Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Ez a fórum az SM betegek kérdéseire ad tanácsot. Kérdését felteheti dr. Rajda Cecília neurológus szakorvosnak, aki szakmai tudása és gyakorlata alapján felkészülten ad tanácsot.


Híreink

Hátborzongató élmény: ég és föld között – Te Se add fel
Inspirálók- sorozat – interjúk SM betegekkel
2017.12.11.

Fotó : Ternován Zoltán, TE SE ADD FEL EGYESÜLET

Ternován Zoltán

 

Van egy ember, aki ötven elmúlt, de  fut. Van egy férfi, aki beteg,  de kerékpározik,  aikidózik. Van egy ember, aki másoknak is közösséget épít, mert  segíteni szeretne. Ternován Zoltán ez az ember. T.Z. SM beteg. Vele beszélgettünk a megküzdésekről, kendőzetlen őszintesége és inspiráló tevékenysége a magyarsminfo.hu olvasóinak is elérhető.

Egy dal és egy adomány története2017.11.30.

„Dunán innen-Dunán túl”

Speciális betegágyat kért és kapott Beáta, SM beteg sorstársa részére. A segítő folyamatba egy dal, az SM himnusz hatására kezdett bele. A folyamat tovább halad, ahogyan a dallal is lehet újra találkozni élőben is akár, az előadó személyes tolmácsolásában. A felemelő történet részletei a cikkben.

Ferge Beáta egy történettel kereste meg szerkesztőségünket. Vele beszélgetünk az alábbi interjúban.

"Társadalmunk toleráns és együttérző” Interjú az Orvos válaszol – rovat munkatársával, dr. Rajda Cecíliával2017.04.26.

Dr. Rajda Cecília

- Ön 2006- óta neurológus szakorvos, kérem, beszéljen orvosi pályája kezdeteiről és a szakorvossá válás óta eltelt időszakról!

 

- PhD kutató orvosi állással kezdődött munkába állásom története a SZTE (akkor még Szent-Györgyi Albert  Orvostudományi Egyetem), Neurológai Klinikáján. A témám a sclerosis multiplex volt, mely a diákköri munkám folytatása volt Prof Dr Vécsei László vezetésével és Dr. Bencsik Krisztina közreműködésével.

"Állásba emelkedett" kerekesszékből az SM-es táncórán a beteg2017.01.25.

A Táncoló Egyetem mindennapjai, fotó: UnivPécs

Lelki feltöltődés, javuló mozgás, közösségi élmény- mindezt kínálja SM-betegeknek az a rendhagyó kezdeményezés, amit az elmúlt fél évben indítottak el Pécsett. Mivel foglakoznak, hogy működik, másolható-e a modell, erről kérdeztük a szakembert.

További hírek

Mi a szklerózis multiplex?

Az alábbi videó (Forrás: Nagy Zsófia, Géresi Attila, Alföld TV) a média pályázat nyertese, amely nagyon jól szemlélteti a betegséget:

A krónikus betegség hatása az életre (Két utca - Egy motoros korlátai) >>

Többet tudunk a szklerózis multiplexről mint valaha, a kutatók mégis keresik a betegség okát. Úgy gondoljuk, hogy az SM autoimmun betegség. Az autoimmunitás azt jelenti, hogy a szervezet védekező rendszere megtámadja a saját szöveteket is. SM-ben az immunrendszer a központi idegrendszer, tehát az agy és gerincvelő szöveteit támadja meg. További részletek >>