Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Influenza elleni oltás SM-betegeknek - biztonságos!
  [2010.12.20.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Ha november, akkor influenza: jó esetben védőoltás, rosszabb esetben a megbetegedés. Hogy ne utóbbi következzék be, az egészséges életmód mellett időben be lehet adatni a veszélyeztetetteknek a védőoltásokat. Idén már elérhető egy kombinált oltóanyag, a Fluval AB, ami összesen 3 vírustörzs (az új influenza kórokozója mellett a hagyományos vírus két törzse) ellen nyújt védettséget. Így a tavalyi módszerrel szemben idén egyetlen injekcióval megoldható a védekezés. Ez a vakcina csakis a rászorulók számára térítésmentes. Ellenben bárki, aki kéri, ingyen megkapja a H1N1 elleni vakcinát.(Pl. SM- betegek hozzátartozói!)
  Az Országos Gyógyszerészeti Intézet hivatalos tájékoztatása szerint idén is megvizsgálta a Fluval P, a pandémiáért felelős H1N1 elleni oltóanyagot. A gyártó cégről a médiában felröppent politikai színezetű információkkal szemben a legfontosabb tudnivaló erről, hogy az OGYI a védőoltás felhasználhatóságát meghosszabbította.


  "A ‘hagyományos” (szezonális) influenza elleni védőoltásra vonatkozóan a sclerosis multiplexre vonatkozó, jelenleg hazánkban érvényes diagnosztikus és terápiás irányelv egyértelműen foglal állást: Miután az influenzát követően a betegek harmadában relapszus jelentkezhet (rosszabbodás), az SM betegnek az influenza elleni védőoltást fel kell ajánlani az influenza védőoltással végzett vizsgálatok nem igazoltak relapszust kiváltó hatást.”

  A H1N1 influenzára vonatkozóan ilyen egyértelmű ajánlás nincs, mivel “ezzel a védőoltással - az idő rövidsége miatt - még nem történtek vizsgálatok SM-ben” – áll a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) Orvosi Tanácsadó Testülete állásfoglalásában, a H1N1 influenza fertőzés megelőzését célzó védőoltással kapcsolatban (2009. November).

  A nyilatkozatban dr. Csépány Tünde, egyetemi docens által vezetett testület leszögezi:
  “Mivel a két oltóanyag előállítása hasonlóképpen történik, és a H1N1 vakcina is inaktivált kórokozót tartalmaz, a védőoltás beadását önmagában az SM fennállása nem zárja ki. A beadás szükségességét a beteg élethelyzete, a fertőzés veszélyének mértéke alapján kell individuálisan mérlegelni.

  A fertőzés rizikója az SM beteg környezetében élő családtagok beoltásával valószínűleg csökkenthető.”


  Mindig személyre szabottan, a munkakörülményeket, a közösségi részvételt is figyelembe véve kell dönteni arról, hogy ki milyen kockázati kategóriába tartozik, mennyire veszélyeztetett a vírusfertőzés által, illetve vélhetően miként reagál majd a védőoltásra, például aktuálisan részesül-e az immunrendszerére ható gyógyszeres kezelésben - olvasható dr. Csépány Tünde nyilatkozata a Weborvos című
  online lapban

  Természetesen, mint minden orvosi beavatkozásnak és gyógyszernek, az influenza elleni védőoltásnak is lehetnek nem kívánt mellékhatásai. Erről így ír az OTT állásfoglalása:
  “A védőoltások általános mellékhatásai között hőemelkedés, láz, helyi injekciós fájdalom és pír, ritkán - 3-4 héttel az oltást követően - kórházi ápolást igénylő súlyos idegrendszeri, vagy egyéb betegség is felléphet (pl. Guillain-Barré Syndroma és óriás sejtes arteritis). Olykor a vivőanyagok okoznak átmeneti panaszokat (testszerte izomfájdalom).“

  Érdekes cikk erősítette meg a védőoltások fontosságát és biztonságát. Az anyagra dr. Csépány Tünde hívta fel a figyelmünket.
  A cikk a Sclerosis multiplex – Mozaikban - A Medical Tribune Hungary folyóiratnak a a sclerosis multiplex kezelés újdonságairól szóló lapszemléjében jelent meg (Szerkesztő: dr.Nagy Judit, Szakmai Tanácsadó: Prof. Dr. Illés Zsolt)
  A 2010. szeptemberi idézett tanulmányban az autoimmun betegségek során (pl. SM, diabetes, krónikus arthritis, stb.) alkalmazott vakcinálásokkal (védőoltásokkal) kapcsolatos publikációk áttekintése után, kb. 5000 beteg adatait elemezve jutottak következtetésekre az SM-mel kapcsolatban.
  A szerzők évtizedekre visszamenőleg kerestek adatokat az influenza elleni védőoltások, az esetleges influenzás megbetegedések és az SM-betegek állapotrosszabbodása közötti kapcsolatról.
  A tanulmány szerzői szerint, 689 beteg adatai alapján a vakcinák, döntően az influenza elleni oltás biztonságos és hatásos sclerosis multiplexben.
  A WHO szakértői bizottsága 2009-ben az SM – betegeket a H1N1 influenza betegség - (és nem az oltás) szempontjából a magas kockázatú csoportba sorolta.
  Forrás: Int Rev Immunol, 2010;29:270-314. Salemi S and D’Amelio R.
  Are anti-infectious vaccinations safe and effective in patients with autoimmunity?


  Mivel a terhes nőnek fokozott a rizikója súlyosabb megbetegedésre az influenza fertőzés kapcsán, ezért az Egyesült Államokban a hagyományos (szezonalis) influenza elleni védőoltást a terhesség bármelyik időszakában javasolják. Inaktivált (trivalens) szezonalis és monovalens H1N1 védőoltások egyaránt javasoltak. Nincs olyan vizsgálat, amely az inaktivált influenza védőoltásokhoz kapcsolódó anyai komplikációt ill magzat károsodást igazolt volna.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>