Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Dohányzás és SM
  [2012.02.21.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Dr. Mátyás Klotild neurológus főorvos összeállított néhány gondolatot a dohányzás és a sclerosis multiplex betegség kapcsolatáról:

  „Napjainkban az interneten sokat lehet olvasni a dohányzás és a sclerosis multiplex kapcsolatáról. Több tanulmányt idéznek arról, hogyan befolyásolja a betegség kialakulását, tüneteit és lefolyását ez a káros szenvedély.
  Ha sclerosis multiplex-ről szóló mérvadó kézikönyveket veszünk kézbe, ilyen fejezetet nem találunk benne. Ez egy divatos, felkapott, de még kiforratlan terület.
  Az eddigi adatok alapján nem bizonyított, hogy a dohányzásnak szerepe lenne a betegség kialakulásában. Ugyanakkor az sem várható, hogy elhagyása esetén meggyógyul a betegség.
  Természetesen az SM betegekben is ugyanolyan veszélyekkel jár a dohányzás - aktív és passzív formája egyaránt, - mint más emberekben.

  Mindenki számára ajánlható, hogy ne szokjon rá, vagy szokjon le róla. Általában úgy tartjuk, egy erős elhatározás, fegyelem elegendő a leszokáshoz. Sokan azonban ennek megerősítését igénylik. Gyógyszeres, pszichoterápiás módszereket a hivatalos orvostudomány is kínál segítségül. A tüdőgondozóban leszoktató programok érhetők el. Persze mint mindenre ezen túl ezeregy okos tanács, „biztos módszer”, és szer vásárolható jó pénzért – garancia nélkül."

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>