Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Újabb érvek a D-vitamin fontosságára
  [2010.09.02.] - Medical Online - Hírkategória: Általános
  2010 augusztus 24.
  A D-vitamin kétszáznál több gén működését befolyásolja, köztük olyanokét, amelyek a rák vagy az autoimmun betegségek – így például a szklerózis multiplex - kialakulásával függenek össze - állapította meg egy brit és kanadai szakemberekből álló kutatócsoport.- írja a Medical Online című internetes orvosi hírportál.

  A D-vitamin az emberi DNS-t egy receptoron (VDR) keresztül befolyásolja, amely a genom meghatározott helyeihez kötődik. Heger csoportja e pontok feltérképezése során 200-nál több olyan gént azonosított, amelyekre közvetlenül hatással van a "napfényvitamin".

  A D-vitamin hiánya jól ismert kockázati tényezője az angolkórnak, de korábbi kutatások bizonyítékai arra utalnak, hogy növelheti az érzékenységet az autoimmun betegségekre, növeli az 1-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét, illetve hatással van bizonyos daganatos megbetegedésekre vagy akár a demencia kialakulására. Egy júliusban publikált tanulmány szerint hiányában megnő a Parkinson-kór kialakulásának esélye is.

  A kutatócsoport a géntérkép azon régióit vizsgálta, amelyek kapcsolatba hozhatók különböző betegségekkel. Megállapították, hogy jelentősen több VDR-kötés van a DNS-molekula azon szakaszaiban, amik autoimmun betegséggel hozhatók kapcsolatba, például a szklerózis multiplexszel, az 1-es típusú diabétesszel vagy a Crohn-betegséggel. Ugyancsak sűrűbb kötődési pontokra bukkantak a genom rákkal, például a leukémiával és a vastagbélrákkal összefüggésbe hozott területein.

  Egymilliárd ember D-vitamin-hiányos
  Egyes szakértők szerint a világ népességének fele szorulna D-vitamin pótlásra, körülbelül egymilliárd ember kifejezetten D-vitamin-hiányos. A probléma egyre súlyosabb lesz, mivel az emberek egyre kevesebb időt töltenek szabadban, és mind többet a szobában. A D-vitamint normál esetben a szervezet termeli, ha megfelelő mennyiségű napsugárzás éri, ennek hiányában azonban pótlásra szorul. Természetes forrása lehet a halolaj, a tojás, a lazac, a makréla vagy a hering is. Bár a megfelelő étrend és a napfény a legfontosabbak a vitaminhiány megelőzésében, vannak olyan adatok is, melyek arra engednek következtetni, hogy genetikai háttere is lehet a D-vitamin hiányának.

  Az eredmények ismeretében a kutatók hangsúlyozzák: a vitamin hiánya növeli a fogékonyságot számos betegségre, és ezt az egészségügyi hatóságoknak figyelembe kellene venniük például a terhes nők és a kisgyermekeket érintő intézkedések során. Mint mondják, D-vitamin-kiegészítők használata a terhesség alatt illetve kisgyermekkorban jótékony hatással lehet a későbbi egészségi állapotra is.

  dr. Carmen D. Tapiador és dr. James L. Rosenzweig június 19-én, az amerikai Endokrinológiai Társaság 2010-es találkozóján úgy nyilatkozott: kevés a gyermekeknek a jelenleg ajánlott 400 NE D-vitamin mennyiség. Álláspontjuk szerint legalább napi napi 1000 NE-re van szüksége: az 5 évesnél kisebbeknek, a 10 évesnél idősebb lányoknak és a pigmentáltabb bőrű gyermekeknek.

  Forrás: Medical Online

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>