szép puklival gazdagodtam, és életemben először agyrázkódásom lett. A balesetiben gondoltam, nem hagyhatom ki a kérdést..:
  - Mikor fogok újra lábra állni?„ (2013. november 27.-Forrás: www.facebook.com/mosolykaaa )

  Fanni nak különleges képességei és készségei vannak, tanulási készség, vállalkozói készég, írástudás párosult az olyan személyiség elemekkel, mint a szeretni tudás, pozitív önfejlesztő, tudatos gondolkodás, önbizalom, kitartás, közösségi szemlélet. Az ún. bögrés-projektjében is „Te döntesz!”- szlogennel „csomagoltan” kínálja a Fanni másoknak – így a magyarsminfo.hu olvasóinak is - a történeteit, gondolkodásmódját. Most már „rég” elmúlt 18, jelenleg 25 éves, és a könyv is mutatja, hogy persze jóval mélyebb célokért dolgozik nap, mint nap, mint a táncolás. Dolgozni jár, edzi magát, előadásokat tart, ír – a betegségét természetesen viseli, folyamatosan szeme előtt tartja határait, és feszegeti azokat. Sikerrel.   Ezeknek a hétköznapoknak a történetei olvashatóak a blogjában. www.mosolyka.blog.hu  Az íráshoz nagy tehetsége van Fanninak, magával ragadóan, letisztultan, mégis színesen és plasztikusan fogalmaz. Gurulunk vele a budapesti utcákon, pályaudvarokon, „futunk” vele együtt, hogy elérjük a metrót- kerekesszékkel …Bizarr élmény is lehet és felemelő is.., mindenki eldöntheti..Várakozunk orvosnál, szinte együtt fújjuk meg a légzéskapacitás mérőt, izgatottan várva az eredményt.. Megrázkódunk, mikor Fanni újra és újra elhagyja a megszokott sémákat, és újabb és újabb megküzdési stratégiákat mutat. Egészséges emberek sokszor megroppannak egy-egy nehezebb stresszhelyzettől- ő egyszerűen, hitelesen, megküzdései által gördül ki onnan, mint akár a fenti, még friss „Nyugatis” példa is mutatja.  - Ezekből a történetekből, a Facebook-on megosztott képes-és képtelen sztorikból született ez a kötet is. Fanni- Mosolyka olyan helyzetekről, érzésekről is ír benne, amit az SM betegek is gyakran megélhetnek: félelem a bizonytalan állapotrosszabbodástól, frusztráció a testi nehézségek miatt, nehézkes közlekedés.  És ír mindezek kibírásáról, a szeretetre vágyásáról, szeretni tudásáról, a humor erejével való felülemelkedésről, édesapja segítő jelenlétéről, az őt éltető virtuális és valóságos közösségről, barátairól, távlati céljairól, a számára erőt adó dolgokról. Nincsenek ezoterikus elméletei az élet értelméről, transzcendens segítőről- minden megoldása „kézzelfogható”, vizualizálható, ’hús-vér” megoldás, minden elképzelése azonnal testet ölt, megvalósítja, kimondja, megosztja blogján, Facebook oldalán.  Mi lehet a titka ennek a magas szintű lelki állóképességnek, az ún. rezilienciának? A kötet olvasásakor közelebb kerülünk ehhez a „titokhoz”, követhető vagy elkerülhető talán így néhány helyzet. „Te döntesz!”  (a könyv országosan kapható a Libri könyhálózatban, www.libri.hu)

  Lejegyezte: Fülöp Hajnalka

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>