Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Az EFNS hírlevelében egy összefoglaló jelent meg a CCSVI
  [2011.07.04.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  A Neurológiai Társaságok Európai Szövetségének (EFNS) hírlevelében egy összefoglaló jelent meg a „Krónikus Agyi-gerincvelői Vénás Elégtelenség (CCSVI) Sclerosis multiplexben – A NAGY ÖTLETTŐL A TÖKÉLETES BŰNTÉNYIG”? címmel.

  A cikk ismerteti a CCSVI-vel kapcsolatos eddigi nemzetközi tudományos eredményeket. Végső következtetés, hogy az eddigi tudományos vizsgálatok eredményei alapján a CCSVI, mint vezető patogenetikai faktor sclerosis multiplexben elmélet szerepét érdemtelen támogatni. Jelenleg egy nagy, sok-központú olaszországi epidemiológiai vizsgálat folyik, melyben több mint 1000 SM beteget valamint 1000 egészséges személyt és más neurodegeneratív betegségben szenvedőt vonnak be a Sclerosis Multiplex Olaszországi Alapítvány és a Neurológusok Olasz Társasága támogatásával a CCSVI és SM közötti kapcsolat vizsgálatára.
  Elméletileg lehetséges, hogy az autoimmun limfociták vénás „lecsapolása” az agyból okozhat némi érfalon belüli (ún. endotel) változást az SM hosszabb lefolyása során esetleg az immunszuppresszív kezelések kombinációja esetében. Azonban még ha így is lenne, akkor is a nyak mélyen fekvő vénáinak invasiv, költséges és potenciálisan veszélyes manipulációja elégtelen a bizonyításra.
  Mindezért az Európai Neurológus Társaság (ENS), A Neurológus Társaságok Európai Szövetsége (EFNS) valamint a Sclerosis Multiplex Kezelésével és Kutatásával foglalkozó Európai Bizottság (ECTRIMS) hangsúlyozza a liberációs beavatkozás nagy rizikóját és a tudományos megalapozottság hiányát Sclerosis multiplexben. Valamennyi társaság egyetért a Sclerosis Multiplex Nemzetközi Szövetség (MSIF) CCSVI-ről alkotott állásfoglalásával (http://www.msif.org/en/research/ccsvi.html).

  A CCSVI EFNS hírlevél fordítása elérhető a kapcsolódó dokumentumok alatt.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>