Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Olimpiai lázban- Mozgás és SM az olimpia jegyében
  [2012.07.25.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Forrás: www.london-utazas.huA mai napon, 2012. július 25-én délután megkezdődik Londonban a XXX. nyári olimpiai játékok programja egy labdarúgó-csoportmérkőzéssel, igaz, a hivatalos megnyitó napja (ezzel az olimpia „hivatalos első napja”) július 27. Az olimpiáról, a sport, a sportról a mozgás jut eszünkbe először. A mozgás pedig a legalapvetőbb életjelenség. Ami él, az mozog, tehát a mozgás létszükséglet, bármilyen formában nyilvánul is meg. A sclerosis multiplex mozgászavart okozhat akár úgy, hogy gyengül az izmok ereje, akár úgy, hogy a mozgás összerendezettsége zilálódik szét. Nagyon fontos a meglevő képességek teljes kihasználása, a mozgásban maradás. Az orvosi szakma szabályai szerint azt mondjuk, hogy a sclerosis multiplexes ne fárassza túl magát, a fáradtság megérzésekor pihenjen, s úgy folytassa tevékenységét. Ennek ellenére vannak megszállottak, akik a meglevő képességeiket nem csak teljesen, hanem azon túl is kihasználják. Óriási akaraterővel, fegyelemmel végzik ezt. Orvosként tekintve az élsport már régóta nem az egészséget szolgálja. Minden elismerést megadva az élsportolóknak - legyenek olimpikonok, vagy paralimpikonok – az a véleményem, hogy sokszor az egészségét, vagy az egyensúlyi állapotát kockáztatja a versenyző szervezetének túlterhelésével, az emberfeletti eredmények elérésével. De az ember már csak ilyen, feszegeti lehetőségei határait.
  Jó szórakozást kívánok minden SM-esnek az Olimpiához és rendszeres, kíméletes mozgást a hétköznapokban!
  dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvos, a magyarsminfo.hu orvos-szakértője.

  Olimpia:
  Az ókor óta a világ sportolói rendszeresen összemérik képességeiket, edzettségüket, erejüket. Az élsportolók álma, hogy olimpiai aranyérmesek legyenek. A versenyeket négyévente szervezik. Az idén olimpiai év van, napjainkban kezdődnek a Játékok Londonban.

  Paralimpia:
  A wikipedián azt olvashatjuk, hogy „a paralimpiai játékok története 1948-ban kezdődött azzal, hogy az angliai, London melletti Aylesburyben működő Stoke Mandevillei kórház (Gerincsérülési Központ) brit hadirokkantjaival 1948. július 28-án, a londoni XIV. Olimpiai Játékok nyitónapjával egybeesően, Dr. Ludwig Guttmann professzor, a kórház igazgatója megrendezi az első Stoke Mandeville versenyt. A kórház udvarán a 12 kerekes székes kórházi beteg versenyző részvételével lebonyolított íjászverseny az érintettek számára óriási élmény, s ugyanakkor a parasport fejlődésének kiindulópontja volt.” Az első paralimpiai játékokat 1960-ban rendezték meg Rómában. 1972 óta magyar versenyző is indul a versenyeken. Eleinte mozgássérültek indultak, majd a rosszullátók is csatlakoztak. 1996 óta a szellemi fogyatékosoknak is teret adnak. A legutóbbi paralimpián 2008-ban Pekingben 33 magyar sportoló vett részt, akik egy arany- és öt bronzéremmel tértek haza a játékokról. A legeredményesebb magyar sportoló Sors Tamás volt. Sporttörténelmi bravúrt hajtott végre Szekeres Pál, aki a tőrözők között végzett a harmadik helyen. Ő az első és eddigi egyetlen sportoló a világon, aki olimpián és paralimpián is érmet tudott szerezni. (forrás: www.hparalimpia.hu). A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) bejelentette, hogy minden idők legnagyobb nyári játékát rendezik idén Londonban. Az IPC közleményéből kiderül, hogy 165 ország küldi el versenyzőit a brit fővárosba. Ennyi nemzet korábban egyetlen paralimpián sem vett részt.

  Ablimpia:
  Az olimpiák mintájára szervezett verseny a képességek és készségek összemérésére. 1981-ben Tokióban rendezték meg az első Nemzetközi Ablimpiát, amit négyévente tartanak. Magyarországon 2002-ben volt az első ilyen versengés a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szervezésében.
  2012. májusban Berekfürdőn SM betegeknek szerveztek Ablimpiát, melynek öt napjára Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyéből érkeztek a versenyzők és kísérőik. Húsz versenyszámban - köztük virágkötészet, hidegtálkészítés, tortadíszítés, honlap szerkesztés - mutathatták meg tehetségüket. (www.kozelkep.hu). A Sárrét TV jóvoltából egy rövid kisfilmet is megnézhetünk a rendezvényről, az alábbi linken: http://www.youtube.com/watch?v=PpvCHCnz6ro.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>