Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Műszeres vizsgálatok az SM-ben III. Kiváltott válasz vizsgálatok
  [2011.12.06.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Az SM-betegség diagnosztikájában használt eszközös vizsgálatok sorában a harmadik következik. Dr. Mátyás Klotild neurológus főorvos, lapunk orvos-szakértője az ún. kiváltott válasz -vizsgálatokról ír.

  Az agy elektromos tevékenységét vizsgáló elektroencephalographiat (= EEG) szélesebb körben ismerik. Az úgynevezett kiváltott válasz vizsgálatok tulajdonképpen ennek a vizsgálatnak speciális formáját jelentik.
  Ha valamilyen inger éri a szervezetünket, az ingerre specializált érzékszervünkkel ezt felfogjuk, majd az információ egy idegpálya közvetítésével az agyunkba jut. Ez egy elektromos folyamat. Technikailag megoldható, hogy pl. egy fényingert (a vizsgálatban monitoron látott sakktábla minta) követően a fejen elhelyezett elektródákkal mérni tudjuk az ingerület erősségét és sebességét a látópályán át a központig. A pálya épségét a regisztrált elektromos hullám magassága (amplitúdója), hossza, alakja alapján ítéljük meg.
  A látópálya vizsgálatát vizuális kiváltott válasznak (angolul visual evoked potential = VEP), a halló-egyensúlyérző pályáét agytörzsi kiváltott válasznak (BERA), a végtagok érzőpályáit vizsgáló eljárást somato-sensoros kiváltott válasznak (SEP) nevezzük.
  Mikor kérünk SM betegnek kiváltott válasz vizsgálatot?
  Olyan esetben, amikor erős a gyanúnk, hogy több gócú központi idegrendszeri betegségről van szó, de csak egy gócra utaló tüneteket látunk. A rejtett károsodás(ok) felkutatására alkalmas ez az érzékeny módszer. Vagyis annak igazolására, hogy több gócú a betegség. Az SM diagnózisában ugyanis meghatározó, hogy térben és időben bizonyíthatóan több gócúak legyenek a tünetek.
  Nem kellemetlen, nem fájdalmas, ismételhető, veszélytelen ez a vizsgálat. Ép, vagy károsodott idegi működésről ad felvilágosítást egy adott idegpályával kapcsolatban. Azt, hogy mi okozza az esetleges működészavart, más módon kell kiderítenünk, erre vonatkozóan nem ad választ. Az SM diagnosztikájában szerepe van, de nem minden esetben szükséges.
  Másra is használható: az érzékszervek, érzőpályák működésének objektív vizsgálatára. Vannak speciális helyzetek, pl. amikor a páciens olyan fiatal, hogy nem tud együttműködni egy hallásvizsgálatnál, vagy másik esetben megpróbálja valaki eltitkolni látásromlását, vagy épp súlyosabbnak tüneti fel panaszát a valóságosnál. Ezekben a helyzetekben is segítségünkre lehetnek ezek a vizsgálatok.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>