Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Nemzetközi SM konferencia kezdődik Pécsett a mai napon, március 24-én
  A szakmát és a civil betegszervezeteket is várják!
  [2011.03.24.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Március végén kezdődnek a Nemzetközi SM és Neuroimmunológiai Napok Pécsett. A tudományos program mellett a betegek és a civilek is aktívan részt vesznek azon a nemzetközi konferencián, amit a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) szervez, a "Múlt és Jövő" címmel 2011. március 24-26. között.

  Erre a rendezvényre a hazai regionális betegszervezetek vezetőit és tíz közép-kelet-európai ország nemzeti SM társaságainak képviselőit, valamint több száz érdeklődőt várnak. Ezzel párhuzamosan az itthoni és külföldi orvosoknak és kutatóknak neurológiai szimpóziumot hirdettek meg.Ez a rendezvény 2011-ben Kelet-Közép-Európa egyik legfontosabb neurológiai tanácskozása lesz -tudhatjuk meg az MSMBA honlapjáról. (www.msmba.hu)

  Az angol nyelvű konferencián résztvevő orvosok megismerhetik, hogy a kutatók min dolgoznak, s milyen eredményeket értek el a laboratóriumokban, a klinikai gyakorlatban. Megtudhatják az, hogy milyen terápiás irányvonal érvényesülhet a közeljövőben a kezelések terén.
  "A konferencia orvosi szekcióiban a neuroimmunológiai kutatások kerülnek fókuszba. A prof. dr. Illés Zsolt és prof. Dr. Komoly Sámuel nevével fémjelzett tudományos bizottság által közzétett szakmai program tanúsága szerint a felkért magyar orvosok mellett Európa több országából, sőt az Egyesült Államokból is várnak előadókat - olvashatjuk az MSMBA honlapján.
  "Mint a szervező prof. Illés Zsolttól megtudtam, ez az első olyan önálló rendezvény, ami ellenanyagok által közvetített ideggyógyászati betegségekkel foglalkozik. – mondja dr. Mátyás Klotild, neurológus szakorvos, a magyarsminfo.hu orvos-szakértője." - Folyamatosan új ellenanyagokat azonosítanak, melyek vagy új tünetegyüttesekhez kapcsolhatók, vagy ismert betegségek kialakulási folyamata világosodik meg általuk . Pl. a nemrégiben még az SM egyik fajtájaként számontartott "neuromyelitis optica", vagy más néven "Devic betegség" ellenanyagát azonosítva derült ki, hogy önálló betegségről van szó. Más a kezelése is. Az ellenanyag azonosítása a diagnosztikában jelentős segítséget nyújt és elindít a kezelés megoldása felé. Az ellenanyagokon alapuló ún. biológiai kezelések (monoclonalis antitestek) a szklerózis multiplex terápiájában is ígéretesek. A "natalizumab" már törzskönyvezett, magyar betegek is kapják. Szó lesz a konferencián az immunmoduláló gyógyszerek ellen termelődő ellenanyagokról is. Ezek jelentőségének értékelése évek óta vitákat vált ki a szakértők körében. A kongresszus kitekintést ad a szakembereknek a törzskönyvezés alatt álló SM gyógyszerekről is, melyeket hamarosan a mindennnapjainkban is használni fogunk."- fogalmazott dr. Mátyás Klotild.

  "Az orvosi konferenciához civil fórum is kapcsolódik, az MSMBA rendezésében ugyanis Európa számos országából várják az SM betegszervezetek képviselőit PécsreA civileknek tartott tanácskozáson az SM betegek érdekeit képviselők is szót kaphatnak. Hitelességüket növeli, hogy e szervezetek tagjai döntő többségben maguk is SM betegek. A tanácskozás témája a betegszervezeti munka tapasztalatainak bemutatása lesz. A hazai és külföldi civil szervezetek bemutatkozhatnak, és tapasztalatot cserélhetnek. A konferencián résztvevők megismerhetik, hogy kik, hogyan tudják a betegek érdekeit védeni, érvényesíteni jogaikat, és mindennapi életüket javítani. Az előadásokon szó lesz az SM betegek rehabilitációjában elért eredményeiről és a terveikről is.

  "Ezen kívül a tervezett szakmai programból megismerhetik a résztvevők, hogy melyik országban mennyire tájékozottak a betegségről, és hogy miként tudják mozgósítani a civilek a lakosságot. Kiemelt témaként szerepel a SM rehabilitációs intézetek betegellátásban betöltött helye és jelentősége, a rehabilitáció formái és megszervezése. Emellett a szervezők célja a konkrét együttműködések kialakítása is, hogy ne csak elméletben, hanem a mindennapokban is minél több jó gyakorlat megvalósulhasson a régió SM betegeinek javára.

  A szervezők reményei szerint olyan együttműködések is kialakíthatók lesznek. Ezek révén eséllyel lehet indulni nemzetközi pályázatokon, s megvalósítani olyan programokat, kutatásokat, esetleg meghonosítani olyan szolgáltatásokat, amelyek javíthatják a rehabilitációs esélyeket, az életminőséget.

  Egyébként maga a pécsi konferencia is nyert már egy pályázaton: a Visegrádi Alap 7200 Euróval, azaz mintegy 2 millió forinttal járul hozzá a tanácskozás költségeihez (a hazai és külföldi résztvevők számára is ingyenes a részvétel). A nemzetközi alap ezzel a dotációval díjazza már magát a kezdeményezést is, hogy egy olyan regionális fórumot szervez meg az MSMBA, amelybe mások mellett a visegrádi országok mindegyikét, azaz a cseheket, a szlovákokat és a lengyeleket is bevonja.

  A 2011. március 24-26-i konferencia egyedisége az is, hogy a programokban a betegszervezetek delegáltjai és az orvos-kutatók kapcsolódhatnak egymáshoz. Ez jó alkalom lehet a tudomány és a civil szféra képviselőinek, hogy egymás nézőpontját, törekvéseit megismerjék. .”- olvasható a www.msmba.hu oldalon.

  A konferencia szakmai programja innen letölthető >>

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>