Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Egy világnap alkalmából- munkát, támogatást kapnak a dolgozni vágyók
  [2013.12.16.] - MagyarSminfo - Hírkategória: Általános
  Megváltozott képességek- változatlan munkavállalási szándék   December 3 -a 1992 óta a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a bármilyen okból fogyatékossá válók, vagy fogyatékkal együtt születtek és környezetük problémáira. Magyarországon több mint 770 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság mintegy harmadát érinti. Az egyik legfontosabb problémájuk jelenleg, hogy hiába akarnának is dolgozni, van is képesítésük, keresnek is aktívan állást mégsem jutnak munkához. Az SM, mint “ezerarcú kór” okozhat megváltozott munkaképességet is, ezért fontosnak érezzük ezt a témát. Sokféleképpen lehet megemlékezni erről a napról, például a meglévő helyzetet elemezni, a gondokat, feladatokat számba venni, vagy össze lehet vetni a különböző országok viselkedését, megoldásait a fogyatékkal élők problémáira.
   Mi - a magyarsminfo.hu oldal szerkesztői - azt választottuk, hogy egy egyedülálló rendezvényről,a fogyatékkal élők számára rendezett állásbörzéről és a munkaerőpiaci helyzetről írjunk. 2013. december 3-án, Budapesten rendezték meg az első olyan állásbörzét, ahol kifejezetten megváltozott képességűek számára kínáltak állásokat. A Dürer - rendezvényházban a Hungarian Business Leaders Fórum (HBLF), vagyis az üzleti vezetők fórumának egyedülálló érzékenységének  és nyitottságának  köszönhetően az ő szervezésüknek köszönhetően várták a résztvevőket a cégek az álláskínálatukkal, és eljöttek  a fogyatékkal élőknek segítséget, szakmai támogatást és tudatos megoldásokat nyújtó civil szervezetek is.A programot “beharangozó” tévés beszélgetésben, egy MTV felvételben pl. egy SM –beteg is szerepel. Csépai Imre, a Dunakeszin élő mérnököt SM-mel diagnosztizálták, méghozzá a betegség lassan, de folyamatosan romló változatában szenved. Főleg a látásromlása csökkenti életminőségét, és emiatt utasítják is el a munkaadók, pedig szeretne és saját bevallása szerint tudna is pl. ügyfelekkel dolgozni, ügyfélszolgálatot ellátni. 

  Adriány Kincsővel, a HBLF vezetőjével készült az alábbi beszélgetés:

  Miért fogott össze 26 vállalat és tucatnyi civil szervezet?

   A megváltozott munkaképességűekről született felmérések arról tanúskodnak, hogy munkához történő hozzáférés nélkül esély sincs arra, hogy az érintettek a társadalom megbecsült tagjai lehessenek. Több mint háromnegyed millió ember esetében egészségi probléma, betegség vagy korlátozottság akadályozza a mindennapi munkavégzést, minden egyes eset mögött pedig nehéz személyes sorsok húzódnak meg. A tenniakarás mozgatta meg azokat a vállalatokat, akik jelentkeztek a HBLF állásbörzéjére és akik standjaikon több száz azonnal betölthető állást kínálatával várják a látogatókat.

  Hány ember tekinthető megváltozott munkaképességűnek Magyarországon?  

  A KSH felmérése szerint 2011-ben a 767 ezer ember nyilatkozott úgy, hogy tartósan egészségi probléma, betegség vagy korlátozottság miatt nehézségei vannak a tartós munkavállalással. Az érintettek közel negyede szegénységben él, kapcsolatrendszerük a teljes népességhez képest jóval beszűkültebb, és jelentős számuknál igaz, hogy háztartásában egyáltalán nem él foglalkoztatott. Eközben harmaduk alapfokú, 38,8%-uk szakiskolai vagy szakmunkásképző végzettséggel, 16,5%-uk érettségivel, 3,9%-uk pedig felsőfokú végzettséggel rendelkezik.  Mitől más ez az állásbörze?  A “Találd meg a helyed” állásbörze különlegessége, hogy nem pusztán állásokat sorakoztat fel, hanem a speciális helyzetre és személyre szabott módon segíti is a munkát keresőket az állásinterjúkra és a munkahelyi kihívásokra való felkészülésben. Szakmai és civil szervezetek, valamint önkéntesek tucatjainak közreműködésével és az Oázis Program állomásain önismeretet lehet tanulni, jogi tudnivalókat lehet megismerni, valamint alkalom nyílik az önéletrajz írás és az állásinterjús helyzetek begyakorlására is. Mindez a vállalatok munkatársai és a speciális helyzetű munkavállalók közötti mentális akadályok lebontását célozza.  

