Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Mobil alkalmazások szerepe az gyógyításban, életmódban
  [2015.01.30.] - Magyarsminfo.hu - Hírkategória: Általános

  A  Sclerosis Multiplexben szenvedő betegek egy részének az (ön)injekciózás a mindennapok része, a következő injekció beadásának helyét és idejét folyamatosan észben tartani pedig kihívást jelenthet. A PharmaPromo által fejlesztett új, magyar nyelvű, ingyenesen elérhető SMile – SM napló mobilalkalmazás célja, hogy segítse a Sclerosis Multiplex-ben szenvedő, injekciós kezelés alatt álló betegek mindennapjait. Az alkalmazás letölthető iOS és Android operációs rendszert használó készülékekre is.

  SMile

  Hogyan működik az alkalmazás? Erről írtunk 2014 novemberében. Hogy mennyire jól időzített volt az egészségügyi alkalmazás megjelentetése, azt egy érdekes kutatás is alátámasztja, ami nemrég jelent meg ezzel kapcsolatban.

  Az Ipsos Egészségügyi üzletága 2014 végén országos reprezentatív kutatást végzett a felnőtt magyar lakosság körében azzal kapcsolatban, hogy egészségügyi témákban mire és hogyan használjuk az okostelefonunkat/tabletünket? Töltünk-e le speciális egészségügyi, életvitellel, testmozgással, étrenddel, terápia menedzsmenttel kapcsolatos alkalmazásokat? Ha igen, használjuk-e a mindennapokban? Vezetünk-e diabétesz, vérnyomás- vagy menstruációs naplót okostelefonunkon/tabletünkön? Eltároljuk-e laborleleteink adatait ezeken az eszközökön? Amennyiben igen, használjuk-e az okostelefont/tabletet az orvossal történő konzultáció során?

  Az Ipsos kutatása során az alábbi felismerések rajzolódtak ki: 

  „A tények: a magyar felnőtt lakosság körében a legfrissebb adatok szerint 37% az okostelefon penetráció és 67% az asztali számítógépé / laptopé / tableté. A megkérdezettek csupán 4%-a használja okostelefonját vagy tabletjét az életmód, egészségmegőrzés támogatására. Nem meglepő módon az alkalmazók többsége a 18-39 éves korosztályból kerül ki, elsősorban a főiskolát, egyetemet végzettek közül. A nemek tekintetében némiképp női túlsúly érvényesül, de az urak aránya sem elhanyagolható.

  Kevesen ismerik az alkalmazásokat

  A kutatás fényt derített arra is, hogy viszonylag alacsony az egyes egészségügyi és életmód alkalmazások ismertsége és használata. Azok, akik mindennapi életük során használnak ilyen alkalmazást, elsősorban az étrend, diéta betartásának támogatására teszik ezt. A rendszeres testmozgás, mint fontos életmód-elem támogatása okostelefonnal vagy tablettel elhanyagolható és csupán alkalomszerű. Az egészségügyi és terápia menedzsmenttel kapcsolatos alkalmazások ismertsége a teljes magyar lakosság körében nem éri el az egy százalékot.

  Nyilvántartás az orvosnál

  A megkérdezettek 10%-a őrzi meg egészségügyi adatait, de ezt jelenleg a többség (83%) még offline teszi. Az idősebbek esetén az adattárolás 13%, ami nem kimagasló és azt jelenti, hogy az orvosra bízzuk a nyilvántartást. Leginkább laborleleteket tárolunk vagy vérnyomás adatokat. Érdekes és meglepő, hogy a lakosság mindössze 3,5%-ának van életmóddal kapcsolatos honlapon vagy egészségügyi honlapon regisztrációja. Egyelőre még távol vagyunk attól, hogy az orvosi konzultáció során okostelefont vagy tabletet használjunk a konzultáció támogatására – ezt jelenleg a felnőtt lakosság csupán 1,5%-a teszi. A felnőtt magyar lakosság legnagyobb arányban (9,4%) spontán a www.webbeteg.hu-t említik, mint ismert betegségkereső, betegség-magyarázó felületet.

  Orvosoknál van a tudás

  Az orvos ugyan nincs mindig a „kezünk ügyében”, mégis egyelőre inkább tőle reméljük, hogy megmondja, mi a legjobb nekünk. A szakembertől várjuk el, hogy utat mutasson, miként éljünk, hiszen magunktól nem használunk vagy csak nagyon kevesen keresünk fel ilyen jellegű oldalakat. A változás azonban elkezdődött. 

  A magyarsminfo.hu felkereste a kutatókat és további kérdéseket tett fel nekik ezzel kapcsolatban. 

  Kérdéseink a kutatókhoz:

  Honnan tájékozódhatna a lakosság az egészségügyi, orvosi ill. életmód alkalmazások használatáról, Önök szerint, a vezető kutatójuk szerint? 

  Számos honlap is rendelkezésükre áll, pl. webbeteg, házipatika, és természetesen a google segítségével is több száz releváns honlapot találhat a lakosság. Applikációk terén a legfontosabb a Google store, itunes store és a windows store, melyekben több száz (sokszor ingyenes) életmód, egészségügyi és egyéb kapcsolódó alkalmazás érhető el.

  Van -e hazánkban erről szóló portál, ezt publikáló, követő, figyelő szolgáltatás, vagy egyelőre esetleges ez?

  -Tudomásunk szerint nincs.

  Milyen biztonsági kockázata van az applikációk használatának (adatbiztonság, megbízhatóság,s tb.), erre vonatkozott-e kérdés ill. mik a tapasztalataik, mennyire játszik szerepet az óvatosság, a félelem az applikációktól való távolmaradásban (ha eszköz  és egyéb feltételek adottak?) 

  -          Nem vonatkozott erre kérdés, de a gát nem a biztonsággal kapcsolatos félelmek, hanem az információ-hiány, valamint a nyitottság hiánya a lakosság körében.

  A "változás elkezdődött"- írják a közlemény végén. Önök szerint mi segítheti a változást pozitívan? 

  - Edukáció az orvos és a beteg szintjén, illetve minden, amit lentebb felsorolnak:

  - Pl.képzések, tudatosságot segítő cikkek, tájékoztató anyagok, portálok, szemléletváltás az egészségügyben, az gyógyító -segítő foglalkozásúak továbbképzése, a segítő applikációk terjedése.

   - Milyen - magyar és külföldi- applikációk a legelterjedtebbek a trendek szerint, és vajon milyen szempontok szerint fejlesztik azokat a fejlesztők? 

  - Nem tudjuk, milyen szempontok alapján fejlesztik, de ami valószínű: életmód-fókuszú appok, illetve a nagy penetrációjú betegségek támogatására kialakított appok előnyt élveznek. Külföldön már nagyon  népszerű például a Jawbone eszköze (lépésszámláló és alvás figyelő „karkötő”), illetve az ahhoz készített ingyenes applikáció, amelyben követni lehet ezeket az adatokat, illetve regisztrálni tudjuk a sportolást és az étkezéseinket is, amelyből kimutatást készít. Számos ilyen eszköz, applikáció áll már rendelkezésre, mind életmód, mind egészségügyi területen.

  Hogyan kommunikálnak a rászorulók(betegek, sérültek, fogyatékkal élők, stb.) és a fejlesztők, és természetesen a piac, az állam szerepe is fontos mindebben. Hogyan látják ezt vagy ez a kérdés már túl messzire vezet ill. túl átfogó? 

  - Jelenleg nincs kommunikáció ezen a téren, itt mindenképp előrelépésre van szükség a jövőben.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>