Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Hogyan használják a szteroidot SM-betegeknél?
  [2016.02.19.] - SM - Hírkategória: Általános

  A beteg kérdez, az orvos válaszol:

  Sok sm-beteg fórumon olvasható, hogy egy-egy állapotrosszabodás után szteroid-kezelést kap egy beteg. De mi is ez? Hogyan hat? Mindenkinek jó? Az új betegek, az ezzel először találkozók ill. hozzátartozók számára fontos tudni, miért és hogyan használ az sm-betegek kezelésben a szteroid, mit kell arról tudnunk, és mik az előnyei, hátrányai?" 

  A kérdésre dr. Rajda Cecília ideggyógyász szakorvos, az SMS Üzenet orvos szakértőjének válasza, az SMS Üzenet és a Magyarsminfo.hu közötti együttműködés jegyében."

  Forrás: Pexels.com


  Szteroid terápia
  Ezt a terápiát SM-ben állapotrosszabbodáskor alkalmazzuk.

  Állapotrosszabbodás
  (relapszus, schub, attack) Relapszusról akkor beszélünk, ha a páciensnél új tünet jelentkezik vagy a meglévő tünetek rosszabbodnak. Az állapotrosszabbodás legalább 24h-n át fennáll és kizárhatunk a háttérben másik betegséget, ami hasonló tünetekkel járhat, pl. láz vagy gyulladás. Vírusfertőzés vagy más gyulladásos betegség önmagában kiválthat relapszust, ezért először a gyulladást kezelni, mielőtt  megállapítanak vagy kezelnénk az állapotrosszabbodást.A relapszus az állapot rosszabbodással-javulással járó kórformában fordul elő, de szekunder progresszív kórformában és néha még a primér progresszív kórformában és találkozhatunk velük. Az állapotrosszabbodás során a fehérvérsejtek aktiválódnak, mely gyulladásos reakciót vált ki az agyban és a gerincvelőben. Ezt a gyulladást lehet csökkenteni a mesterségesen előállított mellékvese hormonnal, a metilprednizolonnal (Solu-Medrol vagy Medrol). Mellékvese hormon egyébként is keletkezik a testünkben, és mind a gyulladásban, mind pedig a stresszben fontos élettani fontosságú funkciókat befolyásolnak, pl. csökkentik az immunrendszer túl erős aktiválódását.

  Sokféle megoldás lehetséges
  Legjobb esetben a terápia megrövidíti az állapotrosszabbodás idejét és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Előre azonban sosem tudni, hogy milyen jól és milyen gyorsan hat. Ugyananál a személynél két különböző állapotrosszabbodás sem hasonlít egymásra, így a metilprednizolon (Solu-Medrol) sem hat ugyanúgy mindkét esetben. A legtöbb páciens relapszusára jó hatással van a terápia, és az újabb a schubok során is ugyanebben a terápiában részesül. Állapotrosszabbodás során javasolt többet pihenni, bizonyos esetekben táppénzen érdemes maradni. Mindez nem jelent feltétlenül ágyban maradást. Az állapotrosszabbodást nem szükséges azonnal szteroiddal kezelni, pl. a tünetek megjelenésének napján. Ideális esetben a tünetek kezdetétől számított kb. 14 napon belül javasolt a terápia megkezdése. Ám egy később bevezetett terápiának is lehet előnye a relapszus kezelése során. Súlyos állapotrosszabbodás esetén, pl. amikor a járás érintett, szükség lehet rehabilitációra.

  Hogyan zajlik a szteroid- terápia?
  A terápia során a metilprednizolont folyadékban feloldva infúzióban adják, ami körübelül két óra hosszáig tart. Egymást követő három napon át napi 1 g az adagja. A kezelő orvos utasítására ettől valamennyire eltérhet a kapott mennyiség. Az infúzió alternatívájaként tablettás kezelés is alkalmazható, mely Magyarországon nem elterjedt gyógyszerelési módszer. A terápia előtt rutin vérvételre is sor kerül. Ha valaki gyakran részesül szteroid terápiában, érdemes csontsűrűség vizsgálatot végezni.

  Mellékhatások
  Mivel a terápia rövid időtartamú, így a mellékhatások is leggyakrabban átmeneti jellegűek. Gyakori mellékhatás az álmatlanság, nyugtalanság. Adott esetben átmeneti altató szedése segíthet ezeken a panaszokon. Átmeneti szapora szívdobogásérzés és gyorsabb pulzusszám előfordulhat. Súlyosabb esetben gyógyszerrel korrigálhatóak a tünetek. A fokozott gyomorsavképződés miatt kísérő gyógyszerként gyomorvédőt adunk a szteroid mellé, hogy megelőzzük a savanyú felböfögést illetve a kellemetlen gyomorszáj fájdalmat. Előfordulhat egy kis folyadék visszatartás a szövetekben, illetve az arra hajlamosaknál akne (pattanások) előfordulása. Cukorbetegeknél rendszeres vércukor ellenőrzés javasolt, és amennyiben szükséges, extra adag inzulint kell hozzátenni a megszokott adaghoz. Ez a mellékhatás is átmeneti. Pszichés mellékhatás is előfordulhat: felhangolt állapot vagy inkább mélyebb fekvésű hangulat (depresszió). Ennek kivédésére fontos, hogy a beteg jól tudjon aludni. Nagyon ritkán jelentkezik pszichózis, vagyis kóros elmeállapot. További információ a gyógyszer leiratban található. Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb mellékhatás, amit ott felsorolnak, csak hosszútávú kezelés során szokott előfordulni.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>