Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Lezajlott az I. Magyar CCSVI Szimpózium - 1 rész
  [2011.04.14.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  A "Társaság A CCSVI Kutatásáért" szervezésében 2011.április 2 -án a Danubius Hotel Helia szállóban lezajlott az I. Magyar CCSVI Szimpózium, melynek célja volt, hogy elinduljon a CCSVI-ről szóló társadalmi és szakmai párbeszéd. (CCSVI - Chronic cerebro-spinal venous insufficiency - „Krónikus Cerebrospinális Vénás Elégtelenség”.
  A Szimpózium házigazdája dr. Garamvölgyi László volt, meghívott vendégek voltak Dr. Csókay Adrás idegsebész és Dr. Harmat Zoltán intervenciós radiológus.( Ő végül nem tudott eljönni).
  A Szimpózium ingyenes és nyitott volt mindenki (orvosok és betegek) számára egyaránt.
  A szimpóziumon a média képviseltette magát, de hivatalos megjelenésről nincs még információnk.

  “A CCSVI (Chronic cerebro-spinal venous insufficiency - „Krónikus Cerebrospinális Vénás Elégtelenség”) az SM-ben igen vitatott kérdés. Világszerte ellentmondó eredmények születnek.
  Magyarországon az SM-mel foglalkozó neurológusokból álló ún. Orvosi Tanácsadó Testület hivatalos álláspontja szerint tudományos vizsgálat keretébek képzelhető el Magyarországon SM betegeknél ennek az invazív (éren belüli) beavatkozásnak az elvégzése. SM-betegeket gondozó neurológus nem vett részt a rendezvényen. – kezdi a bevezetőt dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvos, lapunk SM-ügyekben jártas orvos-szakértője.

  A honlapunkon korábban megjelent cikk a CCSVI-vel kapcsolatban itt >> olvasható.

  A szimpóziumon Dr. Csókay András előadásának lényegi pontjai:
  - Ő idegsebész, és bár személyesen, emberileg érintett az SM-mel (gyermekkori jóbarátai miatt), orvosilag a neurológusok szakterülete ez, nem az övé!

  •“Nehéz idegsebészeti műtéteknél előfordul, hogy lekötik a fő vénát, ami a juguláris vénába torkollik, de ezt csak akkor lehet lekötni, ha előtte a vénás MR (mágneses rezonancia-vizsgálat) angio kimutatja, hogy a másik oldali sinusz megfelelő tágasságú és a másik oldal felé elvezető rendszerben csak 1-2 higanymilliméterrel nő meg a nyomás.”
  • Ha lekötik a fő vénát, akkor utána nem alakul ki SM, ezért szerinte a CCSVI nem okozója az SM -nek, de valóban lehet egy rosszabbító tényező
  • Felhívja a figyelmet, hogy a placebo hatás itt is érvényes, a műtét után felszabadul sok boldogsághormon, így könnyebb elviselni a betegséget, javulhatnak tünetek.
  • A placebó hatás azoban csak pár hónapig tart szerinte.

  A szimpóziumról készült videók megtekinthetők az alábbi linkek alatt:
  1. rész >>
  2. rész >>
  3. rész >>

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>