Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Változnak az utazási támogatások
  [2012.04.13.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  A kormányhivatal tájékoztatása szerint  áprilisban postázzák az új utazási utalványokat a támogatásra jogosultak számára.
  Azonban a jogosultságot újra kellett igazolni azoknak a rokkantaknak is, akik  tavaly év végéig nem töltötték be 57. életévüket.
  Azért, hogy az átmeneti időszak zavartalan legyen, a tavaly kiállított utalványokat március vége helyett április 30-ig használhatják fel az érintettek, azok is, akik idén januártól nem minősülnek saját jogú nyugdíjasnak. Az újakat áprilisban postázzák. Ezek jövő március 31-ig jogosítanak majd kedvezményes utazásra.
  Az idén –2012-ben  kiállított és februárban postázott utalványok érvénytelenek. Azokat, akik ilyet kaptak, ám időközben kikerültek a kedvezményezetti körből, a folyósító szerv levélben értesíti. Mivel az új utalványok csak április közepén érkeznek meg, azon jogosultak, akik a 2011-12-es utalványt már felhasználták, kérelmet nyújthatnak be a nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz, ahol hatósági igazolást állítanak ki számukra. Ezzel áprilisban két alkalommal féláron utazhatnak.
  Április 30-a után változik a dokumentum elnevezése is: a nyugdíjasok utazási utalványa helyett ugyanis az “ellátottak utazási utalványa” lesz hivatott a támogatást biztosítani a kedvezményes utazásra.

  Kik részesülhetnek ebben?

  - Az öregségi nyugdíjasok,
  - a rehabilitációs ellátásban részesülők ,
  - és azok a nők, akik a 40 év jogosultsági idő alapján mentek nyugdíjba,
  - a korábbi rokkantsági vagy korhatár előtti öregségi nyugdíjasok is, akik 57. életévüket tavaly december 31-ig betöltötték. (Így például az 1954-ben vagy előtte született előrehozott, korengedményes és korkedvezményes nyugdíjasok,)
  - valamint az ilyen korú- 1954 előtt született-  III. csoportos rokkantsági nyugdíjra vagy rendszeres szociális járadékra jogosultak.
  - az özvegyi nyugdíjban és járadékban, valamint az árvaellátásben részesülők is,
  - azok, akik tavaly december 31-én I. és II. csoportos rokkantsági nyugdíjra voltak jogosultak ,
  - akiknek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján legfeljebb 30 százalékos.
  - a rokkantsági járadékban részesülők.

  Mire jogosít majd fel az “ellátottak utazási igazolványa”?

  Az ellátottak utazási utalványa évente 16 alkalommal jogosít kedvezményes jegyvásárlásra a helyközi közlekedésben, a helyi járatokra pedig az ilyen utalvánnyal rendelkezők “nyugdíjas” bérletet válthatnak.
  A számítások szeirnt az utazási kedvezményt érintő változások a nyugdíjrendszer átalakításához kötődnek, s körülbelül kétszázezer  fő, 57 évnél fiatalabb korábbi rokkantsági nyugdíjast és rendszeres szociális járadékost érintenek negatívan, valamint az 1954 után született korhatár előtti ellátásban részesülőket. 462 ezren azonban az eddigi kedvezményekkel utazhatnak a jövőben is. Ezzel a kormány kb. 15 milliárd forintos megtakarításra számít.

  Nem érinti viszont a módosítás a 65 év felettiek ingyenes utazását és a súlyosan fogyatékosok díjmentes helyi- s korlátlan számú 90 százalékos kedvezményű helyközi közlekedését.

  Hazánkban több mint 40 féle jogcímen a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 7 millióan vehetnek igénybe utazási kedvezményt, derül ki a fejlesztési minisztérium tájékoztatójából. A Széll Kálmán Tervben rögzített vállalásoknak megfelelően azonban már elkezdődötta tarifa- és kedvezményrendszer teljes felülvizsgálata."

  A cikk a zalaihirlap.hu információinak felhasználásával készült.

  A fenti írásban a helyi– és távolsági közlekedésre vonatkozó támogatásokról van szó, a fővárosban a Budapesti Közlekedési Vállalat külön szabályozás alapján döntött a változásokról, ld. külön írásunk erről.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>