Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Hogyan segíthet a pszichológus az SM betegeknek?
  [2012.06.28.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Oláh Rita, pszichológus, Uzsoki utcai kórház, SM centrumA napokban jelent meg az SMS Üzenet 2012. nyári számában nyomtatásban is a "Hogyan segíthet a pszichológus az SM-betegeknek" című cikk. (ez weboldalunkon itt olvasható: Ez az írás, az Uzsoki kórház SM Centrumában dolgozó Oláh Rita pszichológussal való beszélgetés bemutatja, hogy miként segít a pszichológus, mikor tud legeredményesebben beavatkozni a gyógyítás folyamatába, és hogyan működhet együtt a beteggel. A téma sokakat érdekelhet, ha kérdése, kritikája, hozzáfűznivalója van, írjon nekünk nyugodtan a kerdes@magyarsminfo.hu- ra, vagy a a másik címen is orvos-szakértőink várják a hozzászólásokat, kérdéseketezekkel kapcsolatban. magyarsminfo@gmail.com


  Hogyan tud segíteni a pszichológus az SM betegeknek?

  Szédülés, látászavar, zsibbadás - sokszor így kezdődik. Tántorgás, vizelet-visszatartási képtelenség, íráskészség elvesztése - ide is eljuthat az SM beteg, ahogyan a kerekesszékbe is. A folyamat hosszabb - rövidebb ideig tart, a betegség különféle tüneteket produkálhat, amik sokszor derült égből a villámcsapásként érik a betegeket. Főleg fiatal vagy épp hogy csak felnőttkorban, többnyire nőket érint ez a betegség, a legnagyobb horderejű, életre szóló döntések időszakában: párválasztás, gyermekvállalás, munkavégzés. Szóval betegnek lenni semmikor sem könnyű, de talán ilyenkor még inkább nagy szükség van a testi orvosláson kívül a lelki támogatásra is. A pszichológusok segíthetnek elviselni azt az érzést, hogy kiesett a kezükből életük irányításának lehetősége. Természetes, hogy időre és eszközökre van szükség a düh, a csalódottság feldolgozásához, amely folyamat a környezet, a családtagok türelmét is igénybe veheti.

  Hasznos lehet ilyen esetben pszichológushoz fordulni, aki megerősíthet abban, hogy lehetőségünk van a sorsunk formálására és segíthet felismerni a saját és környezetünk reakciót, amelyeket így befolyásolhatunk is. Oláh Rita az Uzsoki kórház SM centrumában dolgozik, klinikai szakpszichológusként. Őt kérdeztük a munkájáról, a betegek segítésének lehetőségeiről, a problémákról és azok megoldásáról. Tabutéma? Igen.

  (Következő cikkünkben egy valódi visszajelzés segítségével a hozzátartozók szempontjából- „ugyanaz hátulról- mutatjuk be a klinikai szakpszichológus munkáját, és értékeit.)

  Lapunk orvos-szakértője, dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvos így vélekedik a neurológiai – (SM) betegek kórházi, intézményes lelki gondozásáról:

  „Pontos statisztikát nem tudok, de az biztos, hogy Magyarországon kivételes, ha egy neurológiai osztályon pszichológus dolgozik, pedig mindenki tudja, hogy szükség lenne munkájukra. Vannak olyan betegszervezetek, akik ezt pótlandó saját kereteik közt szerveznek meg csoportos foglalkozásokat. Ismerek olyan SM beteget is, aki saját költségén jár pszichoterápiára. Szerencsére a Centrumokban gondozást végző orvosok nagy része ilyen pszichoterápiás szemlélettel és tudással látja el pácienseit.”


  Interjú Oláh Ritával, az Uzsoki Kórház SM centrumában dolgozó klinikai szakpszichológussal:

  - (magyarsminfo.hu) Milyen lelki helyzetben kérik pszichológus segítségét az SM betegek?
  Oláh Rita - A legváltozatosabb helyzetekben, amikor szomorúak, bizonytalanok, szoronganak, úgy érzik, nehezen tudnak megbirkózni egy érzelmi feszültséggel vagy egy nehéz döntéshelyzettel. Gyakran kérnek segítséget a diagnózis megállapítása után, amikor egy olyan betegséggel kell szembenézniük, amelyről általában keveset tudnak. A bizonytalanság félelmet, szorongást szül, ugyanakkor számos kérdés merül fel: Hogyan alakítja át az életüket a betegség? Mit tehetnek azért, hogy állapotuk ne rosszabbodjon? Mennyit és mit dolgozhatnak? Milyen életmódbeli szabályokat kell betartaniuk, azok mennyire szigorúak? Kinek, hogyan, mit érdemes elmondaniuk, és mi az, ami nem tartozik másokra? Hogyan kíméljék meg a saját bajuktól a szeretteiket? Stb.

