Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A legrettegettebb tünet: a fáradékonyság
  [2010.09.22.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Dr. Mátyás Klotild, az egri Markhot Ferenc Kórház neurológiai szakrendelésének főorvosa egy olyan témával állt az kecskeméti SM-napoon a nyilvánosság elé, ami szintén sok mindenkit érint, és szintén sok konfliktus és rossz életminőség forrása.
  Ez a téma a fáradékonyság, a latinul fatique nevű tünet. Hogyan jelentkezik? A beteg erőtlenné válik, úgy érzi, nem képes semmire. Fizikailag gyenge, nem tud belekezdeni vagy ha belekezdett, befejezni egy-egy feladatot sem, amit korábban meg tudott csinálni. Nehezen koncentrál, elveszti az érdeklődését a világ dolgai iránt. Természetesen ez a környezetével is konfliktusokat okoz sokszor, és a fentiekből következik, hogy gyakran szorongás, kedvetlenség társul az állapothoz.

  A panaszokat világszerte vizsgálták, és azt találták, hogy a fáradékonyság megjelenése nem függ (!!)
  - a nemtől,
  - a kortól,
  - az SM előrehaladottságától,
  - vagy akár az MRI-n mérhető betegségaktivitástól sem.

  Vizsgálták a betegek mellékvese-kéreg hormon-szintjét, végeztek agyi pozitronemissiós vizsgálatot is (PET). Mindezt az USA-ban, hisz ez a vizsgálat- bár van Magyarországon is már – nagyon drága.
  A vizsgálatok eredményei (ld. a doktornő előadását csatolva!) arra mutattak rá, hogy nem a gyógyszer a megoldás a fáradékonyság kezelésében!

  Cél: a kondíciót, az edzettséget megőrizni!

  Bár léteznek a kóros fáradékonyság ellen hangulatjavító gyógyszerek, de még fontosabb a beteg életmódja. Ha a beteg- és környezete, családja- elfogadja, hogy a régi teherbírása már nem jön vissza, akkor egy átgondolt terv alapján sikeres hétköznapi életet élhet bárki az SM-mel.
  Dr. Mátyás Klotild egy tengerentúli tanácsadó könyvet idézett, ami remekül használható bárhol a világon.
  A tanácsok lényege, hogy legyen egy napi, illetve heti terv, ami segít az embernek az energiáját beosztani. Ez a terv legyen reális, megvalósítható, és a beteg maga állítsa össze. Fontos, hogy mindenre legyen elég idő, ne kelljen kapkodni, és ne legyenek üresjáratok sem.

  Fontos, hogy értékeljük feladataink elvégzését, hisz az elégedettség érzés visszaadja az elvesztett energiát- fogalmazta meg a doktornő, a nemcsak SM-betegek számára fontos mindennapi tanácsokat. Ezen kívül nagyon fontos, hogy mindennapos sétával, testgyakorlatokkal, masszírozással, stb. megőrizzük a test edzettségét, általános erőnlétét, vagy ha ez csökkent, akkor amennyire lehet, szerezzük vissza. Ma már számos helyen lehet ingyenes lehetőséget találni a fenti feladatok elvégzéséhez.


  Kezdjük a konyhában:

  A hétköznapi helyzetekre kiváló megoldásokat nyújtó tanácsokat a doktornő csatolt előadásában találhatják meg.
  2010. szeptember 4-5. Országos SM nap, Kecskemét fényképgaléria >>

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>