Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Kétszázan Hatvanban negyvenben
  [2015.09.15.] - SM - Hírkategória: Általános
  A furcsa cím nagyon is pontos, hisz mintegy kétszázan érkeztek a hatvani XV. Országos SM Napra, a nyári hőségriadó egyik forró hétvégéjén, 2015. augusztus 16-án. Részletes beszámolónkat olvashatják.
  Itt, Hatvanban rendezték meg az Észak-Magyarországi SM Egyesület szervezésében az Országos SM napot. Az évente megrendezett eseményen mutatták be az „Ezerarcú társ” című dalt, az SM himnuszt. – írja az smbetegek.hu oldal.

  Hogy mi történt még ezen a hétvégén itt?  A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége (MSMBSZ) honlapján a program részletes leírása olvasható, az alábbi linken pedig a Hatvan TV  tudósítását láthatják minderről.  Ebben megszólal Horváth Richárd, hatvani polgármester, aki a család, a közösség szerepét emeli ki az  SM-betegek életében. A munkahelyük esetleges elvesztése, SM_betegként a munkaerőpiaci boldogulás-támája és egészségi állapotuk megromlása miatt nehezebb helyzetbe kerülők összefogásának fontosságáról beszélt Nagyné Siraky Szilvia Észak – Magyarországi Sclerosis Multiplex Egyesület elnöke, míg a hulladékból újrahasznosítás során értékes termékeket alkotó és azokkal kereskedő SM_betegekről  Gyurácz Annamária, a Sclerosis Multiplex Betegek Csongrád megyei Egyesületének elnöke nyilatkozik.  

  A Hatvan TV fenti felvételén nem látszik, de „a program díszvendégei francia kerékpárosok voltak, akik sclerosis multiplexes betegekért kerekezték végig Európát. (A cikkben beszámolnak számos olyan eseményről, amiről a magyarsminfo.hu is írt korábban, ezeket cikkünk végén, kapcsolódó linkelve ajánljuk Önöknek!)  

  Dr. Szántainé Kelemen Anita
  a Magyar Sclerosis Multiplex Alapítvány elnöke szokásához híven ajándékkal érkezett: az „Ezerarcú társ”című dal az SM himnusz lemezfelvételével. A dal szerzője Dávid Péter és Nagy Zoltán. Az énekes Nagy Zoltán előadása könnyeket csalt a résztvevők szemébe, akik állva tapsolták meg a szerzeményt.”- idézi fel a megható programot a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége honlapja.

  A részletes programról is beszámolnak, de mi most az orvos-szakmai és ápolási, kezelési témákat idézzük az smbetegek.hu oldal beszámolója alapján.

  „A konferencia szakmai programjában Dr. Jakab Gábor Ph.D. (Uzsoki Úti Kórház, neurológia osztályvezető főorvos, MSMBSZ mellett működő Orvos Tanácsadó Testület, elnök) bemutatta a mozgás jótékony hatásait SM megbetegedésben, de a résztvevők a rehabilitáció jelentőségével is megismerkedhettek az előadásban. Kis Huszti Ágota (Uzsoki Úti Kórház, neurológia, gyógytornász) a virtuális valóságban történő mozgás eredményeiről számolt be. A Wii-t a kórházban SM betegek mozgáskezelésében sikeresen alkalmazzák, ahol a fizikai aktivitást, a virtuális valóság élményével ötvözik. A beteg és terapeuta visszajelzést kap a mozdulatokról az egyensúlyról illetve felkelti a versenyzés élményét is. Ince Gábor informatikustól a „Beszédfelismeréssel működő rendszerről” hallhattak előadást, amely szintén a rehabilitáció egyik lehetőségét hordozza magában.

  Urbán Judit (Nemzetközi Pető Intézet, konduktor) előadásában a Nemzetközi Pethő Intézet rehabilitációs tevékenységéről beszélt kiemelve az SM betegségre speciálisan alkalmazható rehabilitációs lehetőségeket. (ld. kapcsolódó cikkek!)  

  Kovácsné Dr. Tóth Ágnes (MSMBSZ, elnök) a Nordic Walking hatásiról tartott előadásában kiemelte, hogy mozgászavarban mennyit segíthet a bot használata. Illetve képeket mutatott a „MoSoly Hete” programról, ahol a résztvevő SM betegek ki próbálhatták vagy akár meg is tanulhatták ezt a mozgásformát.” (ld. kapcsolódó cikkek!)  

  Az összeállítást készítette F. H.
  Köszönjük Kovácsné Dr. Tóth Ágnes (MSMBSZ, elnök) segítségét!


  Kapcsolódó cikkek:  

  1. Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - Konduktív mozgásfejlesztés SM betegeknek  a Magyar Sm Betegekért Alapítvány és a Nemzetközi Pető Intézet SM betegek számára készült otthoni rehabilitációt segítő DVD-je.  

  2. Megtartani és megerősíteni- mozgásformák SM betegeknek

  3. Sétálj, Mozogj – gyógytorna a falak mögött - Hogyan mozogjon és tornázzon egy SM –beteg?

  4. Küzdelem és győzelem: hogyan sportol egy SM-beteg? Beszélgetés egy SM-beteggel feladásról, fájdalomról, összetartásról és kitartásról

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>