Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A ritkábban adott glatiramer acetat hatása
  [2012.07.13.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Beszámoló a GALA –vizsgálat első évéről

  A magyar betegek részvételével is zajló GALA (Glatiramer Acetate Low-Frequency Administration, azaz ritkábban adott glatiramer acetat) vizsgálat első éves adatait értékelve a TEVA sajtóközleményt adott ki, mely szerint a heti háromszor bőr alá adott 40 mg/1 ml glatiramer acetat 34.4%-kal csökkentette az éves relapszus rátát placebóhoz viszonyítva.

  Az egy éves, multinacionalis, randomizált, placebo kontrollált, kettősvak vizsgálat 155 centrumban 1400 relapsalo-remittalo sclerosis multiplexes beteg bevonásával történt. Az egy éves placebo kontrollált fázis befejeződött, a továbbiakban minden résztvevő beteg glatiramer acetatot kap.

  A leggyakoribb mellékhatások: az injekció környéki bőrpír, fejfájás, felső légúti hurut voltak, melyek a placebo csoportban átlagosan azonos gyakorisággal fordultak elő.

  Komment:

  A jelenleg törzskönyvezett glatiramer acetatot a mindennapi gyakorlatban 20 mg/1 ml/nap dózisban alkalmazzuk, tehát a betegek minden nap szúrják magukat. A GALA vizsgálat az célozza, hogy vajon elérhető-e ugyanaz a kedvező hatás, ha ritkábban, de nagyobb hatóanyag-tartalmú injekcióval kezeljük a betegeket. Ez a nemzetközi vizsgálat, melyben placebóval hasonlították össze egy éven át a heti 3x, alkalmanként 40 mg/1 ml glatiramer acetatot adó betegek állapotát, azt mutatta, hogy az egy év alatt a rosszabbodásokat az eddig használt adaghoz képest nagyságrendben azonos mértékben, a pontos értéket tekintve kicsit jobban csökkentette az új alkalmazás. Figyeljük meg a dózist! Tehát a jelenlegi injekció hatóanyagának (20 mg/1 ml) kétszerese van egy adagban, de ugyanakkora térfogatban: 40 mg az 1 ml-ben! Ez fontos, mert bőr alá nem alkalmazhatunk nagyobb mennyiséget, nem lehet a mostaniból kettőt beadni egy szúrással. A vizsgálat ezek után úgy folytatódik, hogy az eddig placebot kapók is, vagyis minden beteg glatiramer acetatot kap a továbbiakban. Folytatódik a betegek klinikai, laboratóriumi és MRI követése is.

  Ezek az eredmények reményt adnak arra, hogy glatiramer acetat-os betegek is ritkíthatják majd a jövőben az injekciózást. Egyelőre azonban még várniuk kell ezzel, mert ha a biztató eredmények alapján a gyártó úgy fog dönteni, hogy gyógyszer legyen az új készítményéből, törzskönyveztetnie kell, amiről tudjuk, időigényes eljárás. Tehát a vizsgálat folytatódik.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>