Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Március 31-ig lehet igényelni támogatást gépjármű-vásárláshoz - fogyatékkal élők számára
  [2014.03.13.] - lehetosegauto.hu - Hírkategória: Általános
  Az  SM- betegek között is magas arányban előforduló fogyatékkal élők és hozzátartozóik életét segítheti az a gépjármű-szerzési támogatás, ami  ötévesnél fiatalabb használt autó, valamint három- vagy négykerekű segédmotor-kerékpár vagy gépi meghajtású kerekes szék vásárlásához 600 ezer forint állami támogatást kaphatnak az érintettek. Új autó – immár háromféle Suzuki – beszerzésében ennél is magasabb összeggel, 900 ezer forinttal segít az állam, amelyhez a Széchenyi Kereskedelmi Bankon keresztül juthatnak hozzá az igénylők.
  Új vagy használt?

  „– A 900 ezres állami támogatás mellett a Suzuki flottakedvezményt biztosít, így a listaárhoz képest mintegy 50%-os kedvezménnyel juthatnak hozzá új autójukhoz a jogosultak – mondta Tóth Tamás a Metropol-ban január végén  megjelent cikkben.  A vezérigazgató szerint a kocsik a hozzátartozók életét legalább annyira megkönnyítik, mint az alanyi jogosultakét. Az igényelt járművek 99%-a nincs speciálisan átalakítva. „ A www.lehetosegauto.hu oldalon minden részletet megtalálnak, a vonatkozó jogszabályoktól az igénylés menetéig, a Gyakran Ismételt Kérdésekig és az igényelhető autók leírásáig sok mindenről e témában. 

  Aki élni szeretne a lehetőséggel, az március 31-ig, illetve április 1-je és szeptember 30-a között jelentkezhet a területileg illetékes szociális és gyámhivatalban. „– Az egészségi átvilágítás és a bírálat egy hónap alatt lezajlik. Ezután 15 napon belül felvesszük a kapcsolatot az igénylővel, aki a hitelszerződés megkötésétől számított legfeljebb 45 nap múlva átveheti az új kocsiját a tíz értékesítési pont valamelyikén – mondta a vezérigazgató.”- áll a cikkben. A szerző rámutatott a jó kezdeményezés néhány árnyoldalára is: 

  Kivételek is vannak

  „Sok fogyatékkal élőnek komoly segítséget jelent az új autó, a mozgássérültek egy részének azonban nem felelnek meg a nagyobb állami támogatással megvásárolható típusok. – A programban újonnan csak ötajtós Suzukikhoz lehet hozzájutni, ezekbe azonban nehezebb beszállni, mint a háromajtós változatokba. Továbbá a három típus közül kettőben nem, vagy csak nagyon nehezen lehet elhelyezni kerekes széket – mondta a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke, Hegedűs Lajos. Hegedűs Lajos szerint, bár a rendszer a jó irányba változott, fontos lenne, hogy a kivételeket is kezelni tudja. – Évente 15-20 embernek, családnak lenne szüksége más típusú járműre, jó lenne, ha nekik is megadnák a lehetőséget arra, hogy a magasabb támogatással a szükségleteiknek megfelelő új autót vásárolhassanak – fűzte hozzá az elnök.”

  Lehetőséghez jutnak

  A támogatást igényelhetik azok a felnőtt és kiskorú fogyatékos személyek, akik:  
  • súlyosan mozgáskorlátozottak, autisták, értelmi fogyatékosok, halláskárosultak, látássérültek, súlyos szív- és érrendszeri betegségekben szenvednek, állapotukból eredően közlekedésükben súlyos mértékben akadályozottak. (forrás: lehetosegauto.hu)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>