Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Akadálymentesen - térképekkel, okoseszközökkel
  [2016.11.24.] - SM - Hírkategória: Általános

  Az akadálymentes közlekedésért egyre több technológiával támogatott megoldás születik, köztük ígéretes hazai fejlesztések is. Az SM betegek – a betegség „ezerarcúsága” miatt sokféle módon közlekednek, így kihívásaik is sokfélék lehetnek.

  Cikkünkben két hazai online alkalmazást járunk körbe, amelyek az SM-betegek közlekedését is segítik, legyen az bottal, rollátorral, kerekesszékkel vagy egyéb módon segített

   

  Route4U - alkalmazás  - kényelmesebben közlekedhetnek a kerekesek

  A Route4U (ejtsd : „rutforju”) Budapest belső kerületeiről egy olyan ingyenes, androidos okostelefonokra letölthető alkalmazás, amely a hozzá tartozó weboldallal kiegészülve egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a kerekeken guruló járművet használók életét. Ez a 2015 szeptemberi hír a HG.hu dizájnoldalon olvasható:

  „Elkészült Budapest első akadálymentes turisztikai térképe! Az ingyenes alkalmazás Budapest belső kerületeit öleli fel, és a felhasználók maguk is bővíthetik, korrigálhatják.

  Használat közben az applikáció a telefonban található érzékelők segítségével feltérképezi az útfelület hibáit, a lejtőket, és a járdaszegélyeket. Ezen adatokból aztán olyan, személyre szabott, és akadályoktól mentes útvonalakat tervez, melyek követése során biztosan nem érnek minket kellemetlen meglepetések.”

   

  A Route4U- letöltési lehetőségeiről, a használati feltételeiről, módjáról ezen a linken lehet tájékozódni!

  http://blog.route4u.org/introduction/

   

  Győri Camelot-osok mérik fel a terepet

   

  Egy másik alkalmazás is készül, ebben a győri Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesületének tagjai vesznek részt.

  Cél, hogy minél több akadálymentes objektumot (épület, járdaszakasz, lépcső, stb. ) személyesen felmérjenek, hogy mozgássérültként hogyan lehet ott közlekedni. Fontos, hogy az felmérő csapatban tapasztalati szakértő (mozgássérült) is legyen.

   

  Honlapjukon ez olvasható:

  Egyesületünk kezdeményezésére, a Széchenyi István Egyetem mérnök és szociális munkás szakos diákjai részvételével közös projektbe kezdtünk, ennek eredménye a jelenlegi adatbázis.


  Céljaink a következők voltak:

  Feltérképezni Győr fontosabb közintézményeit, vendéglátó- és üzlethelységeit, hogy egy egységes adatbázisba foglalhassuk a mozgás-, hallás illetve látássérültek, idősek és babakocsiban levő kisgyerekkel közlekedők számára is akadálymentesen használható intézményeket.

  A pozitív példák kiemelése, az akadálymentesítettség együttműködés által való javítása, Győr komfortosabbá tétele mindnyájunk számára, akik itt élünk, és mindazoknak, akik városunkba látogatnak.”

   

  Akadálymentességi felmérés

  A magyarsminfo.hu felkereste telefonon Péter Pál Pétert, az Egyesület elnökét, aki a következőket mondta el:

   

  Milyen projektjük van, ami az akadálymentes közlekedés érdekében működik?

  A jelenleg futó projektünk keretében felmérjük, hogy mely helyszínek akadálymentesek, mozgás, látás-hallássérültek számára, értelmileg akadályozottaknak, de figyelünk arra, is, hogy idősek, kismamák számára is fontos szempontok szerint mérjük fel a terepet.

  Ezt évekkel ezelőtt elkezdtük, építészmérnök hallgatókkal mentünk ki és néztük meg az objektumokat, mint a honlapunkon is olvasható.

  Egy véletlen folytán találkoztunk az Open Street Map csapatával,akik arról tájékoztattak, hogy az adatbázisunk elemeinek megjelentetése térképen is lehetséges, tehát térképen is kereshetőek lesznek azok a helyek, ahova el szeretne menni a mozgássérült illető.

  Ez egy szabad felhasználású térképezési lehetőség, amit bárki szerkesztheti.

   

  És az adatokból okostelefonos alkalmazás lesz?

  Igen, mi nagy álmunk és nem titkolt tervünk egy okostelefonos-online alkalmazás fejlesztése is, ami hozzáadott értékként azt képviseli, hogy megfigyelhető ezáltal, hogy egy rollátorral járó, mopeddel, bottal, kerekesszékkelhasználó illető számára is akadálymentes-e a helyszínt. Fontos részletek, pl. egy széles bejárat van ugyan, és egy rámpa is, de az ajtó kifelé nyílik, ezért nem használható, ill. a moped nem fér át a bejáraton, akkor azt a tapasztalati szakértő feltünteti az alkalmazásban.

   

  Hol tartanak a felméréssel?

  Jelenleg nálunk, Győrben kb. 800-1500 közötti objektumot - utcaszakaszok, üzletek – mértünk fel, de folynak a felmérések Kaposváron, Veszprémben, Nyíregyházán és persze Budapesten is. Jelenleg kb. 5000 objektum környékén járnak, most készül az adatbázis erről. Már a 2017-es év elején elkészülhet az online adatbázis, ahol megjelenek az adatok. Addig is az OSM rendszerébe töltjük fel az adatokat folyamatosan. Amint sikerül forrást szereznünk szeretnénk egy saját térképalkalmazást életre hívni.

   

  Hogyan lehet csatlakozni a projekthez?

  Önkéntes segítőket örömmel fogadunk, pl. önkéntes informatikust keresünk. Mivel folyamatosan több felmérést tervezünk, fizikai felmérés, fotózás, megjelenés tevékenységre várjuk a jelentkezőket (mozgássérült, SM-beteg is lehet!). Várjuk csoportok jelentkezését is akik szívesen megtanulnák az akadálymentes felmérés folyamatát és segítenék munkánkat.

  Köszönöm a válaszokat,  további sok sikert! A fejleményekről, az alkalmazás megjelenéséről a   magyarsminfo.hu be fog  számolni!

   

  Honlapjukon további részletek is olvashatók a szervezetről ill. aktivitásaikról:

  camelot.gyor.hu

  http://akadalymentesmagyarorszag.hu

   

  Bemutatkozásuk magáért beszél:

  „Az egyesület nevének kiválasztásakor azt tudtuk; nem szeretnénk olyan nevet, amelynek hallatán az jut rögtön az ember eszébe, hogy mi valamilyen szempontból hátrányos helyzetűek vagyunk. Éppen ellenkezőleg; motiváltságunkat, lelkesedésünket szerettük volna kifejezni. Így Arthur-király legendájából a Camelot nevet választottuk, mert:

   

  "Camelot igazi varázsa épp abban rejlik, amit képvisel. Olyan hely ez, ahol egyetértés uralkodik, a becsület és bátorság a legfőbb erény, ahol az erős megvédi a gyengét".

   

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>