Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Hogyan szerezhetnek jogosítványt az SM-betegek?
  [2011.07.25.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Az autóvezetéshez szükséges jogosítvány megszerzése fontos kérdés az SM-betegek számára. Életminőségük javulhat, teljesebb életet élhetnek, és az esetleges állapotromlás esetén is megőrizhetik önállóságukat, ha van jogosítványuk. De milyen feltételekkel szerezhetik azt meg? Mi történik a felülvizsgálatokon, meddig vezethetnek, hogyan biztonságos? Cikkünkben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

  A központi idegrendszer megbetegedésében szenvedő beteg (az SM is ide tartozik) jogosítványra való alkalmasságáról az érvényes törvény úgy nyilatkozik, hogy amennyiben az bénulást, vagy a mozgásképesség, a mozgás összerendezettség ismétlődő, vagy tartós zavarát okozza, gépjárművezetésre alkalmatlan a beteg - szögezi le dr. Mátyás Klotild, neurológus szakorvos, lapunk orvos-szakértője, de hozzáteszi:

  Ha csak enyhe fokú a bénulás, vagy az ügyetlenség, illetve várhatóan nagyobb rosszabbodás hirtelen nem várható, évenkénti felülvizsgálattal – 1. csoportban (nem hivatásos) – alkalmas lehet. Ezt neurológus szakorvos dönti el, az ő véleményét figyelembe véve érvényesít a háziorvos. Egyéb korlátozásokkal is lehet alkalmas gépjárművezetésre valaki – ha pl. csak automata sebesség váltós, vagy kézi sebességváltós speciális járműre kap vezetői engedélyt. Ez mindig egyedi elbírálást igényel - fogalmaz dr. Mátyás Klotild, majd így folytatja:
   
  - Tehát nem a diagnózis a döntő, hanem a beteg állapota és a betegségének várható kimenetele. A háziorvosnak ki kell kérnie a szakorvos véleményét az alkalmasságról, de az engedélyt ő adja. Fiatal SM betegeknek, akiknek alig van tünetük és jó esélyük van arra, hogy hosszú évekig ez így marad, érdemes jogosítványt szerezni, hiszen később sokszor annak segítségével tudják meghosszabbítani, megőrizni önállóságukat.

  A szakorvosnak időnként nehéz a döntés. Mérlegre tesszük, milyen fontos a beteg számára, hogy önállóan is el tudjon messzebbre jutni. Ugyanakkor legalább ilyen fontos a biztonság, hogy ő maga és a közlekedés többi résztvevője is biztonságban legyen. Előfordulnak a betegség során rosszabbodások, ilyenkor természetesen jobb, ha más vezet. Ha valaki bizonytalannak érzi magát, ne üljön a volán mögé! (Ez az „egészségesekre” is vonatkozik.) Kivételesen vezetés közben jelentkezhet valamilyen panasz. Ilyenkor romolhat a reakció idő, tehát lassítani kell a tempót, hogy váratlan helyzetben legyen idő cselekvésre. Ha olyan jellegű ez a panasz, vagy rosszullét, ami veszélyezteti a biztonságot, adja át a volánt! Ha nincs kinek, más közlekedési eszközre szálljon át. Hosszabb úton mindenképp érdemes pihenőket beiktatni az izmok átmozgatásával. Ez a figyelmet is frissíti.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>