Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Tunya magyarok – „csakazértis”- sportoló SM-esek
  [2014.05.18.] - MagyarSminfo - Hírkategória: Általános
  Sokan készülhetnek az SM világnapi futásra- Vár a Városliget, május 28-án, egy órától!  

  „A magyarok kétharmada szinte soha nem sportol, 40 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy egy kis súlyfelesleg nem okozhat egészségi problémákat – derül ki az MSD Pharma Hungary Kft. reprezentatív kutatásából. Ezzel szemben az SM-betegek közül többen is bebizonyítják, hogy emberi erővel, kitartással mégis lehet az életminőségen változtatni, a sport bármely fajtájának beillesztésével egy céltudatos, örömökkel és közösségi élménnyel teli életet lehet élni, SM-esen is. (A kitartó úszó Zsuzsa történetét ld. itt.) Például a közelgő SM –világnapi budapesti futásra a visszajelzések szerint már sokan készülődnek!
  (2014.05-28.- szerda- 13.30 -15.00 „Aktívan a teljesebb életért” Futás, vagy Séta az SM –es emberek esélyegyenlőségéért a Városligetben a Vajdahunyad várától )
  Fotó: SM - világnap, 2012, egy szabadtéri sportközpont- itt is aktívan sétáló SM-esekNem mozog, nem sportol a magyarok nagy része  „A sportolási szokásokat nemcsak az életkor, hanem az iskolai végzettség is befolyásolja. Míg a fiatalok és a felsőfokú végzettségűek negyede hetente többször is végez valamilyen testmozgást, addig az 50 év felettiek és az alapfokú végzettségűek alig hatoda ilyen tudatos. Összességében a magyarok legfeljebb évente néhány alkalommal dolgoztatják meg az izmaikat, többségük inkább soha.”- ezt olvashattuk a minap a Metropol hasábjain. (Forrás: http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1180291-a-legtobben-soha-semmit-sem-sportolnak)  A kevés mozgás mellett persze az önsorsrontószokásaikat is őrzik a magyarok: a cigarettázást, a túl sok kalória-bevitelt például.   A fentiekből is látszik, hogy az átlagemberek számára a sportolás nem kell, hogy a megfeszülésről, a végsőkig való kitartásról és az extrém terhelésről szóljon, hiszen már a legkisebb sporttevékenység is ritkaságszámba megy.  Például a „láb mindig kéznél van”, sétálni, kirándulni talán a legegyszerűbb, ha valaki egészségesen akar élni. Fontos a fokozatosság, az egyéni teherbíró képesség figyelembe vétele, ha sportolni kezdünk. Rendszeresen, tudatosan érdemes belevágni, de ha már az időszakos,  önmagáért való örömteli mozgásig eljut valaki, az is több, mint a fenti felmérésben olvasható inaktív tespedés..!  A május 28-i budapesti városligeti eseményre azokat is várják, akik a „karosszékből álljanak csak fel” – állapotban vannak, sőt, akár kerekesszékkel is megtehetik a „futásra” kijelölt távolságot. Akár futva,, akár sétálva teszik meg, az SM betegekért teszik, és ezért mindenkit nagyon várnak a szervezők, érdemes megmutatni a tömeges érdeklődéssel az ügy fontosságát!   Hogy ehhez még több erőt és inspirációt adjunk, a következő cikkünkben bemutatunk egy újabb sportoló SM-beteget, Angélát,  aki futással edzi magát. A mohácsi sportoló egészen a maratoni távig jutott ezzel. Angéla nemcsak komoly sportoló,  de betegsége, az SM is teljesen valóságos. A maratoni távú futásra készülő  SM beteg Angéla története következő cikkünkben következik.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>