Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Génhiba okozza a szklerózis multiplexet?
  [2011.12.21.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  A Népszabadság Tudomány rovatában is megjelent cikk szerint egy ritka génváltozat, amely a D-vitamin csökkent szintjéhez vezet a szervezetben, közvetlenül összefügghet a szklerózis multiplex kialakulásával. “Az eredmény indirekt módon azt is jelentheti, hogy a vitaminpótlás talán megvédhet az idegrendszeri betegségtől. .- idézte brit és kanadai kutatók megállapítását a BBC hírportálja”
  Az alacsonyabb D-vitamin szint szklerózis multiplexben nem új kutatási terület. A hátteret dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvos, lapunk orvos-szakértője mutatja be:
  Kiindulásul néhány adat:
  1. A D-vitamin a napfény hatására termelődik a bőrben. Azoknak az emberek a vérébenben, akik olyan országban laknak, ahol magasabb a napsütéses órák száma, magasabb D-vitamin szint mérhető
  2. Az Egyenlítőtől távolodva egyre magasabb a sclerosis multiplex előfordulása a népességben.
  3. Az elmúlt években reflektorfénybe került a D-vitamin és az immunrendszer kapcsolata. Úgy tűnik, egyes daganatos és autoimmun betegségekben védő szerepe van.
  Fentiek miatt vizsgálatok indultak a D-vitamin szerepéről sclerosis multiplexben. Rovatunk is hírt adott korábban arról, hogy vizsgálták, összefüggést mutat a napon töltött idő és a szklerózis multiplex kialakulásának gyakorisága. Más vizsgálatokban a D-vitamin szintet mérték. Az eddigi eredmények az mellett szólnak, hogy a D-vitaminnak LEHET védő szerepe a szklerózis multiplexben. Egyértelmű állásfoglalás erre vonatkozóan nincs- mondja a főorvosnő.
  A brit kutatók feltételezéseikben meglepően eredményeket közöltek- írja a Népszabadság: “Az Oxfordi Egyetem genetikusai kanadai kutatótársaikkal 35 olyan szülőnél azonosították a mutáns gén jelenlétét, akik gyereke szklerózis multiplexben (SM) szenved, és szintén hordozza az adott génváltozatot. A kutatók szerint az eredmény azt is igazolni látszik, hogy kapcsolat van a D-vitamin hiánya és az SM megjelenése között. Tovább az eredeti cikkhez >>

  Dr. Mátyás Klotild is napi szinten találkozik és gyógyít SM betegeket, fontosnak tartja kiegészíteni a tudományos információt a gyakorlati tudnivalókkal!
  „ - A jelen közlemény újabb adat ezen vizsgálatok sorában, genetikai oldalról közelíti meg a problémát azzal, hogy olyan gén jelenlétét igazolta SM-ben, ami alacsony D-vitamin szinttel jár együtt. A D-vitamin szerepének tisztázása azért is jelentős kérdés, mert olyan vegyületről van szó, ami gyógyszertári forgalomban elérhető.
  Szedése orvosi felügyelethez kötött, mert túladagolható!”

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>