Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az orvos válaszol - Fórum

Kérdése van a szklerózis multiplex-szel kap­csolatban?

Ez a fórum az SM betegek kérdéseire ad tanácsot. Kérdését felteheti dr. Rajda Cecília neurológus szakorvosnak, aki szakmai tudása és gyakorlata alapján felkészülten ad tanácsot. Ceciliával készült interjúnk itt olvasható.


Híreink

"Társadalmunk toleráns és együttérző” Interjú az Orvos válaszol – rovat munkatársával, dr. Rajda Cecíliával2017.04.26.

Dr. Rajda Cecília

- Ön 2006- óta neurológus szakorvos, kérem, beszéljen orvosi pályája kezdeteiről és a szakorvossá válás óta eltelt időszakról!

 

- PhD kutató orvosi állással kezdődött munkába állásom története a SZTE (akkor még Szent-Györgyi Albert  Orvostudományi Egyetem), Neurológai Klinikáján. A témám a sclerosis multiplex volt, mely a diákköri munkám folytatása volt Prof Dr Vécsei László vezetésével és Dr. Bencsik Krisztina közreműködésével.

Szívtetkó: avagy agyunk és a színezőkönyv2017.05.26.

Az agyunk csodálatos, érdemes megismerni, körbejárni.

 Az SM betegek a központi idegrendszerükről többet tudnak talán még jobban ismerik, az élethosszig tartó betegség során szerzett információk által. De hogy ne csak a száraz orvosi, anatómiai adatok, neuronok, myelin-hüvely és egyéb kifejezések jussanak eszünkbe az agyról, ezért egy különleges könyvet mutatunk be

A zene az kell.., avagy hogyan éljük túl az információs túlterhelést?2017.05.05.

Ön most is egy online újságot olvas, valószínűleg túl van már pár cikken, bejegyzésen. Agya sok információhoz jutott,  lehet, hogy már kezd is telítődni. Ha csak egy cikket olvas el ma, ez legyen az! Mutatjuk, miért!

A D-vitamin jelentőségéről2017.04.22.

A Pécsi Egyetem fontosnak tartja a felnőttek képzését, informális, távoktatásos, valódi 21. századi körülmények között. Honlapjukon elérhető az ún. Nyitott Egyetem, ahol az SM betegek számára is érdekes témákat is feldolgoznak.

További hírek

Mi a szklerózis multiplex?

Az alábbi videó (Forrás: Nagy Zsófia, Géresi Attila, Alföld TV) a média pályázat nyertese, amely nagyon jól szemlélteti a betegséget:

A krónikus betegség hatása az életre (Két utca - Egy motoros korlátai) >>

Többet tudunk a szklerózis multiplexről mint valaha, a kutatók mégis keresik a betegség okát. Úgy gondoljuk, hogy az SM autoimmun betegség. Az autoimmunitás azt jelenti, hogy a szervezet védekező rendszere megtámadja a saját szöveteket is. SM-ben az immunrendszer a központi idegrendszer, tehát az agy és gerincvelő szöveteit támadja meg. További részletek >>