  Miért éppen most szervez ilyen állásbörzét a HBLF?  

  “Nem véletlenül választottuk december 3-át, a Fogyatékos Emberek Világnapját az állásbörze időpontjának. Tisztában vagyunk azzal, hogy a megváltozott munkaképességűek jelentős része nem tekinthető fogyatékosnak, de mégis azt valljuk, hogy egyetlen jóérzésű ember sem maradhat tétlen ebben az ügyben. Mi az ENSZ világnap erejét szeretnénk arra fordítani, hogy minél több speciális helyzetű embertársunk találjon képességeinek és igényeinek megfelelő munkát. Mindehhez nemcsak fizikai értelemben akadálymentesítettük a rendezvény helyszínét, hanem mindent megteszünk azért is, hogy az állást keresők és a vállalatok között az állásbörzén és a hétköznapokban is megszűnjenek a mentális gátak.” - mondta Adriány Kincső, a HBLF igazgatója.   

  Az eseményen a várt látogatószám megkétszereződött, vagyis közel ezer megváltozott munkaképességű ember látogatott el a Dürer-kertben. Itt a már említett 26 vállalat, több száz azonnal betölthető állása várta a látogatókat, a résztvevők beadhatták az életrajzaikat, és bemutatkozhattak a munkaadóknak, személyesen is. A felkínált állások között fizikai és szellemi munka, egyszerűbb és összetettebb munkakörök is voltak. A konkrét munkaajánlatok mellett a  rendezvényen számos szakmai és civil szervezet is részt vett és segítette a speciális helyzetben lévő, elhelyezkedni vágyó emberek felkészülését.
  Ehhez az ún. Oázis Program 4 állomása segített, ami- ahogy korábban Adriány Kincső is említette-   az önismeret és a jogi tudnivalók elsajátítását, valamint az önéletrajz írás és az állásinterjú begyakorlását tette lehetővé többek között. A legfontosabb ugyanis egy állás elnyeréséhez, egy munka megszerzéséhez az, hogy az álláskereső legyen tisztában a saját képességeivel, érdeklődésével, értékeivel, munkamódjával, valamint, hogy ismerje az általa tudatosan kiválasztott célállást, pályát, munkahelyet, elvárásokat.  Mit kell ott majd végeznie, milyen körülmények között fog dolgozni, hogy oldja ezt meg a mai helyzetéhez viszonyítva. Mindehhez az információhoz hozzájutni cikkünkön kívül  munkavállalási tanácsadók is segítenek a résztvevőknek.  

  “- Nagyon sokoldalú volt az ide látogatók aktivitása, akiket sokan figyeltek és segítettek is. Nagyon  sok szervező és segítő volt, akik személyesen kísértek egyes embereket,  biztatták őket konkrét állás tárgyalásra, de volt aki – úgy tűnt- nem mert, vagy más ok miatt “csak” körbenézett. “ – meséli egy résztvevő.   A megváltozott munkaképesség mentálisan is nehéz helyzet, nem könnyű az álláskeresés nehéz feladata, vagyis a sok elutasítást, sikertelenséget kibírni a későbbi elfogadás, siker érdekében. A munkaerőpiac nem kínálja tálcán a lehetőségeket.  “-  Ennek ellenére  minden résztvevő kézbe kapott olyan információt, amivel bármikor könnyebben tud már lépni és olyan sok jogi, gyakorlati és fellépési gyakorlaton vehettek részt, akik akartak, hogy tudásban és élményben és reményben gazdagabban mehettek haza az állásbörzéről. “– foglalta össze egy szervező a program értékeit.   Az állásbörze folytatása figyelni fogunk és itt, a magyarsminfo.hu oldalon be fogunk erről számolni!

  További kérdésükkel, észrevételükkel forduljanak hozzánk bizalommal e témában!  
  Lejegyezte: Fülöp Hajnalka hfulop@gmail.com

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>