Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • 'Vezető hír' - most még mégsem szigorodnak a járművezetői engedély kiadásának feltételei
  [2010.08.02.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Az utolsó pillanatig úgy volt, hogy 2010. augusztus elsejétől változnak a szabályok a gépjárművezetői engedély kiadásához szükséges orvosi vizsgálattal kapcsolatban.

  A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának 2010. július 30-án kelt közleménye szerint azonban nem lép életbe az az előző kormány által hozott rendelet.

  Dr. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium irányítója 2011. január 1-ig elhalasztotta annak a rendeletnek az életbe lépését, amely a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szólt, és az előző tárca vezetői hozták idén májusban. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság az elkövetkezendő hónapokban az érintett szakmai és civil érdekképviseleti szervezetekkel egyeztetni fogja az európai uniós jogharmonizációs kötelezettségből fakadó változtatási javaslatokat. Az Államtitkárság konszenzusos megoldás kialakítására törekszik ebben a jogalkotásban is.

  A végül is később életbe lépő kormányrendelet szerint az eddiginél jóval szigorúbban vizsgálják az egészségügyi alkalmasságot. Az SM-betegeknek például, aki gyógyszeres kezelés alatt állnak, csak szakorvosi ellenőrzés után ítélhető meg az alkalmasság, és akkor is legfeljebb öt évre hosszabbítható meg a jogosítvány.

  Kellemetlenül érintheti ez a változás tehát azokat a krónikus betegeket, akiknek lejár a jogosítványuk. Az SM mellett a hazánkban sajnos népbetegségnek számító szív- és cukorbetegeket, is érinti a változás. A rendelet alapján esetükben már nem lesz elég a háziorvos véleménye a vezetői engedély meghosszabbításához - erősítette meg az Komáromi Zoltán országos szakfelügyelő háziorvos az MR1-Kossuth Rádió információját. http://www.mr1-kossuth.hu/

  Érdemes megnézni tehát a tárcánkat, hogy mikor is jár le a jogsi, hogy e változás miatt immár egy-másfél hónappal a jogosítvány lejárata előtt induljanak, és szerezzék be a szakorvosi véleményeket.

  Az egészségügyi államtitkárságon azt mondták, az uniós jogharmonizációs kötelezettség indokolta a módosítást. Az államtitkárság szerint egyébként a gyakorlatban érdemi változást nem jelent az új szabályozás, mivel akik az érintett kórképekben szenvednek, amúgy is folyamatosan járnak szakorvosi kontrollra.Azoknál, akik szédüléssel együtt járó betegségben szenvednek, mint pl. az SM egyes esetei, azoknak csak egy évre lehet meghosszabbítani az alkalmasságot.
  Tartós állapotjavulás miatt azonban előfordulhat, hogy sikerül meghosszabbítani, mint a fenti fotó hivatkozásán elérhető győri hölgynek.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>