Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Tavaszi fáradtság
  [2012.03.20.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  A tavaszi fáradtságról először mindenkinek a vitaminok, pontosabban azok hiánya jut eszébe. Pedig napjainkban a friss gyümölcsök és zöldségek egész évben ott vannak asztalunkon. Nem lehet szó akkora ásványi anyag és vitaminhiányról, mint száz éve.
  Mi okozza mégis tavaszi fáradtságunkat? - tettük fel a kérdést a csillagászati tavasz első napján dr. Mátyás Klotildnak, neurológus főorvosnak, lapunk orvos szakértőjének. A főorvos gondolatait az alábbaikban olvashatják. Fotó: dr. Mátyás Klotild. A fotón egy leánykökörcsin, a tavasz egyik legelső virága látható!
  „- Lehet egy kis vitaminhiány is, mert nyilván a téli hónapokban mégsincs az a zöldség- és gyümölcsáradat, mint nyáron. S ami van, az sem „olyan”. Napfényből is jóval kevesebb jut. Magasabb a sötét órák száma, kisebb a fény intenzitása, gyakoribb a borús ég, ami hangulatunkra is erőteljes befolyással van. Ráadásul a tavaszi szeszélyes időjárás gyakran változó fronthatást eredményez. Ez nem csak az arra különösen érzékenyek szervezetét terheli meg. Bioritmusunk télen olyan hormonális változásokat eredményez szervezetünkben, melyek lassúbbá tesznek. Gondoljunk arra, hogy egyes emlősök téli álmot alszanak. Télen jellemzően több nehéz ételt fogyasztunk és kevesebbet mozgunk. Mindezek rontják kondíciónkat.
  Bár nem szeretjük a tavaszi fáradtságot, nagyon várjuk a tavaszt. A napfény csalogatására még a leglustábbak is kimozdulnak. Már egy kis sütkérezéstől is jobban érezzük magunkat. A kinek-kinek lehetősége szerint végzett fizikai aktivitás, ami lehet séta, túra, vagy kerti munka pedig érezhető örömmel jár. A disznótorost felváltják a saláták, főzelékek. Törekedjünk a primőrök nyers fogyasztására. Ahogy egész évben, tavasszal is figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Színezhetjük a palettát zöldséglevekkel, turmixokkal. Élénkíthetjük magunkat a hideg, meleg zuhany váltogatásával. Kényeztessük lelkünket a kibújó virágok tarkaságának és a madarak csivitelésének figyelésével, mert itt a KIKELET!"

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>