Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Mit tehetnünk a boldogságért? - Négy dolog, amit agykutatásból tudunk, és egy, amit az Oscar-díjról
  [2016.03.04.] - SM - Hírkategória: Általános

  Az SM betegek a hosszan tartó betegséggel való együttélés alatt sokszor küzdenek negatív gondolatokkal, depresszióval, mert a  különböző nehézségekkel való folyamatos megküzdés stratégiáját nem mindenki ismeri.. Pedig mindenkinek elérhetőek azok az eszközök, amiket használva bízhatunk sorsunk jobbá válásában. Ehhez  a legkézenfekvőbb hozzávaló  a saját gondolkodásunk, a hozzáállásunk megváltoztatása... Merthogy ahogyan a negatív gondolatok le tudják húzni az embereket, így bizonyos tudatos gondolatok, történések, események fel is emelnek minket! Itt  az új évszak, itt volt február végén a plusz egy nap, itt az új hónap: hajrá!

  Forrás: Pexels.com


  Az agy újrahuzalozása során, ha tudjuk, hogyan és mit tegyünk, akkor jó esélyünk van arra, hogy  fokozatosan egy boldogabb és egészségesebb élet felé haladjunk A divany.hu oldalon Sákovics Diána pszichológus jól összeszedett cikkében foglakozik a témával.. Ezekből a tippekből osztunk meg most meg négyet, Sákovics Diána írása alapján, kiegészítve egy frissen Oscar-díjat elnyert film ajánlásával..

  4 dolog, amit az agykutatásokból megtanultunk a boldogságról

  A  Kalifornia Egyetem agykutatója, Alex Korb nemrég megjelent  könyvében az agykutatás friss eredményeit felhasználva ad tippeket az agyunk „újrahuzalozásához”. „…érdemesebb nekilátni az agyunk újrahuzalozásának, és feltenni A kérdést: Miért vagyok hálás az életben? „ – fogalmaz a szakember a cikk elején.  Biztos mindenki talál egy emléket, egy kapcsolatot, egy élményt, egy eseményt, egy tudást, amiért hálás lehet..” A 2016.02.29-én , magyar idő szerint hajnalban bejelentett Oscar-díj átadáson a magyar vonatkozású jó hír mellett szinte alig hallani egy másik nyertesről, a Legjobb Animációs Film kategóriában szobrot kapó Agymanók című filmről. Ebben a rajzfilmben egy kislány segíti a nézőket közelebb jutni a saját érzéseinkhez. Először is „fejébe látva” megismerhetjük az őt motiváló, az ő életében nagy hatással lévő kis lények formájában megjelenő érzelmeket:  a kedves rajzolt figurákat, mint Derű, Bánat, Undor vagy Harag.. De ki a legfontosabb? Igen, minden érzésre szükség van.., ez a film egyik „tanítása”, vagyis a érzéseink azonosítása, megismerése, ezáltal az elfogadása..(Érdemes megnézni a filmet!) A divany.hu cikkben ez így szól: „ha megnevezzük az érzéseinket azzal tudatosabbá is tesszük azokat, és ezzel hatásuk és intenzitásuk csökken, vagyis nem leszünk annyira a padlón. „

  Visszatérve a cikkre, amiből megtudhatjuk még, hogy a tudatosság nemcsak komoly dolog, de roppant  élvezetes is! Vagyis: „Az agykutatásokból ugyanis kiderül, hogy a szándékkialakítás, a célok felállítása és a döntéshozatal mind ugyanazokat az idegpályákat aktiválják, és ezzel párhuzamosan csökken bennünk a szorongás és az aggodalom.”

  És végül: amihez nem kell túl sok tudományos jártasság, de annál inkább közeli, szeretetteli kapcsolat, amiben tapasztalhatjuk: az ölelés, vagyis az érintés hatására felszabaduló kémiai anyagok is örömet okoznak.. De csak halkan kérdezzük: mit tegyen, akinek most éppen  nincs ki érintsen? Mert van ilyen... Erre is van tudományos és elérhető válasz: a kulcsszó a masszázs! „A masszázs  30 százalékkal növeli a szerotonin szintet a szervezetben, emeli a dopamint és endorfinokat szabadít fel, miközben csökkenti stresszhormon szintjét, így nemcsak fájdalom- és fáradtságcsökkentő hatása van, de a jobb alvást is elősegíti.”

  A tudományos alapokon nyugvó okfejtés tehát egy több lépésből álló, kerek megoldást javasol.  Ahogy Korb fogalmaz: “minden mindennel összefügg. A hála segíti, hogy jobban tudjunk aludni. Az kipihent állapot csökkenti a fájdalomérzetet. A fájdalom csökkenése javít a hangulaton. A jobb hangulat csökkenti a szorongást, ami javítja a fókuszálás és a tervezés képességét. Ezek segítik a döntéshozatalt. A döntéshozatal tovább csökkenti a szorongást és jobbá teszi a létet. Ha jobban érezzük magunkat az még hálásabbá tesz, amivel már vissza is érkeztünk a kiindulóponthoz. Ráadásul, ha élni jó, akkor többet edzünk, és szocializálódunk, amik cserébe boldogabb emberré tesznek.”

  Az összeállítást Sákovics Diána cikke alapján készítette Fülöp Hajnalka.

  A magyarsminfo.hu hamarosan- 2016.03.08 után - interjút közöl Oláh Ritával, a budapesti Uzsoki Kórházban dolgozó, SM-betegekkel is foglalkozó pszichológussal, a fenti témákat is érintve.

  Kapcsolódó cikkek:

  Hogyan segíthet a pszichológus az SM betegeknek? Oláh Rita pszichológus cikke  
  https://magyarsminfo.hu/hirek.aspx?&nid=24618&cid=32

  A boldogság nyomában: Oláh Rita pszichológus cikke az SMS Üzenetben, pdf-ben: 
  http://www.magyarsminfo.hu/upload/smcentrumok/document/A_boldogsag_nyomaban.pdf

  Hogyan lehet az ember boldog- SMS Üzenet, 2011
  http://magyarsminfo.hu/upload/smcentrumok/document/SMs2011_02.pdf

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>