  Fontos fordulópontoknál is gyakran megkeresnek, különösen azok a betegek, akikkel már korábban kapcsolatba kerültem. Ilyen fordulópontok (természetes életkrízisek) lehetnek pl. a házasságkötés, a gyermekvállalás, vagy éppen az „üres fészek” szindróma, azaz a gyerekek leválásának és kirepülésének ideje, azok az időszakok tehát, amikor az élet fenekestől felforgatott korábbi rendje helyébe valami újat kellene teremteni.

  Az is előfordul, hogy valamelyik hozzátartozó jelentkezik, pl. mert változásokat észlel a beteg viselkedésében, érzelmi reakcióiban, vagy egyszerűen támpontokat keres ahhoz, hogyan tudja okosan támogatni a beteget.

  - (magyarsminfo.hu) - Mi a leggyakoribb lefolyása azoknak a lelki jelenségeknek, amik a SM- diagnózis megtudása és a kialakult betegséggel való együttélés mindennapjai között eltelnek? (pl. van-e olyan lefolyása, mint a gyász-reakciónak?)
  Oláh Rita -A diagnózissal történő szembesülés lélektani értelemben veszteség éppúgy, mint amikor egy számunkra fontos személyt veszítünk el, feldolgozása hasonlóképpen zajlik. A beteg érezheti azt, „hogy ez nem lehet igaz”, „ez velem nem történhet meg”, a shub lezajlása utáni tünetmentesség pedig megerősítheti a meggyőződését, „csak rajtam múlik az állapotom javulása ”. Lehet a beteg elkeseredett, dühös, hogy ilyen kórt mért rá az élet, haragudhat az egészségesekre, akik csak úgy önfeledten élhetik az életüket. Ezek nehezen viselhető és még nehezebben kommunikálható érzések, általában lelkiismeret furdalást okoznak, pedig nagyon gyakori és természetes reakciók az adott helyzetben. Általában hosszú időbe telik, mire egy beteg eljut odáig: ”ha ezt hozta az élet, ezzel élek együtt”.

  - (magyarsminfo.hu) - Mikor tud a legeredményesebben beavatkozni a pszichológus?
  Oláh Rita - Ha alkalmazkodik a beteg aktuális állapotához, ha olyan helyzetet teremt, amelyben a beteg biztonságban érezheti magát és elmondhatja a legbensőbb érzéseit is. Akkor, ha sikerül egy jól megalapozott bizalmi kapcsolatot kialakítani a beteggel, esetleg a családjával. Ha hiteles, azaz nem az irreális csodavárást igyekszik erősíteni, hanem az adott helyzetnek megfelelő megoldások megtalálásában segít.

  - (magyarsminfo.hu) - Milyen módon, hogyan kezeli a pszichológus a betegeket? (kórházban, járóbetegként, milyen gyakorisággal, milyen terápiával? Ha ez sokoldalú, akkor melyik a legelterjedtebb megoldás)
  Oláh Rita - A mi Osztályunkon az SM betegek gondozásának része a pszichológiai ellátásuk is. Ez nem azt jelenti, hogy automatikusan rárontok minden betegre, hanem azt, hogy ha a beteg igényli a segítséget és elfogad, akkor van lehetőségünk a közös munkára akár a bennfekvése alatt, akár ambuláns formában. Hogy ez miben áll és meddig tart, azt a probléma jellege, a beteg igényei határozzák meg. A tanácsadástól a relaxáció tanulásán át a családterápiás ülésig sokféle formában dolgozunk, a cél a beteg érzelmi tehermentesítése, az alkalmazkodásának és a megküzdési kapacitásának erősítése.

  - (magyarsminfo.hu) - Mi lenne az ideális, ha a TB-támogatás ill. a betegek fizetőképessége megengedné a pszichológusi támogatás igénybevételét?
  Oláh Rita - Egy olyan betegségben, mint az SM, a pszichológiai betegvezetés a kezelés szerves része kellene, hogy legyen. Nemcsak azért, mert a betegség komolyan igénybe veszi a beteg és hozzátartozóinak pszichés alkalmazkodóképességét, hanem azért is, mert a pszichopatológiai tünetek (pl. hangulatzavarok, kognitív funkciózavar) részét képezhetik a klinikai képnek. Óriási problémának érzem, hogy miközben mást se hallunk, mint hogy a mentális zavarok mekkora közegészségügyi problémát jelentenek, az egészségügyben aránytalanul kevés pszichológus dolgozik a szomatikus osztályokon. Az SM betegek többsége nem tudja megfizetni a magánrendeléseket, de ez nem jelenti azt, hogy ne igényelnének efféle szolgáltatást. A beteg mentális problémái nemcsak a neurológiai ellátását nehezíthetik, hanem a családi életét is. A hozzátartozók számára sokszor ezek nagyobb kihívást jelentenek, mint a neurológiai tünetek.


  A cikk következő részében a betegek és a pszichológus lehetőségeiről beszélünk >>

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>