Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Az SM és a szexuális élet
  [2010.09.23.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Dr Jakab Gábor, az Uzsoki Kórház neurológiájának osztályvezető főorvosa az elfogadó párkapcsolat fontosságát emelte ki a szexualitás témaköréből.
  „Tévedés azt hinni, hogy az SM –betegek nem lehetnek vonzóak+- ezzel a kijelentésével valószínűleg sokan egyetértenek, hisz – lásd a fotókat- több derűs, harmoniát árasztó pár is részt vett a rendezvényen.

  Persze azzal mindenki egyetért, hogy a szexuális zavarok ronthatják a beteg életminőségét és veszélyeztethetik a párkapcsolatot. A megoldást mindenképpen keresni kell, több út is kínálkozik erre. Fel kell először is deríteni a problémák okát. A szexuális teljesítménycsökkenést ugyanis okozhatják a betegséggel járó szöveti károsodások, a betegség által kiváltott tünetek, és lehetnek a gyógyszerek mellékhatásai is.

  Természetesen figyelembe kell venni az ember pszichéjét is, hiszen a hosszan tartó, állapotromlással is járó betegség okozhat olyan lelki tüneteket is, amik kihatnak az intim szférára.

  A szexuális zavarok tehát több faktor miatt keletkeznek, kezelésük is több szálon futhat. Szükség lehet a neurológiai, urológiai, endokrinológiai konzíliumra- vázolta a mindennapi gyakorlatot dr. Jakab Gábor.
  De van valami, amire figyelni kell, ezt a problémát nem fogják meggyógyítani az orvosok, ha nincs meg a beteg (esetleg partnere) és az orvos között egy őszinte, nyílt kommunikáció. Fontos, hogy a problémák megfogalmazódjanak, szükség esetén pszichológus, szexológus lehet, aki segíteni tud.

  Szintén fontos, hogy a megvalósuló aktusok után figyeljenek a párok arra, hogy a betegség (SM) mellett a fogamzóképesség és a nemzőképesség is megmarad, tehát a kívánt vagy nem kívánt gyermekáldás ügyében is figyelmesnek kell lenniük.

  2010. szeptember 4-5. Országos SM nap, Kecskemét fényképgaléria >>

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>