Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Paralimpia- mozgalom - Sérültek, tele életszeretettel
  [2012.09.21.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Fotó: Béres NóraA napokban adják át a jutalmakat a magyar paralimpikonoknak, amivel ismét ráirányítják a közvélemény figyelmét erre sportrendezvényre, mozgalomra. A paralimpiai mozgalom nem hivatalos, rajongói oldalán a paralimpia legszebb és legkülönlegesebb képei közül mazsolázhatunk.

  Képek a paralimpiáról >>

  A képek mellett persze az is fontos, hogy beszéljünk róla, hisz ez a mozgalom is jól mutatja, hogy a sport keretén belül az emberek hihetetlen erőfeszítésekre képesek, ami a sérültektől fogyatékossággal élőktől külön elismerésre méltó tett- mondja dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvos, lapunk orvos-szakértője, de hozzáteszi:
  "Az SM-ben óvatossággal javasoljuk a sportot. Személyre szabottan, a fáradtság érzésének megjelenéséig. Utána pihenővel lehet folytatni. A túlzott kifáradás ronthatja a beteg állapotát. Ez az általános szabály.
  Vannak, akik eltérnek ettől és kockázatot vállalva kiemelkedő sikereket érnek el. Tisztelet érte, gratulálok eredményeikhez, de példaképpé nem állítanám őket. A másik véglet a túlzott óvatosság, vagy a lustaság, ami akadályozza a rendszeres testmozgást, pedig rendkívül fontos "mozgásban maradni". Ez az, ami a test mellett a lelket is felüdíti."- fogalmazott a főorvosnő.

  De mi is ez a paralimpia, mint mozgalom? Elsősorban sikertörténet : hisz képviselői most 2012-ben a londoni olimpián minden idők negyedik legeredményesebb szereplésén vannak túl. A most szerzett 2 arannyal, 6 ezüsttel és 6 bronzzal együtt a magyar sportolók 31 arany-, 40 ezüst- és 56 bronzérmet gyűjtöttek az eddigi 14 paralimpián. De kik is ők?

  PARALIMPIA, A LONDONI ÉRMESEK:

  arany: Sors Tamás - 100 m pillangó, Pálos Péter - asztalitenisz
  ezüst: Sors Tamás - 400 m gyors, Dani Gyöngyi - tőr, Tóth Tamás - 50 m gyors és 100 m gyors, Krajnyák Zzsuzsa - párbajtőr, Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsa - párbajtőrcsapat
  bronz: Szabó Nikolett cselgáncs, Krajnyák Zsuzsa - tőr, Osváth Richárd - tőr, Biacsi Ilona - 1500 m síkfutás, Vereczkei Zsolt - 50 m hát, Sors Tamás - 100 m gyors

  Forrás >>

  Fogyatékosságukról nem írunk részletesen, sokféle nehézséggel élnek együtt, de egyikük sem SM-beteg, tudomásunk szerint.

  A sportversenyről

  A XXX. Nyári olimpiai játékok után nem sokkal lobbant fel a XIV. paralimpia lángja Londonban. A wikipédián is olvasható beszámoló szerint most, 2012-ben 20 helyszínen és 20 sportágban zajló versenyen 503 éremosztás volt, a mozgalom népszerűségét jelzi, hogy összesen 2,5 millió jegyet adtak el. A programban az úszás, az ülőröplabda, a futball hét játékossal, a kerekesszékes vívás, a látássérültek ötfős futballja, az országúti- és pályakerékpár, az erőemelés, a lovaglás, az atlétika, a vitorlázás, a kerekesszékes kosárlabda, a kerekesszékes tenisz, a cselgáncs, az íjászat, a csörgőlabda, a boccia, a kerekesszékes rögbi, az evezés, az asztalitenisz és sportlövészet szerepelnek.
  A paralimpia viszonylag fiatal mozgalom: 1948-ban Angliából, pontosabban Stoke Mandeville-ből indult el, amikor az akkori olimpia alatt a fővárostól 50 km-re található település kórházában kerekesszékes versenyeket, pl. íjászatot szerveztek a világháborús hadirokkantaknak. A paralimpia kabalafiguráját ezért hívják Mandeville-nek. 2012-től kezdve a paralimpiát az olimpiával együtt kell reklámozni, a helyi szervezőbizottság rendezésében. Eszerint a paralimpia mindig három héttel az olimpia után kezdődik. A szerződés jelenlegi formáját 2001-ben nyerte el,és 2020-ig érvényes, tehát a következő, 2016-os riói olimpián is így lesz.

  A magyar paralimpiai csapat

  Berecki Dezső, Csonka András, Pálos Péter (asztalitenisz), Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Kanyó Zsolt, Orbán Csaba (atlétika), Sas Sándor, Szávai Csaba (erőemelés), Lengyel Mónika (evezés), Papp Gábor, Szabó Nikolett (cselgáncs), Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula (sportlövészet), Farkas László (tenisz), Csuri Ferenc, Meilinger Csaba, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt, Engelhardt Katalin, Illés Fanni, Kézdi Réka, Ráczkó Gitta, Zámbó Diána (úszás), Juhász Tamás, Mató Gyula, Osváth Richárd, Szekeres Pál, Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsanna, Pálfi Judit (vívás)

  Forrás: Forrás >>

  Lapunk hamarosan közli azt az interjút, ami az SM betegek sportolásáról szól. A beszélgetés Béres Jenő esztergomi SM-beteg sportlövésszel készült, 2012. szeptember 9-én, az Országos SM Napon.

  Fotó: Béres Nóra

  A fotó a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) által szervezett "Ezerarcú kór, SM betegek ezer arca" fotópályázatra nevezett fényképek egyike.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>