Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Hozzátartozó véleménye az alkalmazott klinikai szakpszichológiáról
  [2012.07.14.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  "Ugyanaz hátulról"- Az Uzsoki utcai Kórház SM Centumában dolgozó pszichológussal készült interjú után egy olyan írást olvashatnak, amit egy SM-beteg hozzátartozója írt a klinikai pszichológus munkájáról. Hitelesen, jó érzéssel számol be az általa látott, átélt személyiség-változásokról, a lelki támasznyújtás gyakorlati megnyilvánulásáról:

  Férjemnél még megismerkedésünk előtt egy speciális tünet együttest diagnosztizáltak, ami azelőtt ismeretlen volt a számomra. Először azt gondoltam, hogy ez egy néhány korlátot magában foglaló, de stabil állapot, ami ügyes szervezéssel elég jól menedzselhető a mindennapokban. Hirtelen azonban férjem állapota változékonyra fordult, először főleg rosszabbodott, ami sok félelmet és bizonytalanságot keltett bennem.

  Rögtön az elején azt volt a legnehezebb elfogadom, hogy nem számít mennyire szeretetteljes és megértő a környezetünk, (család és barátok), az emberek természetüknél fogva csak azt a helyzetet képesek helyesen kezelni, amit már a saját bőrükön is megtapasztaltak. Egy krízis kapcsán a legjobb szándékkal válnak kéretlen “segítség” és terhes kérdések kiapadhatatlan forrásává, ami óhatatlanul megváltoztatja, gátolttá és nehézkessé teszi a természetes érintkezés közegét. Ami azonban még veszélyesebb, hogy a saját értelmezésük szerinti információkat továbbadva károsíthatják az érintettek szociális pozícióját és lehetőségeit. Mivel ezt megértettem, úgy döntöttem, hogy a valós lelki állapotomról, amit a férjem egészségében bekövetkező változások okoznak, csak két gondosan kiválasztott barátnőm tudhat valamennyit, akik ennek a felelősségével is tisztában vannak. Ez azonban még mindig nem oldotta meg azt a problémát, hogy mit kezdjek a bennem kialakult félelemmel és a negatív gondolatokkal, hogyan viselkedjek a férjemmel, mi az, ami segíti és támogatja őt, és hogy a jelen hogyan befolyásolja a családunk jövőjéről alkotott terveinket. Nyomás alatt és sarokba szorítottnak éreztem magam. Csak azt tudtam, hogy az Internet olvasgatása felnagyítaná a félelmeimet, azzal szerencsére nem is próbálkoztam.

  A férjem még rögtön, az állapotváltozás elején odaadta a kórház klinikai szakpszichológusának a telefonszámát, és bíztatott, hogy beszéljem meg vele azokat a kérdéseket, amik nyugtalanítanak. Az volt a fordulópont a lelki egyensúlyom helyreállásában, mikor felkerestem ezt a szakembert. Az elmúlt két év során három kritikus helyzetben a vele folytatott beszélgetéseink alkalmával kapott tanácsok és megerősítések egyelőre elégnek bizonyulnak ahhoz, hogy ma az a támogató, őszinte és szerető társ vagyok, aki lenni szeretnék.

  Megfogalmaztam magamnak, hogy miért voltak olyan hatékonyak és segítőek ezek a találkozások; nem tudom, hogy az alábbiak elegyével hol máshol tudtam volna találkozni. A klinikai szakpszichológus, ahogy én megismertem:

  • Ismeri a páciens személyiségét, motivációit, egészségügyi történetét – a komplex kép minden esetben más és más lehet
  • Ismeri az emberek adott helyzetekben jellemző mentális és lelki folyamatait
  • Tapasztalattal rendelkezik a különböző stresszhelyzetekre különböző személyiségtípusok által adott válaszreakciók terén és tudja, mik segítik, mik gátolják a lelki egyensúly helyreállását
  • Fókuszában a segítségnyújtás áll
  • Jó emberismerő lévén és a gyakorlati életet szem előtt tartva képes releváns, személyre szabott tanácsot adni (pl. x személyiségű, y állapotú egyén z személyiséggel rendelkező, w lelki állapotban lévő hozzátartozója számára értelmezhető útmutatást.)

  A fentiek miatt az a személyes tapasztalatom, hogy a klinikai szakpszichológus olyan tanácsokkal tud szolgálni a szükséghelyzetben lévő hozzátartozók számára is, amelyek csökkentik a felesleges stresszt és segítenek valós megoldások révén megbirkózni egy nehézséget jelentő helyzettel. A krízis feldolgozásával javul a páciens és a közvetlen környezetébe tartozó egyének életminősége és több öröm, boldogság átélésére lesznek képesek, ami nem csak élet energiát jelent, de meggyőződésem szerint közvetlenül visszahat a kezelt egyén fizikai állapotának javulására is. Számomra csak a tudat, hogy bármikor fordulhatok egy beavatott, tájékozott és valóban megértő szakemberhez, növeli a biztonságérzetemet és mindennapi hatékonyságomat.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>