Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Hogyan olvassuk az internetes cikkeket az SM-ről? 2. rész
  [2011.03.11.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Több felmérés és saját magunk szokásinak ismerete is bizonyítja, hogy az internetes oldalak közül a legnépszerűbbek azok, melyek egészségügyi kérdésekkel, orvosi és életmódvezetési tanácsokkal foglalkoznak. De vajon melyik oldalnak hihetünk? Hol találunk tudományosan megalapozott információkat? “
  A weboldalaknak nem mindig van feltüntetett szerzőjük, szerkesztőjük, sokszor hiányzik az impresszum. Nincs kiadó, ellenőrző szerv, mint az évszázadokon át megszokott könyv-és újságkiadában. Ilyenkor is tudunk azonban “embert keresni” az oldal mögött, rákereshetünk, hogy ki jegyezte be az oldal címét, ki hozta létre tehát. A weboldalak címét “domain-névnek” is hívják, azt a tárhelyet jelzi, ami az oldal tartalmát tárolja. Ezt valaki megrendeli, gondozza, tehát visszakereshető.

  Kié a domain?
  Ha arra kíváncsi, hogy egy-egy domain kié, akkor a domain whois adata alapján megismerheti ezt, hisz ez egy nyilvános adapt. Hol kérdezheti le, hogy kié egy domain? Egy .hu domainről az alábbi cimen találja meg az információkat:
  http://www.domain.hu/domain/domainsearch/
  A .eu domain esetén az alábbi címen érdemes kezdeni a keresést: http://www.eudomain.eu/

  A megkapott adapt alapján a domain-t bejegyző könnyen ellenőrizhető egy keresővel (pl. Google). Kiderülhet pl., hogy egy szolgáltatást vagy terméket eladni kívánó cég van csak a domain mögött, orvosi, gyógyítási tapasztalat nélkül, vagy egy teljesen ismertlen, nekünk, olvasóknak vagy keresőknek mit sem mondó név derül ki. Ha nem tudunk orvosi, szakorvosi vagy egyéb, tudományosan megalapozott, gyakorlati tapasztaltra következtetni a domain tulajdonosa alapján, kezdhetünk gyanakodni az információk hitelességéről. Ellenkező esetben- gyógyításban szerzett tapasztaltokkal rendelkező domain-tulajdonos- nyugodtan olvassunk tovább.

  Ki a szerzője a cikknek?
  Az oldal létrehozója mellett természetsen nagyon fontos, hogy ki írja alá a cikket, ki a szerzője. (Már ha feltüntetik. Ha nem: gyanakodhatunk, hogy hamis az információ!)

  Hogyan lehet egy szerzőt megismerni? Pl. a szakorvosok, tudományos szakemberek munkahelye, szakmája, tudományos fokozata, egyéb publikációik szerepelnek a világhálón. Nemcsak az orvosoknak, de bárkinek rákereshetünk az életrajzára, adatlapjára (kulcsszó : név+CV). Ha megtaláljuk a szerző weboldalát, adatait, nézzük meg, miért lehet ő szakember. (Ha pl. nem orvos: milyen elismerése, dolgozata érhető el, ami függetlenül bizonyítja, hogy ért a témához?) Ha már megvannak az adatai, akkor érdemes neki egy e-mailt küldeni, hogy olvastuk a cikkét, és további kérdésünk lenne. Ha arra – mondjuk 48 órán belül- válasz érkezik, már ismét valóságosabb és hitelesebb lett az oldal, hisz van valódi szerző, aki hitelesíti (vagy épp ellenkezőleg!)

  Milyen műfajú a lap?
  Ha egy életmódmagazint vagy egyéb, nem tudományos újságot/weboldalt találunk forrásként, és a szerző sem egyértelmű, érdemes megnézni a szerkesztőségi ajánlást vagy a lap küldetésnyilatkozatát, ez orientálhat. Ha egy blog, vagy bármilyen vélemény-műfajban találunk az SM-mel, vagy állapotunkkal kapcsolatos információt, legyünk nagyon óvatosak, a kommentek (hozzászólások), vita-anyagok sokszor meggondolatlanul kerülnek ki a világhálóra.

  Keresési kulcsszavak:
  A keresési kulcsszavak beírásával is csiszolhatunk egy –egy találat hitelességén: pl. minél konkrétabban keresünk rá egy-egy információra, annál valószínűbb az alaposabb háttéranyag felbukkanása. A kulcsszavakat vesszővel elválasztva, ékezettel írjuk be, és – ha nem tudunk angolul- maradjunk a “csak magyar nyelvű találatok” választásánál. Idegen nyelvű találatokról jelen cikkben nem értekezünk.

  Vissza az első részhez >>


  A cikket összeállította:

  Fülöp Hajnalka
  Újságíró

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>