Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Már lehet oltani az influenza ellen- nem provokál rosszabbodást SM-ben
  [2011.11.08.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  A tömeg kerülése, kézmosás és az immunrendszer erősítése is segít

  "Vissza a józan észhez!" nevet kapta az idei influenza elleni kampány, amely elsősorban a háziorvosokat célozza. Az Országos Alapellátási Intézet (OALI) korrekt, valós tényeken alapuló szakmai tájékoztatást kíván nyújtani, hogy visszaállítsa a bizalmat a védőoltások alkalmazásának tekintetében.

  Az elmúlt két évben a H1N1 vírustörzs megjelenése kapcsán számos félrevezető információ látott napvilágot, ami szakmai megosztottsághoz vezetett, ennek eredményeként pedig megnövekedett az influenzás betegek száma.
  Idén szakmai fórumokkal, tájékoztató füzetek kiadásával járul hozzá az OALI a háziorvosok megfelelő tájékoztatásához, és ebbe mihamarabb be kívánják vonni a lakosságot is.

  Dr. Szlávik János, a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és László Kórház-Rendelőintézet főigazgatója elmondta, hogy ha valaki tavaly megkapta a H1N1 elleni oltást, az már nem nyújt teljes védelmet az idei szezonban, hiszen a vizsgálatok szerint egy év alatt csökken a szervezetben a beadott ellenanyag mennyisége. Hozzátette: az idősek, krónikus betegek, háromévesnél fiatalabb gyerekek és a várandósak különösen veszélyeztetettek, de erős, egészséges emberek is súlyosan megbetegedhetnek az elölt vírusokat tartalmazó oltóanyag nélkül.

  Aki szeretné, már most beoltathatja magát a patikában vásárolt oltóanyaggal, hiszen a védettség 14 nap elteltével alakul ki. A háziorvosi rendelőben néhány nap múlva kezdődik az ingyenes oltás.

  “- Klinikai vizsgálat igazolta, hogy az influenza védőoltás nem provokál SM-ben rosszabbodást - mondta el lapunknak dr. Mátyás Klotild, neurológus, a magyarsminfo.hu orvos-szakértője. - Azoknál, akik közösségbe járnak, vagy kisgyermekük van, aki közösségbe jár, nagyobb fertőzés kockázata. Akik otthon vannak, kevesebb emberrel találkoznak, kevésbé vannak fertőzésveszélynek kitéve. Ezek mérlegelésével mindenkinek saját döntése, felveszi-e az oltást.”- jelentette ki dr.Mátyás Klotild.

  - Novembertől kérhető a háziorvosoktól a hazai gyártású háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltás. – áll az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatójában >>
  A vakcina a 2009-es H1N1 továbbá a H3N2 altípusú influenza A és az influenza B vírus idei szezonban várhatóan cirkuláló törzsei ellen nyújt védelmet. A térítésmentes oltóanyag kiszállítását a Kormányhivatalok kerületi és kistérségi népegészségügyi intézeteibe október 17-én kezdték meg, és várhatóan október 27-én fejezik be.
  A védőoltást a hat hónaposnál idősebb krónikus betegeknek, 65 éves kor fölött az egészségeseknek is javasolják. A magas kockázatú csoportokba tartozóknak idén is 1.3 millió dózis oltóanyag áll rendelkezésre térítésmentesen.
  (…)Az idén is különösen ajánljuk az egészségügyi dolgozók védőoltását. Fontos, hogy a járó- és fekvőbeteg-ellátásban a betegekkel közvetlenül kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozók minél nagyobb arányban részesüljenek védőoltásban, hogy ne veszélyeztessék betegeiket a fertőzés átvitele révén.
  Az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint az influenza elleni védőoltásnak nincsenek komolyabb szövődményei, csupán enyhe helyi reakciót és hőemelkedést okozhatnak.
  Gyakran felmerül alternatívaként az immunrendszer erősítése: ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozzuk, hogy az influenzát vírus okozza, a vitaminok és az immunrendszer erősítése természetesen hasznosak, de a betegség megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás. Emellett gyakori kézmosással, zsúfolt helyek és influenzás betegekkel való érintkezés elkerülésével mindannyian tovább csökkenthetjük a megbetegedés kockázatát addig is, míg megkapjuk az oltást.
  Az előző évekhez hasonlóan idén is elérhetőek a patikákban különböző – influenza elleni háromkomponensű – hazai és külföldi oltóanyagok, melyek vénykötelesek. Áruk gyártótól függően 1-4 ezer forint között mozog.
  A 40. héten elindult az influenza-figyelő szolgálat. 1400 orvos jelenti hetente az influenzaszerű megbetegedések számát, 100 orvos heti rendszerességgel vizsgálati anyagot is küld az Országos Epidemiológiai Központba, az influenzavírusok kimutatása céljából. Eddig a virológiai vizsgálatok egyetlen betegnél sem igazoltak influenzát.- olvasható a kormányzati hírközponton megjelent közleményben.
  (www.magyarorszag.hu)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>