Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Regionális központok nyílhatnak az SM-esek életminőségének támogatására. A civil szervezeteket támogatja a kormány- 'segíts magadon'
  [2011.04.07.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Több száz érdeklődő gyűlt össze a minapi pécsi SM- konferencián, amit Múlt és Jövő címmel rendezett meg a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) A rendezvényre szakorvosok, a hazai regionális betegszervezeti vezetők és tíz közép-kelet-európai ország nemzeti SM társaságainak képviselői jöttek el, az érdeklődők és betegek mellett. A tanácskozás fontosságát és magas színvonalát jól jelzi, hogy a megnyitón Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője is beszédet mondott.
  „Ezek a betegségcsoportok érintik az életformát, a táplálkozási szokásokat, a munkakörülményeket, így a terápiákban nemcsak az orvosoknak, a gondozóknak, hanem a családnak, a civil szervezeteknek is nagyon komoly szerepük van” – fogalmazott a tárca vezetője a konferencia szünetében tartott sajtótájákoztatón.

  Hozzátette: a gondozás során együttérzéssel kell viseltetni a betegek iránt, célszerű élni az innovatív lehetőségekkel, és folyamatosan új utakat keresni a gyógyításban. Dr. Mátyás Klotild, neurológus is egyetért az SM betegek folyamatos rehabilitációjának fontosságával:
  “- Bár régóta hangsúlyozzuk, hogy a gyógytorna, az izomzat és beidegzésének karbantartása elengedhetetlen az SM-ben, mégis az ehhez való széleskörű hozzáférés lehetőség új lenne az országban. Egyetlen szklerózis multiplex-es betegekre szakosodott rehabilitációs intézet van Nyíregyházán, egyelőre ez sem bentlakásos. Szerencsére az ország egyéb rehabilitációs osztályai és intézetei közül több is vállal SM betegeket. Pl. Kulcson úgy irányítják az előjegyzést, hogy egyszerre több SM beteget jegyeznek elő így csoportos foglalkozást is tudnak tartani. Jó visszajelzések vannak a Nagykőrösi Rehabilitációs Osztályról is. “

  Szellemi frissesség megőrzése SM-ben

  Dr. Mátyás Klotild felhívja a figyelmet egy másik nehézségre is, ami a fizikai tünetek mellett terheli az SM betegeket, de van lehetőség a tünet befolyásolására:
  “ - Az elmúlt két évben egyre több szó esik az SM-ben jeletkező szellemi fáradékonyságról, feledékenységről is. Egyelőre ennek diagnosztizálása, igazolása folyt és folyik. Az eddigi eredmények birtokában azonban úgy tűnik, a testi rehabilitáció mellett a mentális rehabilitációra is érdemes figyelni. Memória tréningek, a gondolkodás frissességét karbantartó gyakorlatok akár egyéni, akár csoportban történő végzése tanácsos.
  Egyelőre ez intézményes keretekközt nem elérhető. Várhatóan lesz ebben előrelépés, addig is ajánlottak a szellemi karbantartásra a memóriajátékok, keresztrejtvény, olvasás, vers-v. nyelvtanulás, internetezés, napi kommunikatív kapcsolat, pl. levelezőlistán sorstársakkal lehet beszélgetni.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>