Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Neurológusok tanácskoztak az SM-ről is Budapesten
  [2011.09.30.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Több ezer orvos érkezett a kongresszusra.
  Ötezernél több, a klinikumban dolgozó orvos vett részt szeptember 10-13-ig az Európai Neurológus Társaságok Szövetségének (EFNS/ European Federation of Neurological Societies) budapesti kongresszusán, amely négy napon át tanácskozott a magyar fővárosban, a Hungexpo területén. (Egy érdekes beszámoló a rendezvénynek helyet is biztosító Hungexpo honlapján, ITT >> olvasható.)

  “ Körülbelül hetvenezerre tehető az epilepsziások száma, 18 ezer a Parkinson-kórban szenvedő páciens. Hétezer körül van a sclerosis multiplexes betegek száma, ez relatíve alacsony számnak tűnik, azonban a betegség fiatal korban kezdődik, és valójában ez a leggyakoribb fiatalkori neurológiai kórkép. Az idegrendszeri betegségek nagyon komoly társadalmi és egészségbiztosítási problémát jelentenek Magyarországon és külföldön egyaránt, hiszen a lakosság megközelítően harmadát érintik. Ehhez képest részben a tudományos kutatás forrásai, részben a kezelésére történő egészségbiztosítási ráfordítás ténylegesen alacsony” - hangsúlyozta Prof. Dr.Vécsei László az MTA rendes tagja, a Szegedi Orvostudományi Egyetem általános orvosi karának dékánja, az európai neurológus társaság alelnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában.

  A kongresszuson részt vett dr. Mátyás Klotild, neurológus szakorvos, lapunk orvos –szakértője. Az ő beszámolóját az alábbiakban olvashatják a legújabb, hazai SM-betegeket is érintő dolgokról:

  A kongresszuson kilenc párhuzamos szekcióban folytak az előadások. Hallhattunk hosszabb, átfogó ismeretet nyújtó, továbbképző jellegű előadásokat, (melyek egy része fizetős volt), de rövidebb összefoglalókat is, melyek folyamatban levő vizsgálatok rész eredményeit ismertették.
  A szklerózis multiplex szekcióban Magyarországról a pécsi klinika számolt be arról, hogy az SM-ről nemrégiben „levált” ún. Devic betegségben keresnek emésztőszervi autoimmun betegségre utaló antitesteket. Sok szó esett a natalizumab (Tysabri) kezelés lehetséges szövődményének megelőzéséről. Az eddig összegyűlt adatok alapján körvonalazódik, hogy kik a nagyobb kockázatú betegek. A szklerózis multiplex csak kis szegmense volt a kongresszus témáinak. Fejfájás, Parkinson- betegség, epilepszia, stroke, Alzheimer- betegség, perifériás idegbetegségek mind-mind terítéken voltak. Az előadásokon túl 2800 poszter is bemutatásra került. Persze a helyszínen mindenkinek szelektálni kell érdeklődésének megfelelően, de minden kongresszuson kapunk rövid összefoglalókat az elhangzott előadásokról és poszterekről, ami még otthonra is ad egy ideig böngészni valót.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>