Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A rehabilitáció szerepe az SM-ben- jó megoldások Nyíregyházi SM –Centrum- töretlen fejlődés!
  [2011.05.19.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Öt éve működik Magyarország egyetlen,kifejezetten SM betegek ellátó nappali intézménye intézménye, az MSMBA által létrehozott és fenntartott nyíregyházi SM centrum. Az elmúlt időszakban érkezett a jó hír, miszerint a mintegy 25 főnek segítséget nyújtó intézmény közel 50 millió forintot nyert az Észak-Alföldi Operativ Program (ÉAOP) pályázatán, vissza nem térítendő támogatásként.

  A jelenleg az önkormányzattal közös tulajdonban lévő 270 négyzetméteres helyiség megmarad, és az új épülettel együtt egy nettó 730 nm-es épület fogadja majd az érdeklődőket.

  “-Ez az összeg lehetővé tette, hogy a nappaliként működő rehabilitációs központ épület mellé egy újabbat építsenek, s javítani lehet a felszereltségén is – tájékoztatott Nadabánné Benyik Éva, az országos alapítvány ügyvezető titkára.

  De miről is beszélünk? Mi az a “rehabilitáció” és mi a szerepe az SM –kezelésében?

  “ - A rehabilitáció – és itt az orvosi rehabilitációról beszélünk, - az SM progresszív formáiban (primer és szekunder progresszív SM) a tüneti kezelés mellett a legfontosabb eszközünk- mondja dr. Mátyás Klotild, SM – betegeket gyógyító neurológus főorvos, lapunk orvos – szakértője.

  “A relapszáló-remittáló formakörű betegeknél pedig kiegészítő kezelés.
  Alapja a gyógytorna, masszázs, fizikoterápia, melyek alapvetően a mozgató rendszer működésének karbantartását szolgálják. Izomerősítő, vagy izomlazító hatásúak lehetnek. Használhatók fájdalomcsillapításra, az izomerő, a finom mozgások és a mozgáskoordináció fejlesztésére, a segédeszközök használatának megtanítására. Természetesen komplexebb működéseket is javíthatnak (pl. légzőgyakorlatok). Hatékonyabb, ha a kezeléseket olyan szakemberek végzik, akiknek SM betegek ellátásában jártasságuk van, illetve ilyen irányú speciális képzettséggel rendelkeznek.- magyarázza dr. Mátyás Klotild.”

  A magyarsminfo.hu –kérdésére Kék Ignácné, a nyíregyházi SM -centrum intézetvezetője lapunknak elmondta, a centrumban jelenleg 25 beteg jár kezelésre, életkoruk 20 évtől 78 évig terjed. Elérhető számukra a gyógytorna, gyógymasszázs,a TENS készülékek használata, a Bemer -ágy. Vannak számítógépeink, internet, kiadványok, előadások, lehet beszélgetni, tájékozódni. Ételt kivülről kell megrendelni, sokan élnek ezzel a lehetőséggel.Mindennap 8-16-ig vagyunk nyitva. Betegeink közül kb. 20-an járnak szinte naponta, a többiek alkalmanként. Jelenleg az intézményben heten dolgoznak: rajtam kívül három gondozó-ápoló, egy gyógymasszőr és egy gyógytornász, valamint egy projket-asszisztens segíti a pályázattal és egyebekkel kapcsolatos adminisztratív munkát. – mondta az intézményvezető.

  Kisüt a “nap” az SM centrumban!

  “A pályázat azért is jelent előrelépést, mert három korszerű fizikoterápiás berendezést is meg tudnak vásárolni. Az egyik egy ultrahang-terápiás készülék, amely egyrészt segíti a fájdalomcsillapítást, másrészt csökkenti a betegek izommerevségét. Beszereznek egy fényterápiás készüléket és a hozzá tartozó színterápiás modult is, amely egy különleges optikai egység révén a nap által kibocsátotthoz hasonló fényt ad, ami ugyanakkor nem tartalmaz káros ultraviola sugarakat. A harmadik beszerzés pedig egy univerzális fizikoterápiás eszköz, amely a gyulladásos gócok kezelésében, a vizelettartási gondok enyhítésében és az izomlazításban jelenthet segítséget.
  Mind a centrum dolgozóinak, mind a rehabilitációs intézményt fenntartó országos alapítványnak célkitűzése ugyanis, hogy a betegek országszerte magukénak érezzék a központot, s addig is minél többen ellátogassanak oda, amíg sikerül megoldani, hogy az intézmény bentlakásossá válhasson, s távolabbi térségekből is több hetes turnusokra tudja fogadni a rászoruló betegeket.- folytatódik a cikk. (további érdekességek az SM centrum honlapján. – www.smcentrum.hu.
  Megkérdeztük dr. Mátyás Klotild neurológus főorvost is a rehabilitációs eszközökről, amiket SM-ben használnak: “A különlegesebb módszerek közé tartozik – a teljesség igénye nélkül - a lovasterápia, az inkontinencia torna, valamint a kreatív foglalkozások. Speciális terület még a logopédia (beszéd tanítás) is. A komplex rehabilitáció a testi funkciók javítása mellett a mentális működések karbantartását is magában foglalja.
  Magyarországon a rehabilitációs feladatokat több szinten látják el. Egyrészt bizonyos osztályoknak, pl. neurológiai osztályoknak van rehabilitációs ágya, a kórházak rehabilitációs osztályt működtetnek és vannak rehabilitációs intézetek.”

  Arra a kérdésre, hogy mennyire hatásos az SM kezelésében a Centrum munkája, Kék Ignácné, Ilike így válaszolt:
  - az ide járók jól tudják, az SM-es nem gyógyítható betegség. Nos, a nálunk kezelést kapók ezt jól tudják, és elégedetten fogadják, hogy a rendszeres rehabilitácis foglalkozásokon való részvétel miatt kevesebb az állapotrosszabbodásuk, az ún. shub-juk és jobb a közérzetük, valamint közösségben lehetnek, sorstársaikkal, és együtt könnyebb elviselniük a terheket.

  - A nyíregyházi SM- centrum pályázati eredményei a közeljövőben valósulhatnak meg, a szokásos szerződéskötés- kiválasztás- együttműködési tervek kidolgozása után. Addig is következő cikkünkben “ellátogatunk” egy másik SM –rehabilitációval foglalkozó intézménybe, a Kulcs községben működő kórházi osztályra.

  Fülöp Hajnalka

  Kapcsolódó cikkek:

  Fotó a nyíregyházi rendezvényről:
  http://www.smboe.hu/hu/tagszervezetek/18-szabolcs-szatmar-bereg-megye

  Az MSMBA honlapján a nyíregyházi SM centrum adatlapja:
  http://www.smboe.hu/hu/tagszervezetek/18-szabolcs-szatmar-bereg-megye

  Az nyíregyházi SM rehabilitációs centrumról ír az SM Centrum honlapja:
  http://www.freeweb.hu/smcentrum/smcentrum/html/modules.php?name=News&file=article&sid=23

  Tanulható a rehabilitáció- a weborvos.hu cikke:
  http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/sclerosis_multiplex_tanulnunk_kell/176097/

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>