Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  "Társadalmunk toleráns és együttérző” Interjú az Orvos válaszol – rovat munkatársával, dr. Rajda Cecíliával
  [2017.04.26.] - SM - Hírkategória: Általános

  - Ön 2006- óta neurológus szakorvos, kérem, beszéljen orvosi pályája kezdeteiről és a szakorvossá válás óta eltelt időszakról!

   

  - PhD kutató orvosi állással kezdődött munkába állásom története a SZTE (akkor még Szent-Györgyi Albert  Orvostudományi Egyetem), Neurológai Klinikáján. A témám a sclerosis multiplex volt, mely a diákköri munkám folytatása volt Prof Dr Vécsei László vezetésével és Dr. Bencsik Krisztina közreműködésével.

  Dr. Rajda Cecília

   

  - Hogyan került érdeklődése fókuszába az SM? Hogyan készült fel ebből a speciális betegségből, annak gondozásából és hogyan tartja frissen tudását? 

   

  - A sclerosis multiplexről először 1992-ban egy évfolyamtársam megbetegedése révén szereztem tudomást. Sokkoló volt, hogy fiatal korban milyen megpróbáltatást mér az emberre ez a kór. Egyben kíváncsivá is tett. A szakirodalomban utána olvasva úgy tűnt, hogy sok tisztázatlan kérdés merül fel a betegséggel kapcsolatban. Szakdolgozatom témájául ezért esett a választás a neurológiára és ezen belül a SM-re.A nemzetközi konferenciák a legjobb továbbképzések és a betegek kérdései is arra ösztönöznek, hogy utánajárjak bizonyos problémáknak, amit szívesen megteszek, mert a hajt a kíváncsiság. Sokat jelent számomra, hogy bizonyos kérdéseket kollégáimmal (határon innen és túl is) is meg tudok vitatni, tanácsukat kérhetem ki.

   

  - Ön a magyarsminfo.hu “az Orvos válaszol” fórumán a tanácsadók, aki választ ad a betegek kérdéseire. Emellett több ponton is kapcsolódik az SM-gyógyításhoz, gondozáshoz, hol és mennyit találkozik SM-esekkel? 

   

  - A SZTE, Neurológiai Klinikán látok el SM gondozást Bengő Szilvia SM nővér segítségével. Hetente az ambulancián, illetve az osztályon találkozom SM betegekkel. 2012 és 2014 között konzulensi állást töltöttem be a dániai fővárosi egyetem Sclerosis Multiplex klinikáján (Skleroseklinikken, Rigshospitalet, Koppenhága), mely fantasztikus élmény volt mind szakmai, mind emberi értelemben.

   

  - Ön folyékonyan beszél angolul, dánul, németül és szerbül, kiválóan használja az online lehetőségeit- ezt a honlapjáról tudjuk.  Hogyan látja a kommunikáció szerepét a betegekkel való kapcsolatban,   és mit tanácsol ezzel kapcsolatban nekik? 

   

  - A közös nyelv megtalálását a páciensekkel nagyon fontosnak tartom. Azokkal a páciensekkel, akik a kezükbe veszik a sorsukat és utánajárnak a betegségüknek, sokkal könnyebb a kommunikáció. Van mire építkezni egy orvos-beteg találkozó során. Természetesen az is érthető, ha valaki attől félve, hogy nem tud kiigazodni az internet világában, inkább az egészségügyi személyzettől vár felvilágosítást. Fontos elkülöníteni az "ocsút a búzától", azaz a szakmailag megfelelő információt a csodavárást kiszolgáló oldalaktól. Szerencsére hazánkban magyar nyelven is vannak ajánlható weboldalak. Az angolul beszélőknek még szerencsésebb a helyzete, mert az angol oldalakról is nyerhetnek hasznos információt.

   

  - A magyarsminfo.hu fórumon mit tapasztal, leginkább mivel, milyen kérdésekkel, felvetésekkel keresik fel a betegek?  Milyen tendenciát tud felfedezni a kérdésekben, azok mennyiségében, sűrűségében ill. a felvetett kérdésekben? 

   

  - Alapvetően a legtöbb kérdés a diagnózist illetően érkezik: Tényleg ez a betegségem van? Vagy bizonyos tünetek alapján sok ember felteszi a kérdést, hogy SM-ről lehet-e szó, még mielőtt orvoshoz fordulna. Néha a diagnosztikus vizsgálatok eredményére való várakozás közben a bizonytalanság miatt sürgetnék meg a biztos diagnózist. Sokan szeretnék tudni, hogy mi vár rájuk a betegség lefolyása során.Vannak konkrét helyzetet érintő kérdések is. Az utóbbi időben egyre többen aggódnak közeli szeretetteikért és teszik fel kérdéseiket.   

   

  - Az elmúlt években hogyan látja az sm-esek  gyógyítási, gondozási, élethelyzetükkel kapcsolatos  változásokat? 

   

  - Nagy örömmel látom, hogy egyre több a betegségével kapcsolatosan olvasott, tanult beteg, utána járnak a lehetőségeknek. Szerencsés, hogy az SM-mel élők adókedvezményben részesülnek. Egyre több jó rehabilitációs osztály fogadja őket, ahol szép eredményeket érnek el a rehabilitáció terén. Néhány munkahelyen a fokozatos munkakezdést is támogatták pl. állapotrosszabbodás után. Diákoknak több alkalommal engedélyeztek többlet időt vizsgára. Szívesen veszem, ha a pácienst családtag, hozzátartozó is elkíséri, ami egyre gyakrabban fordul elő. Mindez azt mutatja, hogy társadalmunk toleráns és együttérző. Ami sajnos nehezen megoldható, az a pénztelenségből fakadó problémák.

   

  - Melyek a legnagyobb kihívások az online tanácsadási területen? 

   

  - Az online tanácsadás során a megadott információ véges, ebből kell következtetni és lehetőség szerint egyértelmű, használható információt adni a kérdezőnek.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>