Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Önkéntesek segítenek az SM betegeknek
  Sikeres együttműködés Budapesten és Békés megyében (2. rész)
  [2011.11.23.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Az Ökumenikus Segélyszervezet több intézményt is működtet országszerte, melyek elsősorban a családoknak és a nehéz szociális helyzetben lévő embereknek nyújtanak támogatást- ezt már Borgli Edit, a Segélyszervezet program koordinátora mondta el lapunknak. Arról is kérdeztem, hogy miért vesznek részt most az SM-esek számára nyújtandó segítő-programban?

  - Fontos célkitűzése hazai szociális területen, hogy azon csoportok számára is szervezzen ellátásokat, akiket nem képes elérni a szociális ellátórendszer. A Segélyszervezet megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a különböző betegségek miatt segítségre szorulók támogatására is, ezért az önkéntesség területén szerzett tapasztalatait felhasználva kíván hozzájárulni, hogy a magyarországi sclerosis multiplexes betegek komplex segítségnyújtásban részesüljenek. Bár mind az otthoni segítségnyújtásban, mind pedig az önkéntesekkel végzett tevékenységben számos tapasztalatot szerzett már az Ökumenikus Segélyszervezet, előbbiek összevonásával eredményes megvalósulást remélünk a sclerosis multiplexes betegek segítése terén is. Az Ökumenikus Segélyszervezet tevékeny szerepet vállal a projekt Békés megyei szervezésében, illetve nagyobb részt vállal a Budapesten indult tevékenység megvalósításában.
  - Hogyan látja átfogóan: a közelmúlt és a jelen társadalmi változásai hogyan befolyásolják az önkéntes munkákban részt vevők számát?
  Mivel az önkéntesség Magyarországon is egyre jobban elterjed, a Segélyszervezetnél jelentkezők száma is növekszik évről évre. Az önkéntes szerepvállalás népszerűsítését az idei Önkéntesség Éve is elősegíti.

  - Hogyan látja, általában kik vállalnak önkéntes munkát és miért? Mit ad az önkéntesnek az itt végzett munka?
  A jelentkezők összetételét tekintve az önkéntesség széles korosztályokat és társadalmi rétegeket mozgat meg. A motivációt tekintve számos önkéntes a segíteni akarás, a szolidaritás és személyes értékek mentén vállal önkéntes tevékenységet, elsősorban humanitárius, szociális területen. Vannak egyre nagyobb számban önkéntesek, elsősorban fiatalok, akiket pedig a tapasztalatszerzés, új ismeretek, készségek elsajátítása, és önmaguk kipróbálása különböző területeken sarkall önkéntes tevékenység vállalására. Fontos szempont lehet a szabadidő hasznos eltöltése és egy hasonlóan gondolkodó közösséghez tartozás is. Az önkéntes jelentkezők közül sokan felismerik, hogy a rendszeresen vállalt közérdekű önkéntes tevékenység eszköz lehet a munka világába is be- vagy visszakapcsolódni. A megszerzett tapasztalatok és gyakorlat segítenek magabiztosabbá válni, önismeretet adnak és nem utolsó sorban az önéletrajzban is fel lehet tüntetni álláskereséskor. Ugyanakkor az önkéntes munka nem helyettesíti a fizetett állást, ahogyan az önkéntes sem helyettesíti a fizetett munkatársakat. Bár tevékenységét ellenszolgáltatás nélkül végzi, azonban nem anyagi értelemben nagyon sok mindent kaphat ettől a lehetőségtől.

  -A jelentkezők részt vesznek egy képzésen is, jól tudom?
  Az Ökumenikus Segélyszervezet SM betegeknek otthoni segítséget nyújtó programjára jelentkező önkéntesek éppen ezért ingyenes felkészítő képzésen, közösségi programokon és továbbképzéseken vehetnek részt és lesz egy koordinátoruk, akivel folyamatosan kapcsolatot tarthatnak és segíti őket a feladatuk végzésében.

  További információ önkénteseknek és az önkéntesek segítségét igénylő SM betegeknek >>
  A hír 1. része olvasható itt >>

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>