Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A napozás védhet a szklerosis multiplex kialakulása ellen?
  [2011.03.03.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  A napozás védhet a sclerosis multiplex kialakulása ellen?Kisebb a kockázata a szklerózis multiplex (SM) kialakulásának azoknál, akik több időt töltenek a napfényen, és emiatt magasabb vérükben a D-vitamin szintje - állapították meg ausztrál kutatók.
  Korábbi tanulmányok is utaltak már arra, hogy az Egyenlítő közelében élő emberek kevésbé fogékonyak a szklerózis multiplex-re. Ez elsősorban annak tulajdonítható hogy több napfényt kapnak, és így magasabb a vérükben a D-vitamin szintje.
  A Neurology című szakfolyóiratban Robyn Lucas, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója és munkatársai publikáltak egy tanulmányt, amiben 216 felnőttet követtek nyomon. Ők valamennyien olyan SM betegek voltak, akiknél az SM első tünetei 2003 és 2006 között jelentek meg.
  A vizsgálatot úgy végezték, hogy a betegek mellett volt egy másik, négyszáz fős ún. összehasonlító csoport is. Ők hasonló neműek és korúak voltak, és Ausztrália ugyanazon régióiban éltek, ám az SM tünetei náluk nem jelentkeztek.
  A vizsgálatba bevont emberek vérében mérték a D-vitamin szintjét, és kikérdezték őket arról, hogy mennyit tartózkodnak a napon, illetve életük korábbi éveit hol töltötték. Mindezek alapján a kutatók megbecsülték, hogy a résztvevők mennyi ibolyántúli sugárzásnak voltak kitéve.

  A vizsgálat erdménye az lett, hogy az SM-es betegeket egész életükben kevesebb ultraibolya sugárzás érte, mint azokat, akik több időt töltöttek a napon és közelebb éltek az Egyenlítőhöz.

  Az adatok összehasonlításából kiderült, hogy az SM tüneteket mutató csoport tagjai jóval kevesebb időt töltöttek átlagosan a napon, D-vitamin szintjük pedig 5-10 százalékkal alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoportba tartozóké.

  Robyn Lucas, a kutatás vezetője úgy nyilatkozott egészségügyi szakújságíróknak, hogy "A mi tanulmányunk az első, ami a napozásnak kitettséget és a D-vitamin-szintet vizsgálta SM-esek körében.."

  Nem bizonyította ez a tanulmány, hogy a kevés napfénynek kitettség, vagy alacsony D-vitamin szint szklerózis multiplexet okozna. Azt próbálták kutatni, hogy a kevés napfény és az alacsony D- vitamin-szint is szerepelhet a betegség kialakulásához vezető kockázatok között.
  Másként fogalmazva: a napfényen tartózkodás és az abból származó ultraibolya –sugárzás csökkentheti az SM kialakulásának kockázatát.
  Néhány szakértő már most kételkedésének adott hangot, és szkeptikusan áll a dologhoz - fogalmaz a Neurology-tanulmányról szóló cikk szerzője. Ez a tudományos életben természetes.
  "-Fontos tudni, hogy egyre több országban látnak napvilágot tudományos cikkek, melyek a napfény és a D-vitamin szerepével foglalkoznak SM-ben és eddig több eredmény szólt az mellett, hogy kedvező hatásúak, mint ellene." - tette hozzá dr. Mátyás Klotild, neurológus, a magyarsminfo.hu orvos-szakértője.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>