Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Szklerózis multiplex tünetek - Izommerevség (spaszticitás)

A spaszticitás az SM egyik leggyakoribb tünete: az izmok merevségét, és különféle akaratlan izomgörcsöket jelent. AZ SM-es betegek 80%-át érinti kisebb-nagyobb mértékben. A spaszticitás jelenthet csupán enyhe görcsöket, vagy csak feszülés érzést az izomokban, de járhat fájdalmas, kontrollálhatatlan görcsökkel, főleg az alsó végtagokban. Hirtelen mozdulatok, extrém hőmérséklet vagy páratartalom, fertőzés vagy akár csak a túl szoros ruházat is kiválthatja a görcsöket. A spaszticitást fontos kezelni, mert különben számos szövődménye lehet, például az izületi mozgások beszűkülése vagy felfekvések. Egyes betegeknél azonban, például akiknek nagyon gyengék a lábai, a spaszticitás hasznos is lehet, mert stabilitást biztosít az álláshoz, járáshoz. Náluk óvatosan kell kezelni a spaszticitást, hogy az előnyeit ne veszítsük el. Akár hogy is: fontos hogy orvoshoz forduljon.

A spaszticitás tünetei és típusai

Enyhe spaszticitás
Akaratlan merevség érzést vagy görcsöket jelent, elsősorban azokban az izmokban, amelyeket a függőleges testhelyzet megtartásához használunk. A görcsök azonban jelentkezhetnek a karban és a hátban is.
Flexor spaszticitás
Többnyire a térdhajlítókat érinti, amelyek a comb hátsó részén találhatók és a csípő hajlítókat, amelyek a comb legfelső részén helyezkednek el. Ilyenkor a csípő és a térd behajlik és nagyon nehéz lehet kinyújtani.
Extensor spaszticitás
Az alsó végtagok akaratlanul kiegyenesednek. Elsősorban a négyfejű combizmot és a combközelítőket érinti, amelyek a comb elülső ésbelső részén helyezkednek el.

Tippek

Léteznek receptre kapható gyógyszerek, amelyek sokat segíthetnek, ezért fontos, hogy a következő kontroll alkalmával szóba hozza ezt a kérdést .

Figyelje meg a kiváltó tényezőket
A leggyakoribbak:
  • Hideg
  • Magas páratartalom
  • Szoros ruha és cipő
  • Székrekedés
  • Rossz testtartás
  • Vírusfertőzések, amilyen a nátha vagy az influenza
  • Bakteriális fertőzések, pl.bőrfertőzések, vagy hólyag hurut
Mozgás
Beszélje meg az orvossal, gyógytornásszal vagy nővérrel, hogy Önnek milyen testedzés a legmegfelelőbb.
Ismerkedjen a relaxációs technikákkal
Ilyenek:
  • Progresszív izom relaxáció
  • Yoga, meditáció
  • Légzőgyakorlatok
Menjen el egy masszázsra
A masszás növelheti a mozgások terjedelmét. Ne vegyen igénybe masszázst, ha felfekvései vannak, vagy a bőrén piros foltok láthatók.