Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Mozgásba lendítette a betegeket a kecskeméti SM nap
  [2010.09.16.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Verőfényes nap és tágas, akadálymentes tér fogadta az 22. Országos SM - Nap résztvevőit, 2010. szeptember 4-5-én, Kecskeméten. A Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) megint profi módon szervezte meg a rendezvényt, hisz – a résztvevők véleménye szerint is - kellő arányban volt a tudományos előadás, a szabad beszélgetős-ismerkedős program és a kulturális esemény is. A Kecskeméti Főiskola GAMF Karának tornacsarnoka jól megközelíthető volt, így hamar meg is telt: mintegy négyszáz beteg, hozzátartozó, orvosok, önkéntesek és persze néhány sajtómunkás volt jelen. Az ország minden pontjáról érkeztek betegszervezetek delegáltjai, de a nemzetközi, európai szintű együttműködés jegyében barátságos hangulatban beszélgethettünk a Csehországból, Szlovákiából és Szerbiából érkező SM-betegszervezetek vezetőivel, tagjaival is.

  Kb. négyszáz ember figyelemmel kísérte a tudományos előadásokat.

  Többszáz molekula várja, hogy segíthessen!

  Az előadások közül a legtudományosabb témakört prof. dr. Illés Zsolt, a pécsi Neurológiai Klinika orvos-kutatója tartotta, aki részletesen és alaposan számolt be az SM –kezelésében, „gyógyításában” alkalmazott terápiás elvekről, a kezelési lehetőségekről. A valósághoz hűen beszámolt a gyógyszeres kezelések lehetőségeinek határairól is, de előadása végén kifejtette: több ezer molekula vár még tesztelésre, hogy segítse a betegek mindennapi életét!

  Az előadás szövege és ábrái csatoltan elérhetők honlapunkról (ide illesszük be majd a linket, Nóra!) , néhány alapvetést emelnék csak ki ebből. Magyarországon jelenleg ötféle hatóanyag áll rendelkezésre az SM kezelésére. Ebből három interferon-béta készítmény, egy pedig glatiramer-acetát, ezeket már régóta alkalmazzák. A közelmúltban vált elérhetővé egy igen hatékony, célzottabban ható, havi infúzióban adagolt gyógyszeres terápia, ami azonban ritkán komoly mellékhatásokat okozhat, ezért nem használják még elsődleges kezelésként.


  Az SM betegek állandó gyógyszerelésre szorulnak, jogos elvárásuk tehát, hogy a kényelmetlen és a mindennapos életvitelt nehezítő injekciók helyett tablettás gyógyszerekkel kezeljék őket. Két hatóanyag esetében befejeződtek a III. fázisú klinikai vizsgálatok, ezek a tablettás gyógyszerek előreláthatólag 2011-re törzskönyvet kaphatnak, további három tabletta esetében pedig ugyancsak közel járunk a hatékonyságot értékelő III. fázisú nemzetközi vizsgálatok lezárásához.- fogalmazott dr. Illés Zsolt. A két előrébb tartó hatóanyag esetén klinikai teszteken is bizonyították az éves relapszusszám csökkenését és a progresszió mérséklését.

  Dr. Illés Zsolt professzor beszélt a gyógyszerek törzskönyveztetésének hosszú, évtizedekig tartó folyamatáról, és arról is, hogy a törzskönyveztetésen túl fontos szempont az is, hogy az egyes gyógyszereket hogyan fogja támogatni a TB. A tudományos igényességű előadás multimédiás változatát bárki tanulmányozhatja, kérdéseivel pedig azt javasoljuk, forduljon kezelőorvosához!

  A nehéz előadás után egy könnyű ebéd zárta az SM nap tudományos délelőttjét, pontosan a következő finomságokkal:
  Sertésraguleves, sertéstokány, juhtúrós galuskával.

  A tudósító ekkor elhagyta a helyszínt, ahol már gyülekeztek a Kodály Kórus tagjai, hogy délután a kulturális programok fényét emeljék műsorukkal.

  2010. szeptember 4-5. Országos SM nap, Kecskemét fényképgaléria >>

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>