Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Gyermekvállalás SM-ben
  [2010.09.24.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  A rendezvényen szaladgált néhány kisgyermek, akik jól illusztrálták, hogy az SM-betegeknek is lehet gyermekük. De mivel gyógyíthatatlan, idegrendszert érintő, gyógyszerekkel „karbantartott” a kór, sokak számára kizártnak tűnik a gyermekvállalás. Ezt a tévhitet oszlatta el előadásában dr. Bencsik Krisztina, a szegedi Neurológiai Klinika egyetemi docense, az első előadó.

  Mivel a szklerózis multiplex első jelentkezése általában a gyermekvállalás idejére, vagyis fiatal felnőtt korra esik, ezért a téma kiemelt fontosságú. A terhesség hatása az SM-re évtizedekig vita tárgyát képezte. Ennek az volt az alapja:, hogy az epidemiológiai vizsgálatok szerint az SM a fiatal nők betegsége, első relapsus gyakran szülést követően jelentkezett- fogalmazott a docens.
  Az éremnek persze két oldala van, tehát az előadó felhívta a figyelmet arra is, hogy az SM-betegek fogamzásgátló gyógyszereket is szedhetnek, azok használata nem befolyásolja az SM- kezelésére adott szerek hatását. Mindezt több hazai és nemzetközi kutatás is igazolta.
  A terhességre visszatérve: az előadáson elhangzott: a tapasztalatok szerint terhesség alatt az SM-mel összefüggő visszaesés csökken, és a vizsgált esetek többségében a terhesség és a szülés hosszabb távon nem változtatott az SM kórlefolyásán.
  Dr. Bencsik Krisztina csatoltan is olvasható előadásában elhangzott még az is, hogy az SM betegekben (férfiakban is!) az osteoporosis(csontritkulás) kockázata a steroid kezelések és az inaktív életmód miatt magasabb, erre a későbbi előadások is utaltak- mármint az aktív, mozgásban gazdag életmód fontosságára!
  Nem mehetünk el figyelmetlenül azonban azon tény mellett, hogy az SM_ kezelések, tehát az immunmoduláns kezelések a spontán vetélések kockázatát növelik (~ 20%) – további vizsgálatok szükségesek.
  A születendő gyerek vajon örökli –e a betegséget? – vetődik fel a gondolat mindenkiben. Nos, dr. Bencsik Krisztina előadásában azt hallhattuk, hogy az SM nem örökletes betegség.

  2010. szeptember 4-5. Országos SM nap, Kecskemét fényképgaléria >>

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>