Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Tevékenyen részt venni a kezelésben
  [2011.06.02.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Az SM betegség jellegzetes tünete a mozgáskészség romlása illetve a betegek önellátási képességének csökkenése. Ezen rehabilitációval lehet segíteni, ami egy összetett kezelési mód: gyógytorna, gyógymasszázs, testi-lelki erőnlét segítő terápiák is szerepelnek benne. Cikksorozatunkban körbejárjuk, hogy Magyarországon mely intézményekben foglalkoznak SM betegek rehabilitációjával , és mit kell ezekről tudnunk.

  “ - A rehabilitáció – és itt az orvosi rehabilitációról beszélünk, - az SM progresszív formáiban (primer és szekunder progresszív SM) a tüneti kezelés mellett a legfontosabb eszközünk- mondja dr. Mátyás Klotild, SM – betegeket gyógyító neurológus főorvos, lapunk orvos – szakértője. – írtuk egy korábbi cikkünkben, amit így fejeztünk be:

  A következő cikkünkben “ellátogatunk” egy másik SM –rehabilitációval foglalkozó intézménybe, a Kulcs községben működő kórházi osztályra.

  Ezt az intézményt Dr. Schrobár Hajnalka a kulcsi Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa mutatja be a magyarsminfo.hu olvasóinak:

  Neurológusként, majd rehabilitációs szakorvosként lassan húsz éve foglalkozom sclerosis multiplexben szenvedő betegekkel.
  Jelenleg a kulcsi mozgásszervi rehabilitációs osztályon rehabilitálunk mozgásszervi betegeket, és SM-es betegeket is. Nyaranta a betegeket együtt is fel szoktuk venni, ami számukra a rehabilitációs kezelések mellett a közös élmények, beszélgetések, együttlét okán kellemes élményt is nyújt, természetesen ha az állapotuk ezt indokolja. Általában egy SM betegnél csaknem mindig van rehabilitációs feladat. Egyébiránt mozgásszervi és ezen belül SM-es betegeket az akut schub lezajlása után, vagy mozgáskészségük, önellátásuk átmeneti rosszabbodása esetén kezelünk rendszeresen, ha állapotuk indokolja akár évente többször is.

  Hogyan lehet bekerülni, milyen gyakran (beutaló, indikáció,)
  Háziorvosi, vagy egyéb szakorvosi beutalóval a betegek a szakrendelés felkeresése után kerülnek előjegyzésre az osztályra. A szakrendelésen tudjuk megbeszélni a kezelési lehetőségeket, a reálisan várható eredményeket és a kezelés feltételeit.
  A szakrendelések helye Dunaújváros, Építők u. 7'a , hétfő-szerda
  9-12.30, kedd:13-16, Kulcson Rózsahegyi u. 1. csütörtök 9-12.
  Bejelentkezés a 25. 530-011., és 25.550-676 telefonon. Elsődleges feladatunk a területileg hozzánk tartozó betegek ellátása, de természetesen a kapacitásunk határáig az ország bármely területéről láthatunk el betegeket és szívesen is látunk bárkit,aki partner abban, hogy tevékenyen részt vegyen saját rehabilitációjában.

  A Kulcson lévő intézményben milyen rehabilitációs eszközök, módszerek elérhetők?
  Az osztály felszereltsége hasonló az országos átlaghoz, a rehabilitáció gerincét itt is a gyógytorna jelenti, van módunk fizikoterápiás, logopédiai, kezelésekre, gyógymasszázsra. Vizes kezelésünk jelenleg nincs. A foglalkozásokat a betegek terhelhetősége szabja meg, de jó esetben csaknem az egész napjukat kitöltik a kezelések és az önálló foglakozások.
  Pszichológusunk segíti a munkánkat. A kórház egy dombtetőn van, szép kilátással szabad környezetben, barátságosan berendezett belső terekkel, kellemes környezetet biztosítva a gyógyuláshoz.

  Fotókat és további részleteket itt lehet találni.

  Köszönjük a beszélgetést, további jó egészséget és erőt kívánunk a mindennapi munkájukhoz!

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>