Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Hogyan tud segíteni a pszichológus az SM betegeknek – 2. rész
  [2012.07.02.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Oláh Rita az Uzsoki kórház SM centrumában dolgozik, klinikai szakpszichológusként. Őt kérdeztük a munkájáról, a betegek segítésének lehetőségeiről, a problémákról és azok megoldásáról. Tabutéma? Igen. De másodszor is nekifutunk!

  - (magyarsminfo.hu) - Melyek azok a személyiségbeli tulajdonságok, melyek erősítése segít elviselni a betegség miatti helyzetet, és hogyan lehet ezeket erősíteni?
  - Azon dolgozunk, hogy a beteg ne passzív elszenvedője legyen a betegségének, hanem aktív megküzdő, hogy az adott lehetőségek között a lehető legjobb minőségű életet élhesse. Hogy ne csak azzal foglalkozzon, mit vesztett, hanem értékelni tudja azt, amije van. Hogy a betegség okozta korlátok között is a maximumot legyen képes kihozni a hétköznapokból. Hogy az életét csak annyira igazítsa a betegségéhez, amennyire muszáj, ne mondjon le semmiről fölöslegesen. A teherbíró szociális háló, a családi, baráti kapcsolatok jelentősége felbecsülhetetlen, a közös alkalmazkodás tanulási folyamat eredménye. Ahogyan a beteg tanulja, mennyit bír, mire, kire támaszkodhat, hogyan tud elfogadni segítséget, és hogyan tudja megtanítani a környezetét arra, hogy jól segítsen, úgy a hozzátartozóknak is szokniuk kell az új helyzetet és az ezzel járó feladatokat.

  - (magyarsminfo.hu) - Mennyire tudatosak lelki higiéniájuk tekintetében az SM-betegek, és hogyan lehet őket ebben segíteni?
  - Oláh Rita - Éppúgy különböznek, mint az egészségesek. Van, akit a betegsége szembesít azzal, hogy tudatosabban kell élnie az életét, van, aki hárítani igyekszik. Az, hogy a testi és a lelki állapotunk egymástól nem független, hogy a depresszió vagy a kóros szorongás súlyosbíthatja a testi tüneteket, ma már közismert. Nem könnyű megtalálni az optimális arányokat, amelyek között a beteg „karjára veszi az életét”, amennyire lehet, de közben a betegség nem uralja indokolatlan mértékben a napjait.

  - (magyarsminfo.hu) - Mit tanácsol a pszichológus azoknak, akinek nincs pénze, módja, lehetősége arra, hogy pszichológushoz járjon, mit vegyen igénybe?
  - Oláh Rita - Nem szeretek tanácsokat osztogatni, mert ahány beteg, annyiféle, de talán a legfontosabbak: Ápolják, óvják az emberi kapcsolataikat, mert ezek a legfontosabb támaszaink akkor is, ha olykor másként érezzük.Legyenek aktívak bármiben, aminek értelmét látják, amiben örömüket lelik és fizikailag nem túl megterhelő, mert a passzivitás nagy ellenségünk.Ha hangulatuk, érzelmi reakcióik, gondolkodásuk változását észlelik, jelezzék a neurológusuknak, mert ezek épp olyan fontosak lehetnek, mint a testi tünetek.

  - (magyarsminfo.hu) - Mi a véleménye a pszichológusnak a nagyon népszerű ezoterikus és egyéb alternatív gyógyítási" eljárások igénybevételéről, ha a "hisz benne" effektus miatt javít az állapotán, javasolható-e, vagy hogyan lehet megtalálni a tudományosság és a kuruzslás közti megoldást, ami mindenkinek jó lehet? (nem árt az orvosi beavatkozások sikerének, és javítja a beteg állapotát..) (reiki, taj-csi, különféle gyógy-italok, lávakövek, ősmagyar gyógyító -helyek felkeresése,stb.)
  - Oláh Rita - Leginkább a józan mérlegelést tartanám fontosnak. Meggyőződésem, hogy a természetgyógyászatban felhalmozott tudás sokat hozzátehet a betegek kezeléséhez, de a hazai gyakorlatban ember legyen a talpán, aki eldönti, ki a kókler és ki vehető komolyan. Ahogy az egyik betegünk fogalmazott, „az egyik héten méhcsípés, a másikon varjúháj”. Pontosan követhető, mi az aktuális csodaszer, ezek közül jónéhány tündöklését és bukását végignéztem az évek alatt. Az SM betegek nagyon kiszolgáltatottak a manipulációnak, mert a betegségük egyelőre nem gyógyítható viszont kiszámíthatatlan, tünetei pedig szubjektívek. A betegek – sokszor a hozzátartozók nyomására – úgy érzik, nem tesznek meg mindent önmagukért, ha nem élnek minden felkínált lehetőséggel, ez pedig esetenként aránytalan áldozatvállalással, a kezdeti lelkesedés után keserű csalódással jár. Mindenki jót akar, de sokszor nehéz meghúzni a határt a támogató szeretet és a tolakodó segítőkészség között.

  - (magyarsminfo.hu) - A betegeket megfigyelve úgy látom, hogy a közösségek felkeresése, az aktivitás megőrzése, a másoknak való segítség nyújtás sokat segíthet a lelki egészség megőrzésében. Hogy látja ezt pszichológusként, mennyire elterjedt ez az életvezetés, SM betegség esetében, és valóban segít-e?
  - Oláh Rita - Az aktivitás megőrzése és a társas kapcsolatok ápolása, megőrzése nagyon fontos szempont. A betegek könnyen bezárkóznak, pláne, ha mozgáskorlátozottságuk megnehezíti, hogy elhagyják az otthonukat. Az internet hatalmas lehetőségeket rejt, megnyitja az utat más emberek vagy korábban fel nem fedezett érdeklődési területek felé, behozza a világot a lakásba akkor is, ha ki se tesszük a lábunkat.
  A betegközösségekkel kapcsolatban egymástól eltérő attitűdöket tapasztalok. Vannak, akik egyáltalán nem akarnak betegtársakkal ismerkedni, és vannak, akik keresik a lehetőséget erre. Találkozom olyanokkal is, akik nem szívesen mennek betegközösségbe, de keresik egy-két hasonló állapotú beteg társaságát. Nem hiszem, hogy van egyedül üdvözítő út, ebben is meg kell találnunk azokat a megoldásokat, amelyekre az adott betegnek szüksége van.

  A cikk előzményeit itt elolvashatja >>

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>