Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • "Állásba emelkedett" kerekesszékből az SM-es táncórán a beteg
  [2017.01.25.] - SM - Hírkategória: Általános

  Lelki feltöltődés, javuló mozgás, közösségi élmény- mindezt kínálja SM-betegeknek az a rendhagyó kezdeményezés, amit az elmúlt fél évben indítottak el Pécsett. Mivel foglakoznak, hogy működik, másolható-e a modell, erről kérdeztük a szakembert.

  A Táncoló Egyetem mindennapjai, fotó: UnivPécs

   

  2000 óta hirdetik az ún. „Táncoló Egyetem” kurzusokat a Pécsi Tudományegyetemen, sőt, 2016 tavasza óta Sclerosis Multiplex és Parkinson-kórral együtt élő betegeknek önálló speciális foglalkozásokat  is tartanak, az országban egyedülálló módon.

  A Táncoló Egyetem honlapján ez áll: "kiváló találkozási lehetőség ez könnyed, vidám légkörben a különböző karok hallgatóinak és dolgozóinak, valamint az egyetemi és a városi polgároknak, testmozgás és szórakozás egyben. A kurzusok tehát nemcsak egyetemi hallgatóknak szólnak, hanem mindenki előtt nyitottak. A sokféle táncolási mód mellett ún.  "Kreatív tánc Parkinson-kórral és Sclerosis Multiplex-szel élők számára"  néven indított kurzust Szuhán-Glass Beáta.

   

  A Táncoló Egyetem ügyében Bánkyné Perjés Beatrix projektvezetőt  kérdezte a magyarsminfo.hu a részletekről:

   

  - Miért indították ezt a programot, miért pont ennek a célcsoportnak (Parkonson, SM-betegek?)

   

  - 2016 márciusában volt alkalmam részt venni Amszterdamban egy nemzetközi Tánc és Kreatív Jóllét elnevezésű fórumon, ahol Parkinson és SM betegekkel táncolhattam együtt egy kimondottan nekik szánt foglalkozáson. Mivel a Pécsi Tudományegyetemen 2000 óta működik a Táncoló Egyetem, ahol különféle tánc- és mozgáskurzusokat kínálunk, egyértelmű volt, hogy a kiváló holland kezdeményezést (ami egyébként pl. Angliában is egyre népszerűbb) a mi projektünkön belül is meg kell valósítanunk. Így a 2016/2017. tanév őszi félévében elindítottuk a kurzust. Azért kimondottan e két csoportnak, mert számukra az izmok átmozgatása, a lelki feltöltődés, az idegrendszer stimulálása és a közösségi élmények kiemelten fontosak.

   

  - Mik a specialitásai a programnak, hogyan készülnek a betegek igényeire?

   

  - A fent említett célok elérése érdekében olyan módszert dolgoztunk ki, ami többféle tánctechnikán és zenei műfajon alapul, valamint különféle eszközöket alkalmaz. Az órák széken ülve kezdődnek, valamennyi testrész átmozgatásával, egyre táncosabb mozdulatokkal, a foglalkozás végén pedig egy koreográfiát adnak elő a résztvevők. Minden úgy van felépítve, hogy senkinek ne okozzon gondot, akár bottal, rollátorral vagy kerekesszékkel érkezett is az órára. 

   

  - Hogyan fogadták a betegek, mennyire népszerű a program?

   

  - A kezdetektől fogva nagy népszerűségnek örvend a program. A résztvevők között a Parkinson betegek vannak többségben, de egyre több SM beteg is érdeklődik. Az órák remek hangulatban zajlanak, előtte és utána van lehetőség beszélgetésre is, így nagyon jó visszajelzések érkeznek a betegektől. 

   

  - Mit ad a betegeknek Önök szerint és mit jeleznek vissza a páciensek az elmúlt hónapok tapasztalata alapján?

   

  A Táncoló Egyetem mindennapjai- Az elmúlt fél év során azt tapasztaltuk, hogy kiváló lelki feltöltődést jelent a résztvevőknek a program. A zene és a mozgás nagyon jó hatással van a hangulatukra, a tánc átmozgatja őket, kinyílnak. Bátrabbak különböző mozgások kivitelezésében, sőt többeknek javult is a koordinációja, nőtt az erejük és a mozdulatok kivitelezésének minősége, kiterjedése. Egyik kerekesszékes résztvevőnk minket is meglepve állásba emelkedett, amit mióta hozzánk jár, még soha előtte nem tett. Ezek a pillanatok fantasztikus élményt jelentenek mind a betegeknek, mind nekünk!

   

  - Mi okozza a legnagyobb kihívást? Pl. hogy foglalkoznak a kerekesszékesekkel, az állapotromlás előfordul-e (shub- SM), ilyenkor hogyan reagálnak a betegekre, milyen speciális szakember foglalkozik velük (gyógytornász?)

   

  - Az oktató, Szuhán-Glass Beáta mellett gyógytornász hallgató is jelen van az órákon, így van lehetőség a segítségnyújtásra, korrekcióra egy-egy mozdulat kivitelezése során. Akinek nehézsége támad, ő közreműködik a passzív mozgatásban. Kerekesszékes résztvevők esetén mutatja a pl. állásban végzett elemeket helyettesítő mozdulatokat.

   

  - Kapcsolatban vannak-e SM-centrum(ok)kal?

   

  -  A kezdetektől együttműködünk a pécsi Parkinson Betegek Egyesületével. Városunkban működő SM egyesületről nem tudunk, viszont már a szervezés idején felvettük a kapcsolatot a PTE Klinikai Központ Neurológiai Klinikájával, akik szintén örömmel fogadták a kezdeményezést.

   

  - Mit javasol, ha valaki átvenné ezt a kezdeményezést más helyen is, mire lenne szüksége? (pl. SM-eseknek segítő civil szervezetek, SM- centrumok vezetői miként szervezhetnének ilyet?)

   

  - A legörömtelibb az volna, ha az ország számos pontján működhetne Parkinson és SM betegeknek szánt táncprogram, ami testi, lelki, szellemi, közösségi jóllétükre egyaránt kiemelkedő hatással van. Tervezünk egy workshopot, ahol egy külföldi szakembertől sajátíthatnák el a táncoktatók, táncos tapasztalattal rendelkező gyógytornászok az e foglalkozás megtartásához szükséges ismereteket, gyakorlatokat, módszertant. Nagyon fontos, hogy mindennek birtokában legyenek az órát tartó szakemberek!

   

  - Mik az idei terveik?

   

  - A tavaszi félévben is folytatódik a kurzus, folyamatosan kapunk újabb és újabb jelentkezéseket, így reméljük, egyre többen ismerhetik meg e kezdeményezés csodáit. 

   

  - További sok örömmel együtt töltött időt kívánok Önöknek!

   

   

  Az interjút készítette: Fülöp Hajnalka, magyarsminfo.hu

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>