Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
A szklerózis multiplex kezelése

Sok SM-es betegnél hosszú időn keresztül nem jelentkeznek tünetek. A kutatások azonban azt mutatják, hogy az SM látszólag inaktív fázisaiban is folyamatosan zajlik a központi idegrendszeri károsodás. Egy jóváhagyott szklerózis multiplex kezelés nyújtja a legnagyobb esélyt az SM megfékezésére.


Miért fontos kezelni a szklerózis multiplexet?

Az SM lehet progresszív lefolyású betegség. Ez azt jelenti, hogy idővel többnyire romlik, különösen, ha nem kezelik. Az SM emellett akkor is aktív lehet az Ön szervezetében, amikor jól érzi magát és nincsenek tünetei. (Amikor a tünetek romlanak, vagy új tünetek jelentkeznek relapszusról, shubról ill. exacerbációról beszélünk.) Az élet során a relapszusok tartós fizikai károsodást okozhatnak. Az NMSS (Nemzeti Szklerózis Multiplex Társaság) országos adatbázisának elemzése azt mutatta, hogy a kezeletlen SM-es betegeknél jelentkező relapszusok után az esetek 45%-ában nem térnek vissza teljes egészében a relapszus előtti fizikai funkciók.

A másik ok, ami miatt érdemes megfontolnia és mielőbb elkezdenie a szklerózis multiplex kezelést az az, hogy a legújabb kutatások szerint a betegség lefolyása során axonok és idegsejtek pusztulnak el. Az axon és idegsejt veszteség (neurodegeneráció) a betegség kezdetétől annak teljes lefolyása során mindvégig jelen van. Nem szabad alábecsülni a szklerózis multiplex kezelés jelentőségét. Szerencsére számos lehetőség rendelkezésre áll a relapszáló remittáló SM kezelésére. Az NMSS ajánlása szerint az SM-es betegenek egy gyors definitív diagnózis felállítása után minél előbb érdemes elkezdeni valamelyik jóváhagyott kezelési módot.

Az egyik, idegi károsodásra irányuló kutatás azt mutatta, hogy kezelés nélkül jó eséllyel alakul ki tartós károsodás, már a betegség korai fázisában is. A kutatások arra is rámutattak, hogy milyen nagy a relapszusok kivédésének jelentősége a betegség lefolyása során. A szklerózis multiplex kezelés jelentőségét nem szabad alábecsülni. És szerencsére számos lehetőség van az RRMS kezelésére. Az NMSS szerint a szklerózis multiplexek betegeknek a határozott diagnózis felállítását követően mihamarabb ajánlott mérlegelniük egy elfogadott SM kezelés elkezdését. Egy elfogadott kezelés elkezdésével – és fenntartásával – kézben tarthatja a betegségét. Ha elkötelezi magát egy hosszútávú kezelés mellett, jó esélye van rá, hogy a lehető legteljesebb életet élje az SM mellett. Azonban az SM következtében kialakuló mozgáskorlátozottság súlyossága individuálisan igen eltérő lehet. Vannak enyhe lefolyású – benignus – esetek (5-20 %), ami azt jelenti, hogy 10 év kórtörténet után a betegnek enyhe neurológiai károsodása van kezelés nélkül is.